PRISPEVKI


Poročilo projekta TURIZEM IN VRTEC

objavljeno: 3. jun. 2020 01:19 avtor: Vrtec Markovci   [ posodobljeno 3. jun. 2020 01:23 ]

V priponki si lahko ogledate poročilo projekta "Z IGRO DO PRVIH TURISTIČNIH KORAKOV". Letošnja nit je bila vsebina  "FESTIVAL NAJ BO".
V projektu so sodelovali otroci iz skupin LUNICE, OBLAČKI, COFKI in BALONČKI.

KULTURNI MOZAIK

objavljeno: 5. feb. 2020 10:51 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 12. feb. 2020 12:19 ]


KULTURNI MOZAIK V VRTCU MARKOVCI

 

Skozi vse leto v vrtcu skrbimo za ustrezno kulturno vedenje. Ob kulturnem tednu še toliko bolj posvetimo pozornost vljudnostnemu izražanju. Tokrat so otroci skozi sklop: «Kulturni mozaik« spoznali življenje in dela našega velikega pesnika Franceta Prešerna. Prvi teden smo izmenično po skupinah obiskali knjižnico, kjer smo se seznanili s hrambo knjige. Knjižničar Milovan Milunič se je zelo potrudil in otroke presenetil s prijetno zgodbo ter zanimivimi knjigami. Razložil nam je, kakšen je pomen knjige, kako se s knjigo rokuje, in kako se knjigo v knjižnici izposodi.

Drugi teden so otroci skozi igro na igrivi in družaben način spoznali, kaj vse je kultura. Ustvarili so zelo lepe portrete Franceta Prešerna, se plesno izražali ob himni vrtca, se seznanili s slovensko himno in zastavo, ki so jo prav tako likovno upodobili v različnih tehnikah. Ob koncu smo vse izdelke razstavili in priredili proslavo, kjer so nekateri otroci nastopili v zborčku in folklori. Ostali so sodelovali kot gostje na kulturni proslavi. Na proslavo smo povabili tudi prva razreda OŠ Markovci. Na koncu so bili otroci nagrajeni s slaščicami, tako kot je nekoč to počel Dr. Fig France Prešeren.

 

Blanka Špur dipl. vzg.


 

     


        

 

ZDRAVJE V VRTCU

objavljeno: 5. feb. 2020 10:36 avtor: Administrator Vrtec Markovci

ZDRAVJE V VRTCU


Zdravje je največje bogastvo, poskrbimo zanj!

Spet je leto na okrog! V mesecu januarju smo v vrtcu Markovci posvetili več pomena zdravju. Skozi tematski sklop, ki je trajal  teden dni želimo  otrokom približati teme, ki so pomembne za zdravje. Zato smo v tednu, ki je za nami izvajali temu primerne dejavnosti. V ponedeljek nas je obiskala pediatrinja Irena Puntarec – Djukanovič. Obiskala je prav vsako igralnico, uživala. Zakaj uživala? Letos ni zdravila bolnih medvedkov, kužkov, zajčkov…. Otroci so ji prepevali, igrali, plesali, pripovedovali, jo naučili novih stvari. Spoznala je,  kaj počnemo v vrtcu.  Tudi spontanega pogovora ni zmanjkalo. Sodeč po nasmehu na njenem  obrazu ko je odhajala sklepam, da je zelo uživala. Upam, da se je tudi kaj novega naučila. V zahvalo za njeno vsako letno sodelovanje, so ji otroci iz skupine Sončkov naslikali  na platno Štiri letne čase. Želimo, da bi slike še dolgo krasile njeno ambulanto. Hvala, da si vzameš čas in nas obiščeš.

Vprašanje otroka:" Vzgojiteljica, kaj je zdravnica tudi lahko bolna?"

V torek,  smo dejavnost namenili gibanju. Vse igralnice so se odpravile na sprehod po okolici Markovec.  Saj vemo, gibanje je dobro za vse!  V naslednjih dneh smo se navajali na pravilno umivanje rok, zobkov. Zobke nas  uči umivati sestra Brigita, ki prihaja iz Zobozdravstvene ustanove na Ptuju. Obišče nas vsaj trikrat na leto. Zelo je prijazna in odlično se zna približati otrokom.  Pri navajanju na pravilno umivanje rok, nam je pomagala zgodbica o traktorju na travniku. Poskrbeli smo, da na rokah niso ostali bacili. Upajmo!  V avli vrtca je ob koncu tedna nastala razstava izdelkov na temo zdravja. Starši si lahko ogledajo risbice s pediatrinjo, plakate s slikovnim materialom, zobke iz vate, rešilne avtomobile, Lumpije in Capije. Tudi Medvedek z buško na glavi se nahaja tam.  Lepi in domiselni izdelki so nastali.  

Ob koncu moram dodati le še to:

Za zdravje ni dovolj skrbeti samo en teden v letu, zanj skrbimo vsak dan!

 

Zapisala Erika Janžekovič

PRIJETNO SODELOVANJE VRTCA Z DRUŠTVI IN POZAMEZNIKI NAŠE OBČINE

objavljeno: 31. dec. 2019 14:15 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 31. dec. 2019 14:27 ]


PRIJETNO SODELOVANJE VRTCA Z DRUŠTVI IN POSAMEZNIKI NAŠE OBČINE

 

V sklopu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk smo v vrtcu Markovci pripravili številne dejavnosti, ob katerih smo sodelovali z dvema društvoma in posameznikom iz naše občine.

Najprej smo se z otroci pogovorili o pomenu tradicionalnega slovenskega zajtrka in njegovih sestavinah ob fotografijah. Nato so sledile različne aktivne dejavnosti. Obiskali sta nas predsednica in članica Društva podeželskih žena, kateri sta nam prijazno prikazali izdelavo kruha. Otroci so neizmerno uživali ob prikazanem, posebej, ker so lahko tudi sami sodelovali pri izdelavi. Sledila je gledališka predstava »Sladka dobrota«, na temo moje istoimenske izmišljene pravljice. Po končani predstavi so otroci likovno ustvarjali (čebelice iz papirja ali s tempera barvami, čebelnjake iz škatel itd.), in likovne izdelke potem dali na razstavo pred svoje igralnice. Da je v vrtcu, kot vedno, bila matematika prijetna izkušnja, smo šteli in preštevali jabolka in jih razvrščali po velikosti. Nato smo si iz jabolk naredili solato in jo sladkali z medom, kar je otrokom bilo posebej všeč. Na uradni dan tradicionalnega slovenskega zajtrka pa so nas med zajtrkom obiskali še čebelarji Čebelarskega društva Markovci, kateri so nam dobrosrčno podarili njihov sladek med, v večji skupini so z otroki tudi pozajtrkovali. Čebelarje je spremljal in nas pozdravil še naš župan.

S tem se je tedenski projekt v celotnem vrtcu zaključil, v skupini Lunice, kjer so otroci od 2 do 3 leta, pa smo podaljšali dejavnosti v sklopu tega projekta. Tako smo si ogledali še nekaj posnetkov o pridelavi medu, obiskali smo bližnje jablane, poslušali pravljico o čebelah, ter obiskali bližnjo kmetijo družine Svržnjak, kateri nas vsako leto prijazno sprejmejo in nam pokažejo, kaj vse imajo. Tam smo tako videli krave, mleko in kako z mlekom hranijo teličke. Videli smo še konje in mačke, pobližje pa smo si ogledali še traktor, na katerem so otroci lahko posedeli. Obisk kmetije je bil za otroke nekaj posebnega.

V sklopu projekta so otroci spoznali veliko novih in zanimivih stvari, predvsem pa so doživeli veliko prijetnih trenutkov. Čebelarskemu društvu Markovci, Društvu podeželskih žena in družini Svržnjak se iskreno zahvaljujemo za prijazno sodelovanje.

 

 

 

 

Mateja Gabrovec,

vzgojiteljica        


       
     


STARŠI PRIPRAVILI ČAROBEN DECEMBER

objavljeno: 31. dec. 2019 14:07 avtor: Administrator Vrtec Markovci

Starši pripravili čarobni december

V skupi Oblačkov si bomo letošnje srečanje še posebej zapomnili! Mamice in atiji skupaj so pripravili večer, ki je bil res čaroben. Že sam prihod je bil zanimiv.  Vsak je bil pripravljen  dodati svoj delček k skupnemu zadovoljstvu. Mamice so se pripravile za dramatizacijo in jo super odigrale, atiji so poskrbeli za svoje otroke. Prav lepo jih je bilo videti ko so se igrali z njimi, se družili med seboj.  Ja seveda tudi babice in dedki so bili med nami, nasmejani in zadovoljni. Pomislili boste, kje sta pa bili vzgojiteljici? Ja, ja sva bili zraven! Nadvse sva uživali.

Dragi starši!

Hvala vam za vsak nasmeh, besedo dobro voljo, ki ste jo širili med nami. Mamice bile ste odlične igralke, kaj odlične bile ste vrhunske! Vedite, kar ste naredili oziroma bili pripravljeni narediti za svoje otroke, nima besed zahvale. To si bodo vaši otroci nosili v svojih srčkih vse življenje.

SREČNO IN ZDRAVO NOVO LETO VAM ŽELIMO OTROCI IN VZGOJITELJICI IZ SKUPINE OBLAČKOV

                                  

                                                                                                             Zapisala Erika Janžekovič      

OTROŠKI JESENSKI FESTIVAL

objavljeno: 24. nov. 2019 08:32 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 26. nov. 2019 12:30 ]


OTROŠKI JESENSKI FESTIVAL V VRTCU MARKOVCI


Jesen je čas, ki v vrtec prinaša veliko veselja, radosti in pričakovanj.
 V mesec oktober tradicionalno sodi TEDEN OTROKA in z njim veliko različnih 
dejavnosti, med drugim tudi srečanje s starši. 
Igrišče vrtca Markovci je bilo v petek, 11.10.2019 pisano obarvano, saj je 
potekal otroški jesenski festival. Otroke, ki so prišli v spremstvu staršev, bratcev 
in sestric je pričakalo 7 različnih aktivnih postaj oziroma delavnic. 
PREMAGOVANJE OVIR, kjer so se otroci preizkusili v motorični spretnosti preko 
različnih ovir in prenašanju jesenskih buč. 
DELAVNICA PRI JESENSKI VILI, kjer so otroci ustvarjali iz naravnih materialov. 
PIHAJ PIHAJ JESENSKI VETER in izdelovanje zmajev v vetru. 
POSLIKAVA OBRAZA, otroci so imeli možnosti poslikave obraza na temo 
različnih jesenskih živali. 
TARČA JEŽEK, kjer so se otroci preizkusili v ciljanju žogic v tarče ježkov in 
izdelovanje ježkov iz krompirja. 
POSTANI TETKA JESEN TUDI TI, kjer je lahko vsak, ki je želel, za trenutek postal 
tetka jesen in nastale so čudovite fotografije. 
PLESNA ANIMACIJA, kjer so otroci plesali na različno zabavno glasbo in se 
naučili plesno koreografijo na pesmico »Živali jeseni«. 
KUHINJA PRI ZVITI LISICI, pri kateri smo se lahko okrepčali in posladkali z 
dobrotami iz jesenskih plodov. 
Otroci in starši so bili navdušeni nad festivalom, saj je bilo opaziti veliko 
otroškega smeha in veselja. Ob druženju smo uživali v prijetno toplem 
jesenskem popoldnevu.

Zapisala:

vzgojiteljica Simona Hameršak


 
     

 

 

 

IGRAJMO SE GASILCE

objavljeno: 24. nov. 2019 06:13 avtor: Administrator Vrtec Markovci»Igrajmo se gasilce«Tudi letos, kot že tradicionalno, smo v vrtcu Markovci ponovno obeležili vseslovenski gasilski projekt »Mesec požarne varnosti«, ki se vsako leto odvija v mesecu oktobru.

Tako so v tednu od 14. do 18. oktobra bile dejavnosti v vrtcu obarvane v rdečo barvo, obdane z  zvoki gasilskih siren in oblečene v gasilska oblačila.

Tudi letos smo k sodelovanju povabili gasilce PGD Markovci, ki so se prijazno odzvali povabilu in nam z velikim veseljem obogatili naše dneve. V sredo smo se z otroki odpravili v gasilski dom, kjer so nas pričakali prijazni gasilci. Ogledali smo si prostore gasilskega doma, pomerili gasilska oblačila in zaščitne čelade, pokazali in razkazali so nam gasilska vozila in opremo. Tudi na sladka presenečenja gasilci niso pozabili. Ob odhodu so nas obdarili s sokovi, bonboni in piškoti.  

V četrtek smo gasilce povabili v vrtec. Na asfaltnem igrišču so za nas pripravili ogled majhnega in velikega gasilskega vozila. Otroci so se lahko podrobneje seznanili s pripomočki, ki jih gasilci potrebujejo na intervencijah. Za nas so pripravili igro »ciljanje tarč«, katere ni zamudil skoraj noben otrok. Z zanimanjem so spremljali, se rokovali in preizkušali gasilska vedra (brentače). Pobližje smo si ogledali tudi gasilsko cev in ročnik, tisti ta pogumni, pa so se preizkusili tudi v ciljanju in »gašenju«.

V petek smo tako naš »gasilski« teden zaključili na igrišču vrtca, kjer smo za otroke pripravili različne gibalne naloge, vezane na temo gasilcev. Otroci so imeli tako na voljo tri postaje. Pri prvi nalogi so otroci metali žoge v ogenj. Navodilo je bilo, da čim več plastičnih žogic vržejo v luknje na leseni tarči, izrezani v obliki ognja. Druga naloga se je poimenovala gašenje »ognja«, pri kateri so otroci z gasilskimi vedri ciljali in podirali tarče. Tretja postaja pa je bila poligon z različnimi ovirami in preprekami. Otroci so si nadeli gasilska vozila, katera so si sami izdelali in tako popeljali svoj avtomobil čez ovire.

In tako smo naš »gasilski« projekt zaključili razigrano in razgibano, polni novega znanja in izkušenj. Vse to pa seveda ne bi bilo tako dobro in popolno, če nam ne bi prijazno pomagali prostovoljci GD Markovci. Zato iskrena hvala prav vsem, ki ste si vzeli nekaj svojega dragocenega časa ter otrokom polepšali, popestrili dneve in seveda njihove glavice napolnili z novim znanjem.

 

Helena Vogrinec, vzgojiteljica

 

 

 

 

 

 

 

IGRA V MESTNEM PARKU

objavljeno: 23. jul. 2019 00:46 avtor: Administrator Vrtec Markovci

Igra v Mestnem parku

Tudi to šolsko leto se končuje. Zadane cilje smo uresničil, no skoraj v celoti. V skupini Zvezdic vrtca Markovci smo se ob začetku leta s starši dogovorili, da bomo skupaj izvedli dva srečanja. Potekala bi predvsem v obliki igre, zabave, druženja.

Prvo srečanje nam je v mesecu decembru uspelo izvesti brez težav, drugo v maju, pa nam je precej nagajalo. Krivec je bilo vreme! Tako smo se na prvem srečanju igrali elementarnih iger. Starši in njihovi otroci so tekmovali med seboj, se borili kot levi. Velike nevšečnosti so se dogajale ob košu. Žoga kar ni hotela skozi. Prav zabavno je bilo in otroci so se smejali svojim staršem od srca. Drugo srečanje bi naj izvedli v Mestnem parku na Ptuju. Ob prvem predvidenem terminu je deževalo kot iz škafa in še precej je bilo hladno. Nikakor ni bilo primerno za park na Ptuju, ki ponuja odlično počutje, seveda ob lepem vremenu. Na pobudo staršev smo termin prestavili kar za tri tedne naprej. Res smo pričakovali vsi skupaj ta dan. Joj, že ob začetku tedna se je vreme ponovno poslabšalo. Kaj sedaj, smo se spraševali? Otroci so bili v velikem pričakovanju. Ob spodbudi iz strani staršev, da bi srečanje nekako pospravili pod streho, smo se odločili, da bomo kar na igrišču vrtca. Če bi deževalo pa v avli. Na vso srečo in veselje otrok ravno ob pričetku našega srečanja neha deževati. Po kratkem programu pesmic, ki smo jih zapeli staršem, smo se odpravili na igrišče. Tam se je ustvarila igra. Starši so bili pomemben člen, ker so jo povezovali.

Srečanje je potekalo sproščeno, veselo. Starši so veliko klepetali med seboj, se boljše spoznali. Res lepo! Nato so nam pripeljali še pico iz picerije na Ptuju. Kakšno veselje, radost otrok. Posedli smo se kot velika družina okrog miz polnih različnih vrst pic. Bile so res odlične. Nato so otroci nadaljevali igro, starši so pridno pomagali pospraviti. Na čas smo kar pozabili…

Spoštovani starši hvala vam za čas, ki ste ga bili pripravljeni deliti z nami. Krasne trenutke smo preživeli skupaj. Vsak od vas je člen skupine, tako kot vaši otroci, skupaj sestavljamo celoto. Zdravo, polno vrednot!

Hvala vam za vse!


                                                                                                ZAPISALA : VZG. ERIKA JANŽEKOVIČ


VRTEC MARKOVCI POJE...

objavljeno: 25. jun. 2019 11:07 avtor: Administrator Vrtec Markovci

VRTEC MARKOVCI POJE….

Za nami je še eno zelo uspešno šolsko leto, ki je obrodilo kar rekordno število mladih pevcev v zboru. Letos jih je bilo kar sedemdeset, kar pomeni, da so  željo po petju v zboru izrazili skoraj vsi otroci, ki so imeli možnost prepevanja v zboru.

Zame petje ne more biti privilegij samo za tiste otroke, pri katerih so pevske sposobnosti boljše razvite. Velikokrat mi je kdo povedal, da je bil, kar se petje tiče, zatrt že v rani mladosti, ko ni mogel prepevati v zboru, ker ni bil »dovolj dober«. Sama spodbujam ravno obratno. Pri otrocih se lahko glasbeni posluh razvije samo, če je izpostavljen kvalitetnemu petju in to že od malih nog. In če žal te možnost nima v domačem okolju, je prav, da mu jo ponudi vrtec, ki je dolžan s strokovnim pristopom zagotavljati optimalen razvoj otrok.

Vsako leto se po uvajalnem septembru, kot ga imenujemo v vrtcu, odpravim v skupine, kjer so otroci stari od 4 do 6 let. Čeprav me otroci že v večini poznajo, se  jim predstavim in povabim k interesni dejavnosti. Ker se zavedam, da so otroci predvsem izkustvena bitja, in da so besede veliko premalo, jih, preden se odločijo za sodelovanje,  z dejavnostjo  natančneje seznanim na prvi uri zborčka.

Zaradi velikega števila prijavljenih pevcev, je  letošnja dejavnost potekala v štirih skupinah, in sicer enkrat na teden po približno eno šolsko uro. Naše ure pa so veliko več, kot samo petje. Vsaka ura je premišljeno načrtovana z namenom, da bo otrokom čimbolj zanimiva in da bo nadgradnja predhodne, kar se tiče  razvijanja pevskih sposobnosti.  Sestavljena je  iz dveh delov. Iz ogrevanja in opevanja ter učenja nove pesmi in utrjevanja že znanih pesmi. V prvem delu  si otroci preko igre najprej ogrejejo telo, ki je instrument pevca, sledijo vaje za  pravilno pevsko držo, pa vaje za pravilni vdih in izdih, vaje za artikulacijo, razvijanje resonance, vaje za aktivizacijo prepone ter na koncu še vaje za razvijanje ritmičnega in melodičnega posluha. Drugi del je namenjen petju pesmi. Pesmi izberem že v začetku šolskega leta. Glavno merilo pri pesmi mi je, seveda polega primernega obsega, ritma, melodije, tempa, umetniške vrednosti, predvsem vsebina oz. besedilo. Nekako menim, da otroci lahko pesem res pripovedno zapojejo le, če doživijo vsebino in se z njo poistovetijo.

Letos je bilo doživetemu petju naših pevcev mogoče prisluhniti trikrat. Led s tako številčnim zborom smo prebili na začetku maja na prireditvi Zapojmo, zaplešimo all together. Skrb, kako na odru obvladati tako število  mladih pevcev, je bila zaman, saj smo se odlično odrezali. Konec maja smo se ponovno predstavili na letnem koncertu šolskih zborov, kjer smo širši publiki pokazali, da ni skrbi za pevski rod. V začetku junija pa smo zapeli še na prireditvi Ciciban poje in pleše v Mariboru, kamor se žal nismo mogli odpraviti vsi, saj nas omejuje  predvsem število pevcev pa tudi kvaliteta petja. Ponovno sem bila postavljena pred težko odločitev, koga izbrati. Na tem mestu bi se zahvali vam dragi starši za razumevanje ter otrokom, ki so odločitev, da ne grejo v Maribor  brez težav sprejeli. Menim, da so bolj kot ta nastop, vredne vse tiste ure, ki jih je bil otrok deležen skozi leto.

Ves naš trud je bil tako poplačan z vašimi  bučnimi aplavzi in vso podporo, ki nam jo namenjate naši dragi poslušalci. Seveda pa smo se tudi sami malo nagradili, ter se odpravili  na zaključni izlet, ki je postal že naš tradicionalni. »Ju hu hu, mestni park na Ptuju, mi smo tu.«

Zaključila bom s stavkom ene od mojih mladih pevk, deklice Lane: Vzgojiteljica, jaz vsaki dan vadim pesmice, ker veš, vaja dela mojstra in mojster dela vajo.

Tako velika misel, za tako majhno deklico, pa vendar drži. Zato dragi moji pevci, ponosna sem na vas in hvala vam za  ves vaš trud, saj brez njega ni bi bilo naših mojstrsko izpeljanih nastopov.

Vzgojiteljica Polonca Strelec Čuš


 

FOLKLORNE URICE

objavljeno: 2. jun. 2019 21:32 avtor: Administrator Vrtec Markovci

FOLKLORNE URICE

Folklorne urice so v tem šolskem letu potekale enkrat tedensko. Dejavnost se je izvajala v dveh skupinah, saj je bilo vključenih 28 otrok. Skozi igro smo se naučili ljudskih običajev, otroci so spoznali razliko med igro nekoč in danes. Igrali smo se rajalne igre naših babic in dedkov. Posebej zanimiv jim je bil pustni čas, ko smo spoznali etnografske pustne like. Vendar ne le njihove podobe, pač pa smo se naučili tudi kako plešejo kopjaši, kako pojejo in plešejo vile in kaj govorijo pobirači. Največ časa smo posvetili ljudskim plesom. Plesali smo plese, ki so značilni za štajersko. To so špic polka, rašpla, zibenšrit, čindara in drugi. Poleg plesnih korakov smo se naučili še besedila, ki se prepevajo ob določenih melodijah in dajali poudarek na ritem. Ob koncu šolskega leta smo bili dovolj suvereni, da smo se predstavili staršem na zaključni prireditvi interesnih dejavnosti z naslovom »Zapojmo, zaplešimo all together«. Naša občina je zelo bogata s kulturno dediščino, saj so naši predniki in tudi sedanje generacije uspešno ohranjali ljudske običaje, tako da so le-ti »živeli« med ljudmi. Prav je, da tudi naše najmlajše ozaveščamo z našo kulturo, našo zgodovino. Tako bomo vsi skupaj poskrbeli, da bodo ti ljudski običaji še naprej živeli med nami.


ZAPISALA: JASNA FORŠNARIČ


      1-10 of 77