PRISPEVKI


VRTEC NA SNEGU

objavljeno: 9. mar. 2019 00:21 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 9. mar. 2019 00:30 ]

                 

Vrtec na sneguOtroci vrtca Markovci so uspešno speljali prve zavoje na poligonu, na smučišču Areh

z učitelji smučarskega kluba Ptuj. V petih dneh so se otroci skozi igro naučili pravilne

 tehnike smučanja, premagali so strah, pokazala se je njihova vztrajnost in vzdržljivost.

 Prvo jutro je bilo prepleteno z vznemirjenjem, strahom, pričakovanjem, nestrpnostjo... 

Ob koncu tečaja pa so otroci bili že precej suvereni in samozavestni. 

Zelo pomemben del smučanja je tudi to, da se otroci naučijo obleči in obuti v smučarsko 

opremo. In naši otroci so iz dneva v dan potrebovali manj pomoči.

 Bravo!                                        Zapisali: Mojca Erhatič in Jasna Forštnarič       KULTURNI MEDVEDEK

objavljeno: 21. feb. 2019 11:40 avtor: Administrator Vrtec Markovci

KULTURNI MEDVEDEK

 

V okviru slovenskega kulturnega praznika smo, kot vsako leto, pripravili tedenski sklop, 

tokrat z naslovom Kulturni medvedek, z različnimi dejavnostmi.

Prišel je »govoreči« plišasti medvedek, kateri nam je nekaj povedal o kulturi in njenem pomenu, o kulturnem prazniku, o Francetu Prešernu, ter nas seznanil s prihajajočimi dejavnostmi. Ob dejavnostih nas je zmeraj spremljal.

Najprej nas je obiskal bibliobus-potujoča knjižnica. Z otroci smo bibliobus najprej pogledali iz zunanje strani, nato nas je gospa knjižničarka povabila, da ga pogledamo še iz notranje. Na bibliobusu nam je gospa knjižničarka opisala njegovo delovanje, nato nam je ponudila še možnost izposoje knjig, kar smo tudi storili. Izposodili smo si različne knjige s pravljicami in pesmimi, katere smo v igralnicah pogledali, nato smo vzgojiteljice otrokom pripovedovale izbrano pravljico in jo skupaj z otroki obnovili. 

V nekaterih skupinah pa so se otroci naučili izbrane pesmi iz določene knjige. Na temo izbranih pravljic ali pesmi so otroci še likovno ustvarjali.

Ob koncu kulturnega tedna smo na izbrano pravljico ali pesem ustvarili še dramatizacijo, ter zaigrali na glasbene instrumente ob petju. V kulturnem tednu so se otroci imeli zelo lepo, ob tem pa so spoznali veliko novega.

 

                                                                Zapisala: vzg. Mateja Gabrovec


        ZDRAVNIK V VRTCU

objavljeno: 21. feb. 2019 11:33 avtor: Administrator Vrtec Markovci

Zdravnik v vrtcuPomembno je skrbeti za svoje zdravje. V vrtcu Markovci smo pripravili tematski sklop s katerim smo želeli  spoznati, kako poskrbeti za zdravje. Preko zastavljenih ciljev spoznati pomen zdrave prehrane, osebne higiene, gibanja. Kaj storimo v primeru če zbolimo? Obiščemo zdravnika!


Naše igralnice smo spremenili v ambulante. 

Kar naenkrat je bilo v našem vrtcu veliko zdravnikov. Njihovi pacienti so bili dojenčki, plišaste igrače. Veliko jih je kazalo bolezenske znake, potrebno je bilo obiskati zdravnika. 

Zdravnik jim je predpisal zdravilo, nekateri pa so morali ostati v bolnišnici. Ena deklica je med igro prišla do naju in naju prosila za umirjeno glasbo, kajti njen medvedek leži v bolnici in bo ob glasbi lažje počival. V vrtcu nas je obiskal tudi študent iz fakultete za šport in ob njem smo razgibali svoje telo. 

Naučili smo se pravilno umivati svoje roke ob pesmici. Res dobro smo skrbeli za svoje zdravje, pa so vseeno zboleli nekateri dojenčki, medvedki, kužki…

Le te so skupine odpeljale k čisto pravi zdravnici, ki nas je obiskala v vrtcu. Prijazna zdravnica Irena je poskrbela za vsakega pacienta. Posvetila se mu je, poslušala kaj so pripovedovali otroci. 

Ob pregledu je razlaga vse kaj počne in na koncu vsakega odpravila do lekarne. V lekarni so jih čakale majhne skrivnosti (bombončki za vso skupino). Prav prijetno druženje je bilo, hkrati spoznanje poklica zdravnik. 

Naslednji dan so v našem vrtcu nastale krasne ilustracije zdravnice, ambulante, rentgena, lekarne, ki so jih ustvari otroci vrtca. Te ilustracije krasijo stene njene ambulante. 

Hvala pediatrinji Ireni Puntarec - Djukanovič za prijaznost in čas, ki si ga je vzela za obisk vrtca Markovci.

 

                                                                                        Zapisala Erika Janžekovič


        VRTEC RAZSTAVLJA

objavljeno: 18. feb. 2019 11:33 avtor: Administrator Vrtec Markovci
V SKLOPU PROJEKTA TURIZEM POD NASLOVOM: 
SPOMINEK MOJEGA KRAJA 

RAZSTAVLJAJO OTROCI IZ SKUPIN:

SMEŠKI

SONČKI

COFKI

V PREDPROSTORIH VRTCA MARKOVCI

IN NA OBČINI MARKOVCI

        
  

   

Neimenovano

objavljeno: 18. feb. 2019 11:13 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 21. feb. 2019 11:42 ]


                                   

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

objavljeno: 9. dec. 2018 11:16 avtor: Administrator Vrtec Markovci

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2018

V vrtcu Markovci smo se znova z veseljem odzvali povabilu k sodelovanju v projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki je potekal v petek, 16.11. 2018 v vrtcih in šolah po vsej Sloveniji. S projektom želimo ozaveščati otroke o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, spodbujati uživanje hrane lokalne pridelovalcev, kajti zdrava in pravilna prehrana je predpogoj za boljše počutje, ohranjanje zdravja in s tem zdravega načina življenja.                                                                                                 

V ta namen smo v tednu od 12.11. – 16.11. 2018 vse dejavnosti v vrtcu obogatili s podnaslovom » Z zdravo prehrano in gibanjem do zdravja«. Otroci so se skupaj s svojimi vzgojiteljicami sprehodili do čebelnjaka ČDM in si ga ogledali. Obiskala nas je čebelarka gospa Tilčka Petrovič, kateri so otroci z zanimanjem prisluhnili, obleki čebelarska oblačila, otroci so jo pa razveselili s pesmicami o čebelicah. Z ustvarjalnimi delavnicami so otroci okrasili svoje igralnice in s tem pričarali čudovito vzdušje v celotnem vrtcu. Otroci iz skupine Balončki so pripravili glasbeno dramatizacijo »Čudežna skleda medu«, ki so jo samostojno odigrali otrokom iz vrtca, otrokom 1. triade OŠ, presenetili so pa tudi g. župana Milan Gabrovca in čebelarje iz ČDM, ki so nas razveselili z njihovim obiskom. S to predstavo se otroci potegujejo za lepo nagrado, saj so se prijavili na natečaj Čebelarske zveze Slovenije. 

Skozi ves teden smo komaj čakali petka, ko smo lahko poskusili dobrote tradicionalnega slovenskega zajtrka. Po vseh igralnicah je zadišalo po medu, maslu, domačem kruhu, mleku in pa jabolkih.

Ljudje se premalo zavedamo, kako pomembno je uživanje domače, zdrave hrane, zato naj v prihajajočih prazničnih dneh po vaših domovih zadiši po medu in cimetu, na mizah pa naj bo slovenska domača pridelana hrana.

                                                                  Zapisala: vzgojiteljica Simona Hameršak


                               
     

MESEC POŽARNE VARNOSTI

objavljeno: 19. nov. 2018 12:52 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 22. nov. 2018 13:35 ]

»Spoznajmo gasilce«

V mesecu oktobru smo se v vrtcu Markovci spremenili v prave male gasilce. Obeležili smo namreč vse slovenski gasilski projekt »Mesec požarne varnosti«, kateremu smo največ pozornosti namenili v tednu od 22.10. do 26.10.2018.

 

Da je bilo spoznavanje gasilca in njegovega dela še pristnejše, smo v vrtec povabili gasilce PGD Markovci, kateri so se prijazno odzvali našemu povabilu in z njimi preživeli tri prav posebne »gasilske« dni.

 

V torek, 23.10. so nas v vrtcu obiskali trije prostovoljni gasilci. Najprej so nam na kratko povedali in predstavili svoje delo, nato pa pokazali oblačila, ki jih uporabljajo za različne namene.  Otroci so tako lahko spoznali svečano gasilsko oblačilo, oblačilo za tekmovanja in intervencijsko oblačilo. S seboj so prinesli tudi različne gasilske pripomočke kot so: čelade, gasilne aparate, dihalke, torbo, v kateri so pripomočki za nudenje nujne medicinske pomoči,…le-te so lahko otroci tudi preizkusili, jih pomerili, se z njimi rokovali.

 

V sredo, 24.10. smo se odpravili do gasilskega doma Markovci, kjer so nas pričakali prijazni gasilci in nas popeljali po njihovih prostorih. Razkazali so nam, kje imajo shranjene gasilske obleke, gasilske pripomočke in nam podrobneje predstavili gasilski avto. Otroci so znova z veseljem pomerjali gasilska oblačila, čelade, škornje, rokavice in se tako poistovetili z gasilci. Tudi sedenja v gasilskem vozilu ni zamudil niti en otrok.

 

V petek, 26.10. so nas ponovno obiskali prostovoljni gasilci iz Markovc. Tokrat so s seboj pripeljali gasilske cevi in gasilska vedra (brentače) katere so otroci lahko preizkusili. Največje veselje je seveda bilo pri preizkušanju in rokovanju z gasilskimi vedri, s katerimi so lahko ciljali tarče.

 

Tekom vseh dni smo se seveda naučili gasilsko številko 112, veliko likovno ustvarjali, peli in se učili gasilskih pesmic ter spoznali gasilski pozdrav »na pomoč«, s katerim smo se tudi od gasilcev poslovili.

 

Na tem mestu se iskreno zahvaljujem predsedniku PGD Markovci g. Mlinarič Matjažu in pa seveda vsem gasilcem, ki so si vzeli svoj dragoceni prosti čas ter preživeli nekaj lepih in za naše malčke znanja polnih uric z otroci iz vrtca Markovci.


 

 

                                                                                                       Vzgojiteljica:

                                                                                                    Helena Vogrinec


                      

 

 

VRTČEVSKI VRTILJAK ZABAVE

objavljeno: 14. okt. 2018 01:43 avtor: Administrator Vrtec Markovci

Vrtčevski vrtiljak zabave

 

Ob vseslovenskem tednu otroka, ki je letos potekal od 1.-5. oktobra, smo tudi v našem vrtcu pripravili vsakodnevne aktivnosti, s katerimi smo skušali otroke in njihove starše spodbuditi, da se večkrat skupaj »prostočasijo«. V vrtcu so tako potekale pravljične urice, pri katerih so otroci poslušali pravljice s sporočilom o strpnosti, nesebičnosti, prijateljstvu, dobrotljivosti …

Koledarsko pa tudi vremensko smo že zakorakali v jesen. Drevesa so že dobila svoja barvna oblačila, iz katerih so naši otroci zelo radi ustvarjali. Pisani drevesni listi so tako postali neugnane pošasti, vrteči se palčki, zabavne živali, in še mnogo drugega. Skupaj s svojimi vzgojiteljicami so si otroci v avli vrtca ogledali tudi dramatizacijo Medved se pripravlja na zimo. Dokler pa mrzle zime še ni, smo se lahko na pohod odpravili vsi. Vsi željni druženja in aktivno preživetega prostega časa, smo se v četrtek, 4. oktobra, zbrali pred vrtcem in se odpravili na pohod do Športnega parka Prvenci. Tam nas je čakalo okrepčilo, dobre volje, zabave in otroškega veselja na igralih pa tudi ni manjkalo.

Ob koncu tedna otroka pa se je naš vrtiljak zabave malo zavrtel. »Pri sosedovih je lepo!« smo dejali ter se odpravili na obisk v sosednjo igralnico. Otroci so se tako zabavali med raziskovanjem drugih igrač in didaktičnih materialov. Ker pa nobeno praznovanje ne mine brez sladkih dobrot, tudi naše praznovanje ob tednu otroka, ni. Otroci so se z veseljem lotili izdelave čokoladnih ježkov, še bolj veselo pa je bilo, ko so se s svojimi ježki lahko posladkali.

Dragi starši, čez petdeset let ne bo več pomembno, kakšen avto smo vozili, v kakšni hiši smo živeli ali kako smo se oblačili. A svet bo za odtenek boljši, ker smo bili pomembni v življenju svojega otroka, zato to svojo pomembnost dobro vnovčimo in je ne jemljimo za samoumevno.

 

                                                                                                          Sanja Tekmec

INTERESNA DEJAVNOST-ZBORČEK

objavljeno: 25. jun. 2018 01:57 avtor: Administrator Vrtec Markovci

 

     V mali vasi je » velik« zborček 

  

V letošnjem šolskem letu je interesno dejavnost zborček obiskovalo kar 66 otrok, kar je največ doslej. Torej, če nam zakaj ni potrebno skrbeti v naši občini, je to za mlade pevce. Velika večina jih septembra prestopa šolski prag, kjer verjamem, da bodo nadaljevali svojo pevsko pot.

 Z mladimi pevci smo se srečevali enkrat tedensko in se imeli neizmerno lepo. Seveda smo predvsem prepevali  in se učili  pravilnega petja. Včasih, če je ostalo še kaj časa, pa je stekel pogovor tudi o kakšni »nepevski« temi. Priznati moram, da sem vsako leto tudi sama bogatejša za kakšno pevsko izkušnjo s strani otrok, tako da niso samo otroci tisti, ki se česa naučijo. 

Velikokrat so me otroci ob srečanju  na hodniku spraševali »Vzgojiteljica, kdaj bo zborček, a bo danes spet zborček?«. 

Takrat  sem spoznala, da je glavni cilj, ki sem si ga zadala – vzbuditi otrokom veselje do petja, realiziran.

Za nami je aktivno šolsko leto, kar se tiče nastopov. Prvič smo se predstavili na prireditvi 

za Male in velike v mesecu decembru. Zapeli smo tudi na interni vrtčevski prireditvi v sklopu kulturnega tedna v mesecu februarju. 

V začetku maja smo predstavili svojo dejavnost na prireditvi Zapojmo, zaplešimo all together, ki je bila v bistvu nadgradnja našega prvega samostojnega koncerta. 

Mentorice interesnih dejavnosti v vrtcu smo namreč prišle na idejo, da združimo moči in prikažemo celoletni trud  na eni skupni prireditvi. 

Sledil je še nastop na koncertu vseh zborov osnovne šole v  Markovcih ter kot zadnji, nastop na prireditvi Ciciban poje in  pleše, ki se odvija v Mariboru.  

Na slednjem se, tako kot vsako leto, žal ni moglo predstaviti vseh 66 pevcev, saj je število pevcev s strani  organizatorjev omejeno. S tem sem bila  postavljena pred težko odločitev, koga izbrati.  A druge možnosti skorajda ni, razen ta, da otroke izberem že v začetku šolskega leta.  Ponekod sicer to počno, sama pa menim, da s tem lahko otroku zbiješ voljo do petja oz. pevsko samozavest za vse življenje, saj poznam kar nekaj  ljudi, ki imajo prav  takšno izkušnjo z zavrnitvijo petja pri zboru. Poleg tega pa mislim, da je vseeno bolje, da so otroci prikrajšani  le za en nastop, kot pa za vse preostale nastope ter celoletno petje  in ostale pevske izkušnje.

 Da pa vsaj malo poplačamo otrokom njihov  celoletni trud, smo se odpravili še na tradicionalen  izlet do mestnega parka na Ptuju, kjer nam je čas, tako kot vedno, prehitro minil.

Dragi moji pevci.

 Pojte še naprej in ohranite to veselje do petja v sebi, ki je ključnega pomena, da postanete nekoč veliki in dobri pevci. Postali ste del moje pevske zgodbe, ki mi jo piše življenje, upam, da postanem tudi jaz uvod v vašo.

 

Vzgojiteljica Polonca Strelec Čuš

OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA VRTCA MARKOVCI

objavljeno: 25. jun. 2018 01:46 avtor: Administrator Vrtec Markovci

   

OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA VRTCA MARKOVCI

 

V začetku šolskega leta 2017/18 smo otroke povabili, da oblikujemo prvo otroško folklorno skupino v vrtcu Markovci. Skupino je oblikovalo trideset članov, ki so skozi leto spoznavali delček bogate kulturne dediščine. Na prvem srečanju folklornih uric so otroci brez dvoma trdili, da bomo na naših srečanjih plesali. Nobena druga misel se jim ni porodila, kaj bi še lahko počeli. In res smo plesali. A kaj kmalu so ugotovili, da folklorna dejavnost ni le ples. Na naših srečanjih smo se predvsem igrali in izštevali in spet igrali. Igrali smo se ljudske igre pri katerih smo včasih potrebovali le kakšen kamenček, večinoma pa besede, korake in dobro voljo.

Občinstvu smo se med letom predstavili trikrat. Prvič smo nastopili v mesecu februarju ob zaključku tematskega sklopa Zakladnica kulture. Z igrami in plesom smo pričeli prireditev Zapojmo, zaplešimo All together in kmalu zatem nastopili na zaključnem srečanju otroških folklornih skupin vrtca in Osnovne šole Markovci. Zadnji nastop smo zaključili s plesnimi koraki na odru; in sicer v Gasilskem domu v Stojncih. Nastopov seveda ne bi bilo brez našega pomembnega člana, harmonikarja Aneja Florjaniča.

Naši najmlajši folklorniki, upam, da boste tudi na novi šolski poti spoznavali ljudske plese, igre, pesmi in tako ohranjali steber kulturne dediščine v Markovcih.


                                                                                                                 Zapisala: Petra Zorko

1-10 of 59