PRISPEVKI


TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

objavljeno: 9. dec. 2018 11:16 avtor: Administrator Vrtec Markovci

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2018

V vrtcu Markovci smo se znova z veseljem odzvali povabilu k sodelovanju v projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki je potekal v petek, 16.11. 2018 v vrtcih in šolah po vsej Sloveniji. S projektom želimo ozaveščati otroke o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, spodbujati uživanje hrane lokalne pridelovalcev, kajti zdrava in pravilna prehrana je predpogoj za boljše počutje, ohranjanje zdravja in s tem zdravega načina življenja.                                                                                                 

V ta namen smo v tednu od 12.11. – 16.11. 2018 vse dejavnosti v vrtcu obogatili s podnaslovom » Z zdravo prehrano in gibanjem do zdravja«. Otroci so se skupaj s svojimi vzgojiteljicami sprehodili do čebelnjaka ČDM in si ga ogledali. Obiskala nas je čebelarka gospa Tilčka Petrovič, kateri so otroci z zanimanjem prisluhnili, obleki čebelarska oblačila, otroci so jo pa razveselili s pesmicami o čebelicah. Z ustvarjalnimi delavnicami so otroci okrasili svoje igralnice in s tem pričarali čudovito vzdušje v celotnem vrtcu. Otroci iz skupine Balončki so pripravili glasbeno dramatizacijo »Čudežna skleda medu«, ki so jo samostojno odigrali otrokom iz vrtca, otrokom 1. triade OŠ, presenetili so pa tudi g. župana Milan Gabrovca in čebelarje iz ČDM, ki so nas razveselili z njihovim obiskom. S to predstavo se otroci potegujejo za lepo nagrado, saj so se prijavili na natečaj Čebelarske zveze Slovenije. 

Skozi ves teden smo komaj čakali petka, ko smo lahko poskusili dobrote tradicionalnega slovenskega zajtrka. Po vseh igralnicah je zadišalo po medu, maslu, domačem kruhu, mleku in pa jabolkih.

Ljudje se premalo zavedamo, kako pomembno je uživanje domače, zdrave hrane, zato naj v prihajajočih prazničnih dneh po vaših domovih zadiši po medu in cimetu, na mizah pa naj bo slovenska domača pridelana hrana.

                                                                  Zapisala: vzgojiteljica Simona Hameršak


                               
     

MESEC POŽARNE VARNOSTI

objavljeno: 19. nov. 2018 12:52 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 22. nov. 2018 13:35 ]

»Spoznajmo gasilce«

V mesecu oktobru smo se v vrtcu Markovci spremenili v prave male gasilce. Obeležili smo namreč vse slovenski gasilski projekt »Mesec požarne varnosti«, kateremu smo največ pozornosti namenili v tednu od 22.10. do 26.10.2018.

 

Da je bilo spoznavanje gasilca in njegovega dela še pristnejše, smo v vrtec povabili gasilce PGD Markovci, kateri so se prijazno odzvali našemu povabilu in z njimi preživeli tri prav posebne »gasilske« dni.

 

V torek, 23.10. so nas v vrtcu obiskali trije prostovoljni gasilci. Najprej so nam na kratko povedali in predstavili svoje delo, nato pa pokazali oblačila, ki jih uporabljajo za različne namene.  Otroci so tako lahko spoznali svečano gasilsko oblačilo, oblačilo za tekmovanja in intervencijsko oblačilo. S seboj so prinesli tudi različne gasilske pripomočke kot so: čelade, gasilne aparate, dihalke, torbo, v kateri so pripomočki za nudenje nujne medicinske pomoči,…le-te so lahko otroci tudi preizkusili, jih pomerili, se z njimi rokovali.

 

V sredo, 24.10. smo se odpravili do gasilskega doma Markovci, kjer so nas pričakali prijazni gasilci in nas popeljali po njihovih prostorih. Razkazali so nam, kje imajo shranjene gasilske obleke, gasilske pripomočke in nam podrobneje predstavili gasilski avto. Otroci so znova z veseljem pomerjali gasilska oblačila, čelade, škornje, rokavice in se tako poistovetili z gasilci. Tudi sedenja v gasilskem vozilu ni zamudil niti en otrok.

 

V petek, 26.10. so nas ponovno obiskali prostovoljni gasilci iz Markovc. Tokrat so s seboj pripeljali gasilske cevi in gasilska vedra (brentače) katere so otroci lahko preizkusili. Največje veselje je seveda bilo pri preizkušanju in rokovanju z gasilskimi vedri, s katerimi so lahko ciljali tarče.

 

Tekom vseh dni smo se seveda naučili gasilsko številko 112, veliko likovno ustvarjali, peli in se učili gasilskih pesmic ter spoznali gasilski pozdrav »na pomoč«, s katerim smo se tudi od gasilcev poslovili.

 

Na tem mestu se iskreno zahvaljujem predsedniku PGD Markovci g. Mlinarič Matjažu in pa seveda vsem gasilcem, ki so si vzeli svoj dragoceni prosti čas ter preživeli nekaj lepih in za naše malčke znanja polnih uric z otroci iz vrtca Markovci.


 

 

                                                                                                       Vzgojiteljica:

                                                                                                    Helena Vogrinec


                      

 

 

VRTČEVSKI VRTILJAK ZABAVE

objavljeno: 14. okt. 2018 01:43 avtor: Administrator Vrtec Markovci

Vrtčevski vrtiljak zabave

 

Ob vseslovenskem tednu otroka, ki je letos potekal od 1.-5. oktobra, smo tudi v našem vrtcu pripravili vsakodnevne aktivnosti, s katerimi smo skušali otroke in njihove starše spodbuditi, da se večkrat skupaj »prostočasijo«. V vrtcu so tako potekale pravljične urice, pri katerih so otroci poslušali pravljice s sporočilom o strpnosti, nesebičnosti, prijateljstvu, dobrotljivosti …

Koledarsko pa tudi vremensko smo že zakorakali v jesen. Drevesa so že dobila svoja barvna oblačila, iz katerih so naši otroci zelo radi ustvarjali. Pisani drevesni listi so tako postali neugnane pošasti, vrteči se palčki, zabavne živali, in še mnogo drugega. Skupaj s svojimi vzgojiteljicami so si otroci v avli vrtca ogledali tudi dramatizacijo Medved se pripravlja na zimo. Dokler pa mrzle zime še ni, smo se lahko na pohod odpravili vsi. Vsi željni druženja in aktivno preživetega prostega časa, smo se v četrtek, 4. oktobra, zbrali pred vrtcem in se odpravili na pohod do Športnega parka Prvenci. Tam nas je čakalo okrepčilo, dobre volje, zabave in otroškega veselja na igralih pa tudi ni manjkalo.

Ob koncu tedna otroka pa se je naš vrtiljak zabave malo zavrtel. »Pri sosedovih je lepo!« smo dejali ter se odpravili na obisk v sosednjo igralnico. Otroci so se tako zabavali med raziskovanjem drugih igrač in didaktičnih materialov. Ker pa nobeno praznovanje ne mine brez sladkih dobrot, tudi naše praznovanje ob tednu otroka, ni. Otroci so se z veseljem lotili izdelave čokoladnih ježkov, še bolj veselo pa je bilo, ko so se s svojimi ježki lahko posladkali.

Dragi starši, čez petdeset let ne bo več pomembno, kakšen avto smo vozili, v kakšni hiši smo živeli ali kako smo se oblačili. A svet bo za odtenek boljši, ker smo bili pomembni v življenju svojega otroka, zato to svojo pomembnost dobro vnovčimo in je ne jemljimo za samoumevno.

 

                                                                                                          Sanja Tekmec

INTERESNA DEJAVNOST-ZBORČEK

objavljeno: 25. jun. 2018 01:57 avtor: Administrator Vrtec Markovci

 

     V mali vasi je » velik« zborček 

  

V letošnjem šolskem letu je interesno dejavnost zborček obiskovalo kar 66 otrok, kar je največ doslej. Torej, če nam zakaj ni potrebno skrbeti v naši občini, je to za mlade pevce. Velika večina jih septembra prestopa šolski prag, kjer verjamem, da bodo nadaljevali svojo pevsko pot.

 Z mladimi pevci smo se srečevali enkrat tedensko in se imeli neizmerno lepo. Seveda smo predvsem prepevali  in se učili  pravilnega petja. Včasih, če je ostalo še kaj časa, pa je stekel pogovor tudi o kakšni »nepevski« temi. Priznati moram, da sem vsako leto tudi sama bogatejša za kakšno pevsko izkušnjo s strani otrok, tako da niso samo otroci tisti, ki se česa naučijo. 

Velikokrat so me otroci ob srečanju  na hodniku spraševali »Vzgojiteljica, kdaj bo zborček, a bo danes spet zborček?«. 

Takrat  sem spoznala, da je glavni cilj, ki sem si ga zadala – vzbuditi otrokom veselje do petja, realiziran.

Za nami je aktivno šolsko leto, kar se tiče nastopov. Prvič smo se predstavili na prireditvi 

za Male in velike v mesecu decembru. Zapeli smo tudi na interni vrtčevski prireditvi v sklopu kulturnega tedna v mesecu februarju. 

V začetku maja smo predstavili svojo dejavnost na prireditvi Zapojmo, zaplešimo all together, ki je bila v bistvu nadgradnja našega prvega samostojnega koncerta. 

Mentorice interesnih dejavnosti v vrtcu smo namreč prišle na idejo, da združimo moči in prikažemo celoletni trud  na eni skupni prireditvi. 

Sledil je še nastop na koncertu vseh zborov osnovne šole v  Markovcih ter kot zadnji, nastop na prireditvi Ciciban poje in  pleše, ki se odvija v Mariboru.  

Na slednjem se, tako kot vsako leto, žal ni moglo predstaviti vseh 66 pevcev, saj je število pevcev s strani  organizatorjev omejeno. S tem sem bila  postavljena pred težko odločitev, koga izbrati.  A druge možnosti skorajda ni, razen ta, da otroke izberem že v začetku šolskega leta.  Ponekod sicer to počno, sama pa menim, da s tem lahko otroku zbiješ voljo do petja oz. pevsko samozavest za vse življenje, saj poznam kar nekaj  ljudi, ki imajo prav  takšno izkušnjo z zavrnitvijo petja pri zboru. Poleg tega pa mislim, da je vseeno bolje, da so otroci prikrajšani  le za en nastop, kot pa za vse preostale nastope ter celoletno petje  in ostale pevske izkušnje.

 Da pa vsaj malo poplačamo otrokom njihov  celoletni trud, smo se odpravili še na tradicionalen  izlet do mestnega parka na Ptuju, kjer nam je čas, tako kot vedno, prehitro minil.

Dragi moji pevci.

 Pojte še naprej in ohranite to veselje do petja v sebi, ki je ključnega pomena, da postanete nekoč veliki in dobri pevci. Postali ste del moje pevske zgodbe, ki mi jo piše življenje, upam, da postanem tudi jaz uvod v vašo.

 

Vzgojiteljica Polonca Strelec Čuš

OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA VRTCA MARKOVCI

objavljeno: 25. jun. 2018 01:46 avtor: Administrator Vrtec Markovci

   

OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA VRTCA MARKOVCI

 

V začetku šolskega leta 2017/18 smo otroke povabili, da oblikujemo prvo otroško folklorno skupino v vrtcu Markovci. Skupino je oblikovalo trideset članov, ki so skozi leto spoznavali delček bogate kulturne dediščine. Na prvem srečanju folklornih uric so otroci brez dvoma trdili, da bomo na naših srečanjih plesali. Nobena druga misel se jim ni porodila, kaj bi še lahko počeli. In res smo plesali. A kaj kmalu so ugotovili, da folklorna dejavnost ni le ples. Na naših srečanjih smo se predvsem igrali in izštevali in spet igrali. Igrali smo se ljudske igre pri katerih smo včasih potrebovali le kakšen kamenček, večinoma pa besede, korake in dobro voljo.

Občinstvu smo se med letom predstavili trikrat. Prvič smo nastopili v mesecu februarju ob zaključku tematskega sklopa Zakladnica kulture. Z igrami in plesom smo pričeli prireditev Zapojmo, zaplešimo All together in kmalu zatem nastopili na zaključnem srečanju otroških folklornih skupin vrtca in Osnovne šole Markovci. Zadnji nastop smo zaključili s plesnimi koraki na odru; in sicer v Gasilskem domu v Stojncih. Nastopov seveda ne bi bilo brez našega pomembnega člana, harmonikarja Aneja Florjaniča.

Naši najmlajši folklorniki, upam, da boste tudi na novi šolski poti spoznavali ljudske plese, igre, pesmi in tako ohranjali steber kulturne dediščine v Markovcih.


                                                                                                                 Zapisala: Petra Zorko

MINI MATURANTJE

objavljeno: 20. jun. 2018 13:32 avtor: Administrator Vrtec Markovci

MINI MATURANTJE 2018  


Mini maturanti se tudi letos niso izneverili tradiciji. 

Oblečeni v mini maturantske  majice, opremljeni s piščalkami so se, dne 14. 6. 2018,

 z mini maturantsko himno poslovili od vrtca. 

Letos se  je poslovilo od vrtca 41 predšolskih otrok. 

V dopoldanskem času so se poslovili od prijateljev v vrtcu, obiskali OŠ in imeli prijeten sprejem pri županu Milanu Gabrovcu. V popoldanskem času so se s kratkim programom predstavili tudi staršem in  ostalim obiskovalcem. 

Na simboličen način so tako zaključili svoje zgodnje otroško obdobje in se podali novim, šolskim dogodivščinam naproti.


Zatorej dragi »mini maturanti«, 1. septembra boste stopili  na novo pot. 

Le ta naj bo še naprej radovedna, vesela, radoživa in polna novih spoznanj in doživetij.

 

                                                        Zapisala: Sonja Ambrož Zelenik, pomočnica ravnatelja vrtca                    SKUPAJ V KINO-SKUPINA ZVEZDICE

objavljeno: 8. jun. 2018 08:58 avtor: Administrator Vrtec Markovci

                                                          SKUPAJ V MESTNI KINO PTUJ

V skupini Zvezdice iz vrtca Markovci smo pripeljali projekt Sodelovanje s starši  do konca. Namen projekta je bil povabiti starše k ustvarjalnosti v vrtcu. Izvedli smo tri srečanja, ki so se naslanjala na različna področja: Dramatizacija staršev, Igra na snegu, Skupaj v kino.  Zaključno srečanje smo  izvedli ob koncu meseca maja.  Bilo je prav posebno! Odpravili smo se v Mestni Kino Ptuj, si skupaj ogledali risani film. Zbrali smo pred kinom, na blagajni kupili vstopnice. Ob vstopu v dvorano jih je bilo zanimivo opazovati, saj so otroci skupaj s starši iskali sedež z njihovo številko. Nekaj posebnega je videti kino dvorano, kjer so sedeli sami poznani. Kot ena velika družina smo uživali ob gledanju risanega filma. Ob koncu so otroci od navdušenja zaploskali, pa naj bo samo velikemu platnu na steni.  Zaposleni v Mestnem kinu so bili izredno prijazni. Čuti se, da se trudijo, želijo biti dostopni vsem.  Pokazali so nam prostor od koder prihaja slika na veliko plano. Na izhodu smo še naredili skupinsko sliko, strnili nekaj vtisov in se zadovoljni odpravili vsak po svoje. Ko se obrnem nazaj in združim vsa tri srečanja naše skupine, si postavim vprašanje: "So bili cilji, ki sem si jih zastavila ob tem projektu doseženi?" Menim, da so bili. Otroci so pridobili veliko, neprecenljive izkušnje. Ob svojih in drugi starših so zares uživali trenutke v vrtcu. Starši so zamenjali vlogo vzgojiteljice ob dramatizaciji, ki so jo odigrali. Otrok je spoznal in doživljal, da je vrtec kamor zahaja lahko tudi drugačen. Spoznal, da njegov starš ne ostane samo pri vratih, temveč se igra z njim na igrišču, ustvarja Sneženega moža. Tega še do sedaj zagotovo niso poznali. Starši in otroci so si ob druženjih na takšen način pridobili novo izkušnjo.

Spoštovani starši! Res hvala vsem, da ste si vzeli čas in pripomogli, da smo lahko projekt Sodelovanje s starši tako uspešno pripeljali do konca. Otroci so vam neizmerno hvaležni.

"Otrok je srce vsake družine. Z njim rastemo, se igramo, učimo in včasih tudi jezimo!"

Vtisi in izjave otrok in staršev:

 

·        Komaj čakam, da bo moja mamica meni zaigrala pravljico. Kakšna le bo?

·        Joj, kako je bila moja mamica lep zajček! Si jo videla vzgojiteljica?

·        Moja mamica je hodila kot prava lisica.

·        Jaz pa sem videl mojo mamico kakšne uhe je imela. Bila je volk!

·        Kako me je bilo najprej strah! Ko pa sem prišla na oder in videla te majhne glavice kako uživajo sem sprostila, uživala v vlogi tudi jaz.

·        Nisem si mislila da se bom preizkusila kot igralka in to celo mojemu otroku v vrtcu.

Zame res krasna izkušnja. Zapomnila si jo bom za celo življenje.                                                                                                                           ZAPISALA: ERIKA JANŽEKOVIČ

DAN VRTCA- CIRKUS

objavljeno: 3. apr. 2018 09:13 avtor: Administrator Vrtec Markovci

DAN VRTCA MARKOVCI

 

Na začetku je bila le ideja, ki se je porodila že pred začetkom šolskega leta. Po predstavitvi zamisli sodelavkam, smo se strinjali, meseca marca pride v vrtec Markovci cirkus!

Cirkus smo otrokom približale že v pustnem času, ko smo se našemili v klovne in svoje norčije skupaj s starši in otroci prenesle v povorko v Markovce. Ob začetku meseca marca pa smo zavihali rokave in v tritedenskem sklopu otrokom skušale predstaviti cirkus na čimbolj zabaven način. Najprej nas je obiskal čisto pravi cirkus, no - takšen z lutkami in lutkovno predstavo »Cirkus Ganibilo«. V dnevih, ki so sledili, smo spoznavali veščine in norčije cirkusa in cirkuških predstav skozi razne pravljice, deklamacije, ob spoznavanju barv, dni v tednu, cirkuških vadbenih urah in likovnih dejavnostih na temo cirkus. Zelo smo se zabavali, ob vsem tem pa smo seveda tudi pridno vadili svoje točke, ki smo jih predstavili na dnevu vrtca. Taklo je, kot bi trenil, napočil četrtek, 22. 3. 2018, ko se je v Markovcih odvijal čisto pravi cirkus. Otroci so prikazali različne točke, sodelovali so tako najmlajši, kot tudi starejši otroci. Ob nagajivi cirkuški glasbi so gledalci lahko opazovali magične čarodeje, strašne leve, tigre, zebre s svojimi krotilci, norčave klovne, pogumne bruhalce ognja, neverjetne mišičnjake, lepe plesalke in dih jemajoče krotilce kač, spretne akrobatke na konjih in mojstre nožev. In seveda, cirkus ne bil cirkus brez žonglerjev in akrobatk na trampolinu. Predstava je gledalcem pričarala pravi cirkus, ki ga zagotovo tako kmalu ne bodo pozabili.

A ideja bi ostala le ideja. Z ustvarjalnimi otroki  in vzgojiteljicami, smo skupaj sestavili magičen mozaik pridnosti in zabave.

 

                                                                                                          Nuša Kolenko

             
      


  

  
ZAKLADNICA KULTURE V VRTCU MARKOVCI

objavljeno: 26. mar. 2018 14:00 avtor: Administrator Vrtec Markovci

Zakladnica kulture v vrtcu Markovci

 

Kultura je v slovarju slovenskega knjižnega jezika opisana kot skupek dosežkov, vrednot človeške družbe, ki so rezultat človekovega delovanja in ustvarjanja. Torej je kultura vse okoli nas in je opazna tudi v utrinkih našega vskadana v vrtcu. Zaznamo jo lahko preko besede, plesa, petja, ustvarjanja, ter še marsičesa.

V vrtcu Markovci smo v času od 19.-23.2.2018 namenili posebno pozornost prav kulturi. V sklopu celotnega vrtca smo izvedli tematski sklop pod naslovom Zakladnica kulture, kjer smo otroke popeljali v svet dramske, jezikovne, glasbene, likovne in plesne umetnosti.

Naše kulturno popotovanje smo pričeli z ogledom dramatizacije Kdo je najmočnejši? Pripravili so jo otroci iz skupine Smeški, pod vodstvom vzgojiteljice Nuše Kolenko in Mojce Erhatič. Torek smo imeli glasbeno ter plesno obarvan. Najprej se nam je predstavil zborček vrtca Markovci, pod vodstvom vzgojiteljice Polonce Strelec-Čuš. Nato so nas z obiskom razveselili še člani hišnega ansambla društva upokojencev Markovci. Z velikim veseljem so se odzvali našemu povabilu in nam popestrili dopoldan. Zaigrali in zapeli so nam kar nekaj pesmi, ter predstavili svoje instrumente. Otroci so bili navdušeni. Ob njihovi glasbi so tudi zaplesali in rajali. Ob koncu našega druženja smo skupaj zapeli še pesem Mi se imamo radi. Sredo smo namenili pravljicam. Vzgojiteljice smo izvedle pravljično uro, ampak ne kar tako kot običajno. Postale smo pravljičarke in obiskale sosednjo skupino otrok. Sama sem otroke motivirala s posebno lutko-medvedkom pravljičarjem. Skrit je bil v čarobni torbi. Otroci so torbo najprej z zanimanjem opazovali in ugibali kaj se skriva v njej. Medo pravljičar je s seboj prinesel zavito darilo-pravljico. Lutka je didaktično sredstvo, ki vedno pritegne otrokovo pozornost. Zanimivo jim je bilo tudi, da jih je obiskala druga vzgojiteljica. V četrtek smo otrokom po skupinah pripravile knjižne kotičke, kjer so imeli možnost spoznati različne literarne zvrsti (pravljice, pesmi, deklamacije). Pri dejavnostih so spoznavali delo pisateljev, pesnikov in ilustratorjev. Nato so si izdelali vsak svojo pesniško knjigo-Poezije. Vzgojiteljice smo jim pripravile deklamacije in pesmi, ki jih otroci že poznajo, ter jih spele v knjigo. Preizkusili so se v vlogi ilustratorjev, ter spoznali kako nastanejo knjige. Za zaključek naše kulturne zakladnice pa smo spoznavali še folkloro. Najprej so se nam s plesom pedstavili otroci iz skupin Smeški in Sončki, ki obiskujejo interesno dejavnost folklorne urice. Vodi jih vzgojiteljica Petra Zorko. Nato se nam je s svojim programom predstavila še folklorna skupina osnovne šole Markovci, pod vodstvom učiteljice Brigite Horvat. Predstavili so nam folklorna oblačila, igrico Škarjice brusit, ter splet ljudskih plesov.

Veseli smo, da smo imeli možnost spoznavati in sodelovati z lokalnimi ustvarjalci in prenašalci kulturne dediščine. Otroci se učijo predvsem preko zgleda odraslih, zato je zelo pomembno, da vrtec in domače okolje sodelujeta z roko v roki. 

 

                                                                                                          Vzgojiteljica:

                                                                                                          Janja Pilinger       
     
      
     

VABILO NA PRIREDITEV -DAN VRTCA-

objavljeno: 15. mar. 2018 09:37 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 15. mar. 2018 09:56 ]

VABILO 


VABIMO VAS NA PRIREDITEV OB DNEVU VRTCA MARKOVCI,

POD NASLOVOM »CIRKUS«.

PRIREDITEV BO V ČETRTEK, 22. 3. 2018, OB 18. URI

V VEČNAMENSKI DVORANI MARKOVCI.

 

OTROCI IN DELAVCI VRTCA MARKOVCI
 

1-10 of 54