PRISPEVKI‎ > ‎ARHIV‎ > ‎

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V VRTCU MARKOVCI

objavljeno: 9. dec. 2011 02:08 avtor: Sabina Založnik   [ posodobljeno 28. avg. 2012 04:02 ]
Zadnjih nekaj let poteka v slovenskih vrtcih akcija »Medeni zajtrk«. Otroke so ta dan obiskali čebelarji naše občine in skupaj z njimi zajtrkovali.

Letos  so se  na pobudo »Čebelarske zveze Slovenije« v to akcijo vključila kar tri ministrstva – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za šolstvo in šport, Ministrstvo za zdravje - in organizacije kmetov, čebelarjev in živilske industrije. Akcija z  naslovom »TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK«  je potekala 18. novembra. Ta dan so otroci zajtrkovali črn kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Prvič  so se v to akcijo priključili otrokom vrtca tudi učenci osnovne šole. Vsi učenci naše šole so imeli ta dan »medeni« zajtrk.

Cilj projekta je osveščanje otrok in staršev o pomenu zajtrkovanja in uživanju doma pridelane slovenske hrane.

V sodelovanju s Čebelarskim društvom Markovci smo v našem vrtcu izvedli vrsto pestrih dejavnosti, skozi katere  so otroci pridobivali znanje o čebelah, pridelavi medu, sredstvih, ki jih čebelarji pri delu uporabljajo, izdelkih iz medu in voska.  Pod vodstvom g. Janeza Plohla so si otroci ogledali tudi občinski čebelnjak.

Na dan zajtrka so čebelarji Čebelarskega društva Markovci (predsednik društva - g. Miran Milošič, ga. Anica Toplak, g. Andrej Pihler, g. Mirko Čuš in g. Janez Bezjak) pripravili zelo poučen in pester program za otroke. Na zelo duhovit način so prikazali način čebelarjenja nekoč in danes. Razstavili so vrsto zanimivih sredstev povezanih s čebelarjenjem. Za uvod je zadonela tudi čebelarska himna, ki sta jo zapeli naši vzgojiteljici Polonca in Helena ter naš učitelj Gregor. Zaplesali so tudi otroci Sončkov in Smeškotov pod vodstvom vzgojiteljic: Nataše in Simone Hameršak, Polonce S. Čuš in Karmen Kostanjevec.

Povabilu sta se odzvali tudi ga. Slavica Strelec in ga. Bernarda Trafela  iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj.

  Ta dan je bil za naše otroke zelo pester in poln doživetij. Zasluga gre našim že imenovanim čebelarjem in vsem, ki ste kakor koli sodelovali pri izvedbi projekta. Vsem skupaj in vsakemu posebej iskrena hvala z željo, da s skupnimi močmi poskrbimo še za več tako lepih doživetij naših znanja željnih otrok.

 

                                                               Zapisala: vzgojiteljica Cvetka Ferčič

Čebelarsko društvo Markovci na obisku

Ogled čebelnjaka

Medeni zajtrk - Sončki


Comments