PRISPEVKI‎ > ‎

IGRAJMO SE GASILCE

objavljeno: 24. nov. 2019 06:13 avtor: Administrator Vrtec Markovci»Igrajmo se gasilce«Tudi letos, kot že tradicionalno, smo v vrtcu Markovci ponovno obeležili vseslovenski gasilski projekt »Mesec požarne varnosti«, ki se vsako leto odvija v mesecu oktobru.

Tako so v tednu od 14. do 18. oktobra bile dejavnosti v vrtcu obarvane v rdečo barvo, obdane z  zvoki gasilskih siren in oblečene v gasilska oblačila.

Tudi letos smo k sodelovanju povabili gasilce PGD Markovci, ki so se prijazno odzvali povabilu in nam z velikim veseljem obogatili naše dneve. V sredo smo se z otroki odpravili v gasilski dom, kjer so nas pričakali prijazni gasilci. Ogledali smo si prostore gasilskega doma, pomerili gasilska oblačila in zaščitne čelade, pokazali in razkazali so nam gasilska vozila in opremo. Tudi na sladka presenečenja gasilci niso pozabili. Ob odhodu so nas obdarili s sokovi, bonboni in piškoti.  

V četrtek smo gasilce povabili v vrtec. Na asfaltnem igrišču so za nas pripravili ogled majhnega in velikega gasilskega vozila. Otroci so se lahko podrobneje seznanili s pripomočki, ki jih gasilci potrebujejo na intervencijah. Za nas so pripravili igro »ciljanje tarč«, katere ni zamudil skoraj noben otrok. Z zanimanjem so spremljali, se rokovali in preizkušali gasilska vedra (brentače). Pobližje smo si ogledali tudi gasilsko cev in ročnik, tisti ta pogumni, pa so se preizkusili tudi v ciljanju in »gašenju«.

V petek smo tako naš »gasilski« teden zaključili na igrišču vrtca, kjer smo za otroke pripravili različne gibalne naloge, vezane na temo gasilcev. Otroci so imeli tako na voljo tri postaje. Pri prvi nalogi so otroci metali žoge v ogenj. Navodilo je bilo, da čim več plastičnih žogic vržejo v luknje na leseni tarči, izrezani v obliki ognja. Druga naloga se je poimenovala gašenje »ognja«, pri kateri so otroci z gasilskimi vedri ciljali in podirali tarče. Tretja postaja pa je bila poligon z različnimi ovirami in preprekami. Otroci so si nadeli gasilska vozila, katera so si sami izdelali in tako popeljali svoj avtomobil čez ovire.

In tako smo naš »gasilski« projekt zaključili razigrano in razgibano, polni novega znanja in izkušenj. Vse to pa seveda ne bi bilo tako dobro in popolno, če nam ne bi prijazno pomagali prostovoljci GD Markovci. Zato iskrena hvala prav vsem, ki ste si vzeli nekaj svojega dragocenega časa ter otrokom polepšali, popestrili dneve in seveda njihove glavice napolnili z novim znanjem.

 

Helena Vogrinec, vzgojiteljica

 

 

 

 

 

 

 

ĉ
Administrator Vrtec Markovci,
24. nov. 2019 06:13
Comments