PRISPEVKI


MAMICE ODIGRALE DRAMATIZACIJO

objavljeno: 10. jan. 2018 03:56 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 10. jan. 2018 04:38 ]

Mamice odigrale dramatizacijo

December je za nami. Prinesel nam je  veliko lepega. Padle so prve snežinke, obiskali so nas dobri možje...Otroci so z navdušenjem pričakovali vsak trenutek in pripovedovali o njem. Še prav posebej so čakali dan, ko bodo v vrtec prišli njihovi starši, jim mamice odigrale pravljico. In res napočil je dan, večer. Vsi skupaj smo se dobili v avli vrtca Markovci. Otroci, atiji, babice, dedki in vzgojiteljici smo si z velikim zanimanje ogledali dramatizacijo Babica Zima. Vse mamice otrok iz skupine Zvezdice so odigrale  eno izmed vlog. Bile so izrazito sproščene, nasmejane. Prav vsaka je bila naravnost odlična. Videti je bilo kako uživajo v vlogi. Med dramatizacijo sem opazovala otroke. Nepremično so sedeli in opazovali, doživljali pravljico. Vsak je ponosno gledal vse, še posebej svojo mamico. Občinstvo je bilo več kot navdušeno. Otroci so aplavz pospremili z močnim vzklikom: Bravo mamice! Navdušeni so bili tudi atiji otrok, pokazali so veliko željo po sodelovanju.

V skupini Zvezdic v tem šolskem letu namenjamo večjo pozornost sodelovanju s starši. Tako sem v začetku leta starše nagovorila in jih spodbudila k tesnejšemu sodelovanju. Starši so se odzvali z navdušenjem in dogovorili smo se, da bomo skupaj izpeljali tri srečanja. Prvo srečanje, kjer so bili starši vključeni kot pomemben del v vrtcu je za nami. Sedaj nas čakata še dve. Drugo srečanje bo ob koncu meseca februarja. Dobili se bomo na igrišču vrtca, kjer se bomo skupaj igrali na snegu. Upajmo, da bo sneg! In še zadnje srečanje bo v mesecu maju. Ogledali si bomo risani film v mestnem kinu Ptuj.

Spoštovani starši hvala vam za lepe trenutke, ki ste nam jih pričarali. Otroci so pripovedovali o ptičkih, lisičkah, volkih, medvedkih, zajčkih, ki jih je babica Zima toplo oblekla še dolgo.

 

                                                                                                                           Erika JanžekovičNOVOLETNO VOŠČILO

objavljeno: 13. dec. 2017 11:28 avtor: Administrator Vrtec Markovci

Vsak dan, ki ga preživimo je smiseln,

če v njem prepoznamo

tudi košček sreče.

Upajte in verjemite v svojo srečo

tudi v letu, ki prihaja.

Majhni in veliki Vam iz srca želimo,

da najdete tiste drobne poti,

ki vodijo k uspehu, pa tudi tiste,

ki vodijo od srca do srca,

k sreči, zdravju in zadovoljstvu.

SREČNO 2018

              Otroci in vzgojiteljice vrtca Markovci

 

 

 

PRI KMETIJAH VERŠIČ IN POLJANEC V SKLOPU TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA

objavljeno: 27. nov. 2017 10:58 avtor: Administrator Vrtec Markovci

PRI KMETIJAH VERŠIČ IN POLJANEC

 V SKLOPU 

TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA

 

V sklopu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, v katerem sodelujemo vsako leto, smo v vrtcu Markovci pripravili številne dejavnosti.

Preko fotografij smo si ogledali značilno hrano slovenskega zajtrka in se o njej pogovarjali. Pogledali smo tudi, od kje to hrano dobimo. Likovno smo ustvarili čebelice iz papirjev in tulcev, krave iz tulcev, hlev in čebelnjak iz škatel, nekatere skupine v našem vrtcu pa so to upodobile na risalne liste s tempera barvami ali drugimi likovnimi tehnikami. Poslušali smo tudi pesmi in pravljice o čebelah in kravah. Preko video projektorjev smo si ogledali pridobivanje medu in obiskali bližnje jablane. Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka so nas med zajtrkom obiskali še čebelarji Čebelarskega društva Markovci. Z obiskom so nas počastili še župan, direktorica občinske uprave, ravnatelj in vodja vrtca. Obiska so naši otroci bili zelo veseli. Z otroci iz skupin Balončki, Smeški in Sončki  pa smo se odpravili na večji pohod in obisk h kmetijama Poljanec in Veršič v Novi vasi. Pri kmetiji Poljanec nam je gospod Marjan Poljanec pokazal njihove krave in nam prikazal molzenje mleka. Veliko je povedal tudi o splošnih značilnostih krav in o pridobivanju mleka, pokazal pa nam je tudi ostale živali, katere imajo na kmetiji. Na koncu so nas z njegovimi bližnjimi še zelo prijetno in prijazno pogostili. Pri kmetiji Veršič pa nam je gospa Jožica Veršič podrobno in zanimivo prikazala pridobivanje moke. Pokazala nam je različna žita, že mleto, pakirano moko, katero se pri njih da tudi kupiti, in seveda mletje moke v njihovem mlinu. Spekla je tudi kruh iz njihove moke, katerega smo lahko poskusili, in nas z napitki in posladkom. Otroci so obiska kmetij bili zelo veseli in zadovoljni smo se vrnili nazaj v vrtec. Obema kmetijama se iskreno zahvaljujemo za njihovo izčrpno predstavitev in neizmerno prijaznost.

Ob koncu projekta smo v vrtcu spekli še kruh in se posladkali z medenimi jabolki. Otroci iz skupine Balončki pa so za vse ostale otroke v vrtcu in njihove vzgojiteljice odigrali glasbeno dramatizacijo »Živali in kmetje«, katera je požela veliko pohval. V sklopu projekta so naši otroci spoznali veliko novega, ter preživeli prijetne in vesele trenutke.

 

 

 

 

 

                                                                                 Zapisala: Mateja Gabrovec

    
   
 


GASILCI NA OBISKU V VRTCU

objavljeno: 9. nov. 2017 09:45 avtor: Administrator Vrtec Markovci

GASILCI  NA  OBISKU  V  VRTCU
V  mesecu  požarne  varnosti- oktobru, so  nas, na  naše  povabilo, obiskali  gasilci  gasilskega  društva  Markovci.

Otrokom  so  predstavili  gasilsko  vozilo, vso   opremo  in  vse  pripomočke   za  gašenje  z  vodo.

Otroci  so  se  preizkusili  v  gašenju  z  vodo, poskusili  si  nadeti  gasilsko  čelado  in  spoznali  vso  potrebno  opremo.

Zelo  temeljito  in  otrokom  primerno, so  gasilci  razložili  vse  podrobnosti, ki  so  jih  zanimale.

Gasilci  so  se  otrokom  znali  približati  in  otroci  so  pridobili  veliko  novega   znanja  o  pomeni  gasilca.

Iskrena  hvala  gasilci  za  vaš  čas  in  strokovno  razlago.

Zapisala: vzg. Martina  Majcenovič.    

                           

TEDEN OTROKA-JESENSKA KMEČKA OPRAVILA V VRTCU

objavljeno: 24. okt. 2017 12:15 avtor: Administrator Vrtec Markovci

JESENSKA KMEČKA OPRAVILA V VRTCU

 

Jesen je potrkala na vrata z različnimi opravili. V Vrtcu Markovci smo jo z veseljem sprejeli in se zavzeto lotili spravil njenih dragocenih plodov. Letošnji Teden otroka smo namreč namenili ohranjanju tradicije; obujanju starih običajev iz časov naših babic in dedkov. Svoje spretnosti smo preizkusili v različnih kmečkih opravilih. Za spravilo pridelkov nismo potrebovali traktorja ali kombajna, ampak le spretne roke in dobro voljo.

Otroci iz skupin Klobučki, Palčki, Lunice in Oblački so se lotili pobiranja krompirja. Res so njihove ročice še premajhne za izkopavanje z motiko, vsekakor pa so dovolj spretne za ročno pobiranje krompirja.

V skupini Cofki smo se posvetili kožuhanju; enemu najpomembnejših jesenskih kmečih opravil, ki je v preteklosti lepšal večere na kmetijah. Kmetje so koruzo najprej ročno potrgali, jo spravili v skedenj in jo ob večerih pokožuhali. To je bil vesel dogodek; veselica za različne generacije. Tudi Cofki smo odšli na bljižnjo njivo in se trudili s trganjem koruze. Veliko bolj spretni kot pri trganju smo bili pri njenem kožuhanju. Ob koncu smo bili zelo zadovoljni s svojim trudom, saj smo obdelali skoraj ves del njive, ki nam je bil namenjen.

Zvezdice so se lotile ročnega trebljenja buč, ki je zagotovo bolj zamudno, kakor današnje strojno. Otroci so vzgojiteljice presenetili s svojo zavzetostjo in kupčkom iztrebljenih semen. Balončki so luščili fižol. Starejši otroci iz skupin Smeški in Sončki so na svoje rame naložili grablje in v bližnji okolici pograbljali odpadlo jesensko listje.

Tako smo se otroci in vzgojiteljice vsaj za en dan preselili v čas, ko še ni bilo sodobne kmetijske mehanizacije in so bila kmečka opravila skorajda praznik, ob katerem so se ljudje družili, veselili in krepili medsebojne vezi ob nudenju sosedske pomoči.

V Tednu otroka smo ob spoznavanju običajev peli ljudske pesmi, ustvarjali male umetniške izdelke iz jesenskih plodov, si ogledali dramatizacijo pravljice Razbita buča in se igrali igre naših babic in dedkov.

Hvala vsem, ki ste sodelovali ali s prispevanjem pridelkov omogočili izvajanje dejavnosti.

                                                                                                                                                                              Zapisala: Petra Zorko

 

 

 

 

 

UTRINKI

 

 

Pobiranje krompirja pri najmlajših


 

                                                                          Luščenje fižola
 trebljenje buč 
 

 Trganje in kožuhanje koruze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grabljanje listja

 

 

JESENSKI POHOD PO HALOZAH

objavljeno: 24. okt. 2017 09:39 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 24. okt. 2017 09:50 ]

 Jesenski pohod po Halozah 


Dobro sodelovanje med vrtcem in starši je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na vsestranski razvoj otroka in na njihovo počutje v vrtcu. Za uspešno vzgojno delo je pomembno, da se vzgojni funkciji družine in vrtca čim bolj povezujeta in prepletata.

Sodelovanje s starši je ključnega pomena za razvoj osebnosti otrok s tako na mentalnem kot osebnostnem nivoju. Sodelovanje vrtca s starši povečuje tudi občutek varnosti pri otrocih, izboljšuje otrokovo samospoštovanje, povečuje njegova pričakovanja, razvija pozitiven odnos otroka do vrtca.

V vrtcu Markovci  organiziramo veliko srečanj, prav tako vključujemo starše v vzgojno izobraževalni proces. Veliki poudarek dajemo prav na neformalnih oblikah sodelovanja.

Tako smo v mesecu oktobru 2017  pripravili srečanje pod naslovom »Jesenski pohod po  Halozah«. Skupaj s starši, babicami, dedki, bratci, sestricami,.. smo se odpravili po Haloški planinski poti do cerkve sv. Ane. Zbrali smo se pri tovarni ADK v Dolanah. Pot nas je vidila po asfaltni cesti med vinogradi. S skupnimi močmi smo prišli do vrha, kjer nas je čakala zaslužena malica. Ob prekrasnem razgledu na našo občino smo se posladkali s sladkimi kostanji.

Skupaj smo preživeli lep jesenski popoldan. Želimo si  še več podobnih srečan v naravi, ter med dobrimi ljudmi. 

 "Sreča je srečati prave ljudi, ki v tebi pustijo dobre sledi" ( Tone Pavček).

    

 

                                                                                                         Zapisala: Sonja Ambrož Zelenik
              
POTOVALI SMO K DRUŠTVOM NAŠIH VASI

objavljeno: 21. jun. 2017 04:32 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 21. jun. 2017 04:35 ]

V sklopu projekta Z igro do prvih turističnih korakov smo v vrtcu Markovci, v skupini Sončki, pripravili mesečni sklop dejavnosti z naslovom  Potujemo k društvom naših vasi. Za ta namen smo obiskali pet društev v bližini vrtca v naši občini. O vsakem društvu smo si pred obiskom ogledali različne fotografije in morebitne videoposnetke. Po obiskih pa smo na temo društev še likovno ustvarjali, ter spoznali kakšno novo pesem.

 Najprej smo obiskali Čebelarsko društvo Markovci, kjer nam je predstavnica društva pokazala čebelnjak in čebele, opisala nam je delo čebel in delo čebelarskega društva, ter otrokom za pokušino ponudila med. V vrtcu smo nato spoznali narodno pesem Čebelar in ustvarili večji čebelnjak iz škatle, ter čebelice iz papirja. Sledil je obisk Gasilskega društva Markovci, kjer nam je njihov predstavnik pokazal in opisal gasilski dom, gasilski avtomobil, gasilsko opremo, ter njihovo delo. Spoznali smo pesem o gasilcih, likovno pa smo ustvarili gasilski dom in gasilske avtomobile iz škatel. Po tem smo obiskali Konjeniško društvo Nova vas pri Markovcih. Pričakala sta nas dva člana. Pokazala sta nam konjeniško opremo, konja (kobilo), kočijo, ter predstavila delo v njihovem društvu. Doživeli smo tudi ježo konja. Otroci so kobilo lahko pobožali ter sedeli na kočiji, kar jim je bilo najbolj všeč. Spoznali smo pesem Moj črni konj, likovno pa smo ustvarili konje s tempera barvami. Nato sta nas v vrtcu obiskali predsednica in članica Društva podeželskih žena, kateri sta nam opisali njihovo delovanje, nato pa skupaj z otroci spekli piškote, s katerimi smo se na koncu vsi posladkali. Naslednji dan so otroci ustvarili različne piškote iz das mase, ob tem pa poslušali ljudske pesmi. Na koncu našega projekta so nas v vrtcu obiskali še mladi člani Folklornega društva Markovci, in nam predstavili njihovo delovanje ter oblačila, nato so nam zaplesali še njihove folklorne plese. Ob koncu obiska so se lahko tudi otroci preizkusili v plesanju njihovih plesov, nad čim so bili zelo navdušeni. Na temo tega obiska so otroci ustvarili plesalce iz papirja.

Konec našega projekta smo v avli vrtca pripravili razstavo fotografij obiskov in likovnih izdelkov posameznih društev. Ker so otroci uživali pri vsakem obisku društev, bi takšno potovanje z veseljem ponovili in obiskali še več društev. Vsem omenjenim društvom se Sončki z vzgojiteljicama iskreno zahvaljujemo.

 

                                                                         Zapisala: Mateja Gabrovec


  

  

    

  

»MI SMO MINI MATURANTJE -2017«

objavljeno: 21. jun. 2017 04:26 avtor: Administrator Vrtec Markovci

Le še nekaj dni nas loči od zaključka šolskega leta, v teh dneh se za bodoče prvošolce izteka obdobje vrtca. Postali so namreč mini maturanti.  V četrtek, 15. 6. 2017, so se od vrtca poslovili na prav poseben način. V belih majčkah, katere so si sami poslikali, so se odpravili skozi vas Markovci, poslovili so se od mlajših otrok v vrtcu, obiskali učence prve triade v domači osnovni šoli. Obiskali so tudi župana Milana Gabrovca. Po občinski zgradbi je odmeval glas petja in veselje ob otroškem direndaju.  Ob prijetnem sprejemu so se skupaj poveselili in posladkali s sladoledom. V četrtek popoldan so se mini maturantje  predstavili tudi staršem in jim pripravili krajši program, kateremu je sledilo srečanje  v obliki ustvarjalnih delavnic.  

Zatorej dragi »mini maturanti«, 1. septembra boste stopili  na novo pot. Le ta naj bo še naprej radovedna, vesela, radoživa in polna novih spoznanj in doživetij.

ŠOLA je velika beseda, še večja postati UČENEC in prestopiti prag šole, spoznati nove prijatelje, učitelje, novo okolje in obraze. Čeprav v šoli pouk tudi poteka skozi igro, pa ta ni več tako brezskrbna kot v vrtcu. V šoli bo potrebno tudi spoznati in osvojiti nov dnevni ritem, ki pa se razlikuje od vrtca. Kljub temu vemo in verjamemo, da vam vsega »novega« ne bo težko premostiti in osvojiti, saj že komaj čakate, da si obesite šolsko torbo na rame, prestopite šolski prag in postanete ŠOLAR.

Nedvomno pa dragi starši, vi drugače dojemate prvi šolski dan vašega otroka. Zavedate se, da se ob zaključku vrtca, predšolskega obdobja, končuje ena najbolj nežnih in varnih obdobij otroštva. Kljub odraščanju, vaš otrok tega ne čuti tako, zato mu bodite še naprej v oporo in se skupaj z njim veselite prvega, pa ne samo prvega šolskega dne, ampak tudi vse nadaljnje.

Vsi, ki smo z njimi preživeli to prvo obdobje vzgoje in izobraževanja jim želijo uspešno nadaljevanje. Naj se na tej novi poti počutijo dobro, naj s pridom uporabijo vsa pridobljena znanja in izkušnje.


Pri otrocih ni majhnih korakov. Vse, kar storijo in naredijo, so velike stvari. Predvsem srca imajo večja kot mi - odrasli. 

Vanje spravijo vse, kar vidijo in vse, česar se zavedajo - tudi majhen kamenček, ki so ga opazili na cesti, listek z drevesa, 

poljubček kar - tako, mravljico ali črička, predvsem pa vse ljudi, ki so okoli njih ... (Pearl S. Buck)

 

                                                                                                                      Zapisala: Sonja  Ambrož


»OD ZRNJA DO KRUHA«

objavljeno: 21. jun. 2017 04:24 avtor: Administrator Vrtec Markovci

Cilj skozi celo šolsko leto je bil otroku privzgojiti skrb zase in za okolje. Tako smo v skupini Balončki že na začetku pričeli s tematskim sklopom: «ŽIVIM ZDRAVO Z OKOLJEM« in dodajali še druge sklope, projekte in natečaje.

Eden izmed projektov je tudi turizem s podnaslovom: »OD ZRNJA DO KRUHA.« Tako smo se vzgojiteljice in otroci skupine Balončki, odpravili na pohod v Zabovce, kjer smo si ogledali Koroščev mlin in celotno proizvodnjo. V vrtcu so otroci vonjali, okušali in prepoznavali različne vrste kruha. Prav tako so spoznali vse sestavine, ki so potrebne za pripravo kruha in kruh smo tudi spekli. Nazadnje je vsak otrok izdelal svoj lasten izdelek – rogljiček iz vzhajanega testa. Vse skupaj smo spekli in na hodniku naredili razstavo, ki smo jo poimenovali: »PEKARNA PRI SKUPINI BALONČKI.«

  

Namen samega projekta je bil otrokom prikazati kako dragocen in zdrav je kruh v vsakdanjem življenju. Prikazati otrokom kulturno dediščino, kako je bil kruh cenjen in kako težko ga je bilo pridelati nekoč v primerjavi z današnjim dnem.

Kruh je pomenil: BELO ZLATO.« Če je slučajno padel kos kruha na tla, so ga pobrali s tal in ga poljubili. S tem sem želela otrokom približati etično vrednoto o presoji dobrega in slabega, ter spoštljivega odnosa do kruha in narave. Otroke sem spodbudila k oblikovanju dobre samopodobe in vrednot do sebe, soljudi in okolja, brez katerega človek ne more obstajati.

Še poseben namen projekta je bil ta, da otrok spozna oz. si privzgoji zdrav način prehranjevanja in tako spozna različne vrste kruha, živila, pomen tradicionalnega slovenskega zajtrka… ki so velikega pomena za zdravo življenje.

Izvajala: Blanka Špur dipl. vzg


   

            

    

Projekt smo pripeljali do konca

objavljeno: 21. jun. 2017 04:19 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 21. jun. 2017 04:20 ]

V sklopu projekta turizem smo se v skupini Smeškov odločili bližje spoznati Društvo podeželskih žena Markovci. Že prvo srečanje s članicami je bilo izredno sproščeno in prijetno. Povabili smo jih namreč v času pričakovanja praznikov, meseca decembra. Skupaj smo pripravili različna peciva. Naše gospe so skrbno zamesile testo, otroci so valjali, gnetli...Komunikacija je bila odlična in kaj hitro je iz domače kuhinje zadišalo. Razni keksi so bili tako slastni, da bi jih zmazali brez težav. Vendar jih nismo. Posladkali smo se na srečanju, kjer so jih poskusili tudi naši starši. Drugič smo se srečali pred pustom. Naše prijateljice bi jih lahko poimenovala, so nas naučile ustvariti pustno dekoracijo Duh. Videti ni bilo preprosto. Ponovno so spretne roke priskočile na pomoč mladim ustvarjalcem, nastale so prečudovite rožice iz krep papirja. Rožice smo nato pritrdili na obroč, ki nam ga je pripravil naš gospod hišnik. Na koncu so pustni dekoraciji dodale članice iz DPŽ Markovci še skrbno izbrane pisane trakove.  Naš Duh je bil končan. Moram priznati, prav čudovito in mogočno je bil videti. Ves pustni čas je krasil naš vrtec. Ponovno smo preživeli prečudovite trenutke skupaj, veliko smo se naučili. Otroci bodo lahko z njihovo pomočjo prenašali pustno tradicijo kraja Markovci še naprej. Še zadnje srečanje smo načrtovali. Izvedli smo ga v mesecu Maju v obliki zaključnega piknika. Ja prav posebnega piknika. Odpravili smo se v gasilski dom v Novi vasi, tam so nas čakale naše prijateljice. Ves dopoldan so otroci uživali na igralih, v pesku, balinali, tekali.. V tem času smo vzgojiteljice in članice iz društva pripravile žar, čevapčiče, hrenovke, ražnjiče. Tudi zelenjave ni manjkalo. Hrana je bila pripravljena. Sedli smo okoli mize. Nepopisno je bilo lepo videti otroke kako uživajo, komunicirajo med seboj. Ko smo se najedli, se je zaslišala pesem, ki smo jo skupaj zapeli. Spominjalo je na čase, ko so ob večerih ali ob opravljenem delu znali zapeti..

 Naše druženje smo tako pripeljali do konca. Zaključili naš projekt. Mislim, da so bili naši cilji, ki smo si jih zadali izpolnjeni. Kaj izpolnjeni, preseženi. Imeli smo srečo, da smo lahko spoznali tako čudovite osebe, ki se razdajajo v društvu. Hvala vam je beseda, ki jo lahko samo izrečemo. Res ste edinstvene!

                                                                                                           Zapisala: Erika Janžekovič

  1-10 of 42