PRISPEVKI‎ > ‎

PRIJETNO SODELOVANJE VRTCA Z DRUŠTVI IN POZAMEZNIKI NAŠE OBČINE

objavljeno: 31. dec. 2019 14:15 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 31. dec. 2019 14:27 ]

PRIJETNO SODELOVANJE VRTCA Z DRUŠTVI IN POSAMEZNIKI NAŠE OBČINE

 

V sklopu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk smo v vrtcu Markovci pripravili številne dejavnosti, ob katerih smo sodelovali z dvema društvoma in posameznikom iz naše občine.

Najprej smo se z otroci pogovorili o pomenu tradicionalnega slovenskega zajtrka in njegovih sestavinah ob fotografijah. Nato so sledile različne aktivne dejavnosti. Obiskali sta nas predsednica in članica Društva podeželskih žena, kateri sta nam prijazno prikazali izdelavo kruha. Otroci so neizmerno uživali ob prikazanem, posebej, ker so lahko tudi sami sodelovali pri izdelavi. Sledila je gledališka predstava »Sladka dobrota«, na temo moje istoimenske izmišljene pravljice. Po končani predstavi so otroci likovno ustvarjali (čebelice iz papirja ali s tempera barvami, čebelnjake iz škatel itd.), in likovne izdelke potem dali na razstavo pred svoje igralnice. Da je v vrtcu, kot vedno, bila matematika prijetna izkušnja, smo šteli in preštevali jabolka in jih razvrščali po velikosti. Nato smo si iz jabolk naredili solato in jo sladkali z medom, kar je otrokom bilo posebej všeč. Na uradni dan tradicionalnega slovenskega zajtrka pa so nas med zajtrkom obiskali še čebelarji Čebelarskega društva Markovci, kateri so nam dobrosrčno podarili njihov sladek med, v večji skupini so z otroki tudi pozajtrkovali. Čebelarje je spremljal in nas pozdravil še naš župan.

S tem se je tedenski projekt v celotnem vrtcu zaključil, v skupini Lunice, kjer so otroci od 2 do 3 leta, pa smo podaljšali dejavnosti v sklopu tega projekta. Tako smo si ogledali še nekaj posnetkov o pridelavi medu, obiskali smo bližnje jablane, poslušali pravljico o čebelah, ter obiskali bližnjo kmetijo družine Svržnjak, kateri nas vsako leto prijazno sprejmejo in nam pokažejo, kaj vse imajo. Tam smo tako videli krave, mleko in kako z mlekom hranijo teličke. Videli smo še konje in mačke, pobližje pa smo si ogledali še traktor, na katerem so otroci lahko posedeli. Obisk kmetije je bil za otroke nekaj posebnega.

V sklopu projekta so otroci spoznali veliko novih in zanimivih stvari, predvsem pa so doživeli veliko prijetnih trenutkov. Čebelarskemu društvu Markovci, Društvu podeželskih žena in družini Svržnjak se iskreno zahvaljujemo za prijazno sodelovanje.

 

 

 

 

Mateja Gabrovec,

vzgojiteljica        


       
     


ĉ
Administrator Vrtec Markovci,
31. dec. 2019 14:20
Comments