PRVA STRAN‎ > ‎Obvestila‎ > ‎Arhiv obvestil‎ > ‎

Na dan STAVKE, v sredo, 23. januarja letos, bodo vrtci ZAPRTI.

objavljeno: 18. jan. 2013 00:55 avtor: Gregor Zmazek   [ posodobil 28. feb. 2013 23:54 OŠ Markovci ]
Spoštovani starši,

v slovenskih javnih vrtcih je kakovost bivanja malčkov in otrok na zelo visoki ravni in tudi številne mednarodne primerjave le potrjujejo, da je naša predšolska vzgoja med najkakovostnejšimi v Evropi. Zaposleni v vrtcih si seveda želimo, da bi bili vaši otroci, ki nam jih vsak dan zaupate, tudi v prihodnje deležni kakovostne in varne vzgoje. Zato si že dlje časa prizadevamo, da bi nam Vlada RS prisluhnila in da z napovedanim povečanjem števila otrok v vrtčevskih skupinah ter s povečanjem neposredne vzgojne obveznosti vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic ne bi ogrožala dolga leta vzpostavljenega standarda v naši predšolski vzgoji. Če bodo namreč omenjeni posegi udejanjeni, bodo imeli otroci v vrtcih na voljo še manj igralne površine kot zdaj, številni zaposleni bomo izgubili zaposlitev, naše plače pa se bodo ob povečanju obveznosti znižale. V vrtcih preprosto ne bomo mogli ohraniti dozdajšnje kakovosti, to pa bi, žal, imelo dolgoročno skrajno negativne posledice predvsem za otroke.

Ker Vlada RS navkljub našim pozivom, ki so podkrepljeni z utemeljitvami strokovne javnosti, vztraja pri slabšanju pogojev za delovanje javnih vrtcev in pri razgradnji socialne države, v kateri imata znanje in izobrazba kot javno dobro posebno pomembno mesto, smo se bili prisiljeni odločiti za stavko. To je skrajno sredstvo, ki ga imamo zaposleni na voljo, da bi izrazili nestrinjanje z nesprejemljivimi ukrepi in vlado odvrnili od njih.

Na dan stavke, v sredo, 23. januarja letos, bodo vrtci tako zaprti. Zavedamo se, da bo to povzročilo največ nevšečnosti prav vam, cenjeni starši. Zanje se vam vnaprej iskreno opravičujemo, a vas obenem prosimo za razumevanje in podporo našemu prizadevanju, da bi za dobro naših otrok preprečili nepopravljive škodljive posege v predšolsko vzgojo in ohranili kakovost v slovenskih vrtcih.

V izrednih primerih, ki jih bodo vnaprej opredelili v vrtcih po predhodnem dogovoru z vami, torej starši, bodo stavkajoči poskrbeli za tiste otroke, ki bi se sicer znašli v tveganih razmerah z vidika varnosti otroka. A le v tisti skupini, v kateri bo na dan stavke zagotovljeno nujno varstvo. Vas pa, cenjeni starši, prosimo, da izrazite podporo stavki in stavkajočim tudi tako, da svojih otrok v vrtec na dan stavke ne pripeljete.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav!

Stavkovni odbor SVIZ
Comments