PRVA STRAN‎ > ‎Obvestila‎ > ‎

PRVIČ V VRTEC

objavljeno: 19. jun. 2012 01:56 avtor: Sabina Založnik
Z vstopom v vrtec poleg staršev pomembno vlogo  prevzemata vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice, na kateri otrok prenese del navezanosti. Z leti otrok v svoj socialni svet sprejema širše skupine ljudi in se na osebe izven družine lažje naveže, zaradi česar je vstop v vrtec tudi lahko nekoliko lažji. Največ otrok se v vrtec vključi ob koncu maminega porodniškega dopusta, kar pomeni veliko spremembo okolja, saj so naenkrat okrog njih novi obrazi, drugačni prostori in način življenja v vrtcu. Slediti je potrebno določenim pravilom, urniku, ki je drugačen od domačega, jesti hrano, ki ima drugačen okus kot doma, prilagajati se je potrebno vrstnikom, vzgojiteljicam.

Pogosta napaka, ki jo starši delajo pri pripravi na vrtec je, da jim le tega opisujejo v najlepši luči, kljub temu, da dejansko otroci nekatere dogodke v vrtcu doživljajo kot prijetne, druge kot manj prijetne. Res je, da pri enoletnem otroku s pogovorom ne bomo dosegli takega odziva kot pri triletnem, vendar je pogovor vseeno smiseln.

 

Pred vstopom otroka v vrtec se srečajte s svojo vzgojiteljico. Z njo se boste pogovorili o vašem otroku in se dogovorili, kako ga boste uvajali v vrtec. S tem boste vzgojiteljici in pomočnici vzgojiteljice pomagali, da bosta vašemu otroku omogočili prijetno bivanje v vrtcu. Otroka prvi dan ne pustite ves čas v vrtcu, saj se bo počutil zapuščenega in odhod v vrtec bo lahko zaradi tega še nekaj časa težavnejši.

 

KAKO LAHKO POMAGATE OTROKU?

 

·        Vzemite si čas (dopust) in otroka postopoma uvajajte v vrtec. Poskrbeti je potrebno, da bo otrok v prvih tednih obiskovanja vrtca dobil pozitivne izkušnje in ne bo prekmalu za več ur ločen od staršev. S postopnim uvajanjem in ob pomoči staršev se bo otrok navadil na novo okolje in postopno ugotovil, da sicer zjutraj ostane v skupini, vendar ga bo nekdo prišel iskat.

·        Otroku pred vstopom v vrtec razložite, kako poteka življenje v vrtcu – razložite mu, da mora v vrtec, ker morate vi v službo, vendar ga boste prišli iskat. Lahko si izposodite slikanico, ki govori o vrtcu.

·        Postopoma ga pričnite navajati na svojo odsotnost, npr. popoldne naj preživi z očetom ali pri starih starših.

·        Od otroka se lepo poslovite, potem ga hitro in brez pregovarjanja oddajte v varstvo. Pomembno je tudi to, da otroka sami predate in da nikdar ne odidite ne da bi ga na to opozorili.

·        Odziv matere na vstop otroka v vrtec ima največji vpliv na to, kako bo otrok sprejel nove razmere – če je strah mamo, bo strah tudi otroka, kar se kaže v otrokovem vedenju. Zgodi se, da mama ločitev od otroka težko sprejme in svoje občutke prenaša na otroka – v tem primeru pri uvajanju lahko pomaga oče.

·        Jok ob vašem odhodu je nekaj normalnega, vzgojiteljice ga bodo znale potolažiti in bodo zanj lepo skrbele.

·        Otroku pomaga, če mu približate dnevni red, ki poteka v vrtcu, prav tako, da s seboj vzame priljubljeno igračko, dudo, stekleničko.

·        Pogovarjajte se z vzgojiteljico in otroci. Vaš otrok bo čutil, da vrtcu zaupate, zato bo tudi on postal zaupljiv.

·        Stalen ritem prihodov in odhodov iz vrtca daje otroku občutek varnosti in zaupanja.

·        Otroku ne dajajte lažnih obljub, kdaj boste prišli ponj, če le te ne boste mogli izpolniti. Otrok si obljubo zapomni in neizpolnitev obljube občuti kot izdajo.

·        Če je otrok zdrav, naj hodi v vrtec redno, saj se tako lažje privadi na dnevni ritem ter pridobi občutek lastne varnosti in zaupanja.

·        V tem času ga ne obremenjujte z drugimi spremembami (privajanje na kahlico, jemanje dude).

·         Če starši otroka postopno pripravljajo na spremembo in mati ob ločitvi nanj ne prenaša strahu in lastne negotovosti, se bo otrok v vrtec vključil hitreje. Enoletni otroci še nimajo občutka, da bodo starši ob koncu službe prišli po njih in da tam ne bodo ostali za zmerom. Strah jih je, da se mati ne bo več vrnila. To izkušnjo morajo še pridobiti. Po tretjem letu starosti se otroci lažje navežejo na osebe izven družine, hkrati znajo svoje potrebe in želje izraziti z besedami.

·        Otrok bo svojo stisko ob privajanju v vrtec izražal tudi doma, zato bodite razumevajoči in mu namenite še več pozornosti in nežnosti kot sicer. Ne skrbite, ne boste ga razvadili.

 

ODZIVI OTROK OB VSTOPU V VRTEC

·        Hitro se prilagodijo novim okoliščinam,

·        ob ločitvi jokajo, se držijo staršev, so občutljivi, nemirni in utrujeni, težje zaspijo in odklanjajo hrano, zahtevajo veliko pozornosti, lahko odklanjajo družbo vrstnikov ali starše (počakajte trenutek in prišel bo k vam),

·        sesajo prst, ponovno lulajo in kakajo v hlačke, so slabše razpoloženi, več jokajo,nočejo v vrtec, pojavijo se strahovi, agresija,

·        bolezni dihal in prebavil.

Zgoraj navedeni znaki pomenijo, da si otrok ne želi ločitve od staršev oziroma kažejo nato, da je otrok v stiski, kar skuša rešiti na manj zrele načine, kot jih sicer obvlada.

Pomembno je, da k otroku pristopimo z razumevanjem in se njegovim čustvom posvetimo. Če se vam ob uvajanju postavljajo vprašanja, se posvetujte z vzgojiteljico.

 

Stiske, ki jih boste na začetku doživljali vi in vaš otrok so povsem razumljive. Z bližnjimi osebami se pogovarjajte o svojih stiskah. Zaupajte vase, v svoje odločitve, zaupajte svojim otrokom in jim dovolite, da odidejo od vas, vendar bodite hkrati z njimi.

 

Zaupajte strokovnim delavkam vrtca, ki bodo vašega otroka upoštevale, spoštovale, jim nudile številne socialne in vzgojne izkušnje.

Začetne težave ob uvajanju otroka v vrtec bodo kmalu minile in vsak naslednji dan v vrtcu bo lažji. Otrok bo rad hodil v vrtec, rad bo imel svojo vzgojiteljico in vrstnike. Čeprav mu je v vrtcu lepo, vrtec ne more nadomestiti topline in skrbi, ki ju je otrok deležen v družini.

 

»Najpomembnejše, kar lahko starši

naučijo svoje otroke je, kako shajati

brez njih« (Frank A. Clark)

Vse podatke o vrtcu si lahko pogledate na spletni strani: www.os-markovci.net  s klikom na zavihek VRTEC.


Pripravila: Sonja Ambrož, pomočnica ravnatelja vrtca


Priporočljive slikanice za otroke:

- Ambrož Selina: Žiga gre v vrtec. Ljubljana; Kres, 2005.

- BieberHartmut: Medo Jaka v vrtcu. Tržič: Učila international, 2004.

- Casalis Anna: Mišek Tip noče v vrtec. Ljubljana: Karantanija, 2005.

- Ruhmann Karl: Nočem v vrtec. Ljubljana: Kres, 2004.

 

Comments