PRISPEVKI


IGRA V MESTNEM PARKU

objavljeno: 23. jul. 2019 00:46 avtor: Administrator Vrtec Markovci

Igra v Mestnem parku

Tudi to šolsko leto se končuje. Zadane cilje smo uresničil, no skoraj v celoti. V skupini Zvezdic vrtca Markovci smo se ob začetku leta s starši dogovorili, da bomo skupaj izvedli dva srečanja. Potekala bi predvsem v obliki igre, zabave, druženja.

Prvo srečanje nam je v mesecu decembru uspelo izvesti brez težav, drugo v maju, pa nam je precej nagajalo. Krivec je bilo vreme! Tako smo se na prvem srečanju igrali elementarnih iger. Starši in njihovi otroci so tekmovali med seboj, se borili kot levi. Velike nevšečnosti so se dogajale ob košu. Žoga kar ni hotela skozi. Prav zabavno je bilo in otroci so se smejali svojim staršem od srca. Drugo srečanje bi naj izvedli v Mestnem parku na Ptuju. Ob prvem predvidenem terminu je deževalo kot iz škafa in še precej je bilo hladno. Nikakor ni bilo primerno za park na Ptuju, ki ponuja odlično počutje, seveda ob lepem vremenu. Na pobudo staršev smo termin prestavili kar za tri tedne naprej. Res smo pričakovali vsi skupaj ta dan. Joj, že ob začetku tedna se je vreme ponovno poslabšalo. Kaj sedaj, smo se spraševali? Otroci so bili v velikem pričakovanju. Ob spodbudi iz strani staršev, da bi srečanje nekako pospravili pod streho, smo se odločili, da bomo kar na igrišču vrtca. Če bi deževalo pa v avli. Na vso srečo in veselje otrok ravno ob pričetku našega srečanja neha deževati. Po kratkem programu pesmic, ki smo jih zapeli staršem, smo se odpravili na igrišče. Tam se je ustvarila igra. Starši so bili pomemben člen, ker so jo povezovali.

Srečanje je potekalo sproščeno, veselo. Starši so veliko klepetali med seboj, se boljše spoznali. Res lepo! Nato so nam pripeljali še pico iz picerije na Ptuju. Kakšno veselje, radost otrok. Posedli smo se kot velika družina okrog miz polnih različnih vrst pic. Bile so res odlične. Nato so otroci nadaljevali igro, starši so pridno pomagali pospraviti. Na čas smo kar pozabili…

Spoštovani starši hvala vam za čas, ki ste ga bili pripravljeni deliti z nami. Krasne trenutke smo preživeli skupaj. Vsak od vas je člen skupine, tako kot vaši otroci, skupaj sestavljamo celoto. Zdravo, polno vrednot!

Hvala vam za vse!


                                                                                                ZAPISALA : VZG. ERIKA JANŽEKOVIČ


VRTEC MARKOVCI POJE...

objavljeno: 25. jun. 2019 11:07 avtor: Administrator Vrtec Markovci

VRTEC MARKOVCI POJE….

Za nami je še eno zelo uspešno šolsko leto, ki je obrodilo kar rekordno število mladih pevcev v zboru. Letos jih je bilo kar sedemdeset, kar pomeni, da so  željo po petju v zboru izrazili skoraj vsi otroci, ki so imeli možnost prepevanja v zboru.

Zame petje ne more biti privilegij samo za tiste otroke, pri katerih so pevske sposobnosti boljše razvite. Velikokrat mi je kdo povedal, da je bil, kar se petje tiče, zatrt že v rani mladosti, ko ni mogel prepevati v zboru, ker ni bil »dovolj dober«. Sama spodbujam ravno obratno. Pri otrocih se lahko glasbeni posluh razvije samo, če je izpostavljen kvalitetnemu petju in to že od malih nog. In če žal te možnost nima v domačem okolju, je prav, da mu jo ponudi vrtec, ki je dolžan s strokovnim pristopom zagotavljati optimalen razvoj otrok.

Vsako leto se po uvajalnem septembru, kot ga imenujemo v vrtcu, odpravim v skupine, kjer so otroci stari od 4 do 6 let. Čeprav me otroci že v večini poznajo, se  jim predstavim in povabim k interesni dejavnosti. Ker se zavedam, da so otroci predvsem izkustvena bitja, in da so besede veliko premalo, jih, preden se odločijo za sodelovanje,  z dejavnostjo  natančneje seznanim na prvi uri zborčka.

Zaradi velikega števila prijavljenih pevcev, je  letošnja dejavnost potekala v štirih skupinah, in sicer enkrat na teden po približno eno šolsko uro. Naše ure pa so veliko več, kot samo petje. Vsaka ura je premišljeno načrtovana z namenom, da bo otrokom čimbolj zanimiva in da bo nadgradnja predhodne, kar se tiče  razvijanja pevskih sposobnosti.  Sestavljena je  iz dveh delov. Iz ogrevanja in opevanja ter učenja nove pesmi in utrjevanja že znanih pesmi. V prvem delu  si otroci preko igre najprej ogrejejo telo, ki je instrument pevca, sledijo vaje za  pravilno pevsko držo, pa vaje za pravilni vdih in izdih, vaje za artikulacijo, razvijanje resonance, vaje za aktivizacijo prepone ter na koncu še vaje za razvijanje ritmičnega in melodičnega posluha. Drugi del je namenjen petju pesmi. Pesmi izberem že v začetku šolskega leta. Glavno merilo pri pesmi mi je, seveda polega primernega obsega, ritma, melodije, tempa, umetniške vrednosti, predvsem vsebina oz. besedilo. Nekako menim, da otroci lahko pesem res pripovedno zapojejo le, če doživijo vsebino in se z njo poistovetijo.

Letos je bilo doživetemu petju naših pevcev mogoče prisluhniti trikrat. Led s tako številčnim zborom smo prebili na začetku maja na prireditvi Zapojmo, zaplešimo all together. Skrb, kako na odru obvladati tako število  mladih pevcev, je bila zaman, saj smo se odlično odrezali. Konec maja smo se ponovno predstavili na letnem koncertu šolskih zborov, kjer smo širši publiki pokazali, da ni skrbi za pevski rod. V začetku junija pa smo zapeli še na prireditvi Ciciban poje in pleše v Mariboru, kamor se žal nismo mogli odpraviti vsi, saj nas omejuje  predvsem število pevcev pa tudi kvaliteta petja. Ponovno sem bila postavljena pred težko odločitev, koga izbrati. Na tem mestu bi se zahvali vam dragi starši za razumevanje ter otrokom, ki so odločitev, da ne grejo v Maribor  brez težav sprejeli. Menim, da so bolj kot ta nastop, vredne vse tiste ure, ki jih je bil otrok deležen skozi leto.

Ves naš trud je bil tako poplačan z vašimi  bučnimi aplavzi in vso podporo, ki nam jo namenjate naši dragi poslušalci. Seveda pa smo se tudi sami malo nagradili, ter se odpravili  na zaključni izlet, ki je postal že naš tradicionalni. »Ju hu hu, mestni park na Ptuju, mi smo tu.«

Zaključila bom s stavkom ene od mojih mladih pevk, deklice Lane: Vzgojiteljica, jaz vsaki dan vadim pesmice, ker veš, vaja dela mojstra in mojster dela vajo.

Tako velika misel, za tako majhno deklico, pa vendar drži. Zato dragi moji pevci, ponosna sem na vas in hvala vam za  ves vaš trud, saj brez njega ni bi bilo naših mojstrsko izpeljanih nastopov.

Vzgojiteljica Polonca Strelec Čuš


 

FOLKLORNE URICE

objavljeno: 2. jun. 2019 21:32 avtor: Administrator Vrtec Markovci

FOLKLORNE URICE

Folklorne urice so v tem šolskem letu potekale enkrat tedensko. Dejavnost se je izvajala v dveh skupinah, saj je bilo vključenih 28 otrok. Skozi igro smo se naučili ljudskih običajev, otroci so spoznali razliko med igro nekoč in danes. Igrali smo se rajalne igre naših babic in dedkov. Posebej zanimiv jim je bil pustni čas, ko smo spoznali etnografske pustne like. Vendar ne le njihove podobe, pač pa smo se naučili tudi kako plešejo kopjaši, kako pojejo in plešejo vile in kaj govorijo pobirači. Največ časa smo posvetili ljudskim plesom. Plesali smo plese, ki so značilni za štajersko. To so špic polka, rašpla, zibenšrit, čindara in drugi. Poleg plesnih korakov smo se naučili še besedila, ki se prepevajo ob določenih melodijah in dajali poudarek na ritem. Ob koncu šolskega leta smo bili dovolj suvereni, da smo se predstavili staršem na zaključni prireditvi interesnih dejavnosti z naslovom »Zapojmo, zaplešimo all together«. Naša občina je zelo bogata s kulturno dediščino, saj so naši predniki in tudi sedanje generacije uspešno ohranjali ljudske običaje, tako da so le-ti »živeli« med ljudmi. Prav je, da tudi naše najmlajše ozaveščamo z našo kulturo, našo zgodovino. Tako bomo vsi skupaj poskrbeli, da bodo ti ljudski običaji še naprej živeli med nami.


ZAPISALA: JASNA FORŠNARIČ


      Neimenovano

objavljeno: 19. maj 2019 13:15 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 19. maj 2019 13:16 ]Neimenovano

objavljeno: 19. maj 2019 13:14 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 19. maj 2019 13:20 ]
Neimenovano

objavljeno: 19. maj 2019 13:14 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 19. maj 2019 13:19 ]

   


Neimenovano

objavljeno: 19. maj 2019 13:13 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 19. maj 2019 13:18 ]

   


PREDSTAVITEV PROJEKTA PASAVČEK

objavljeno: 19. maj 2019 13:13 avtor: Administrator Vrtec Markovci

     V PROJEKTU PASAVČEK SO SODELOVALE SKUPINE::
BALONČKI
SMEŠKI
SONČKI


PUST

objavljeno: 22. apr. 2019 11:59 avtor: Administrator Vrtec MarkovciPUSTNI ČAS V VRTCU MARKOVCI

 

Za najbolj norčavi čas v letu, smo se v vrtcu odeli v barve divjega zahoda in se od svečnice do pepelnice imeli prav čudovito v vlogi indijancev in kavbojev. Otroci so si med tednom izdelovali perjanice, gradili smo indijanske šotore, jahali lesene konjičke, si nadeli indijanska imena in poslušali pravljice o raznih pustnih likih. Ogledali smo si tudi gledališko predstavo o Indijanki Tisi in Črnem sokolu.

Odpravili smo se v občinsko stavbo, kjer smo si ogledali razstavo etnografskih likov in se sprehodili po Markovcih, kjer smo z zanimanjem iskali pustne like, ki krasijo našo občino. V sklopu projekta turizem, smo v prostorih avle vrtca in prostorih občinske uprave pripravili razstavo etnografskih likov kopjaš, rusa in picek, ki so jih otroci izdelali sami.

V zadnjem tednu pusta pa smo bili še posebej aktivni, udeležili smo se povorke v Markovcih, kjer smo, kot vsako leto dokazali, da tudi najmlajši spodbujamo in ohranjamo tradicijo našega kraja. Predšolski otroci pa so bili aktivni še na  otroški pustni povorki vrtcev, ki jo prireja vrtec Ptuj.

Kot se za pustni čas spodobi, smo se tudi v vrtcu imeli zares fino in norčavo.

 

 

                                                                                                                      Nuša Kolenko


   


 

DAN VRTCA

objavljeno: 22. apr. 2019 11:55 avtor: Administrator Vrtec Markovci

Dan vrtca Markovci

Vedela sem, da me čaka vloga idejnega vodja prireditve ob dnevu vrtca, zato sem kar hitro pričela zapisovati svoje ideje. Vodilo me je razmišljanje kako občinstvu prikazati, da se otroci v vrtcu veliko naučijo in da so ravno oni tisti, ki nas usmerjajo k temam, katere jim nato zaradi njihovega interesa približamo.

Priprave na letošnji dan vrtca so potekale skozi celoletni program in so zajemala vsa področja kurikuluma za vrtce. Vzgojiteljice smo skozi to obdobje otroke seznanjale z že ustaljenimi temami, kot so letni časi, zdrava prehrana, gibanje, klasična glasba,  ter temu dodale še teme povezane z našim osončjem, kako kaj izdelamo-pridobimo in kaj je balet.

Ker so starši v otrokovem razvoju najpomembnejši člen sem se odločila, da prireditev popestrimo tako, da jih povabimo k sodelovanju kot naše nasprotnike. Izbrani so bili predstavniki iz sveta staršev in le-te smo v mesecu marcu seznanili z njihovo vlogo ob tej priložnosti.  Ti so se na povabilo odzvali z veseljem in pozitivo.

Pridobljeno znanje skozi to šolsko leto smo v sredo,  27.3.2019,  skupaj s starši prikazali v obliki kviza z naslovom: »Male sive celice«.  Otroci so kot skupine, suvereno prikazovali; kako se živali pripravljajo na zimo, kako izdelamo leseno igračo, kako nastane med, poligon ter planete našega osončja. Skozi didaktično igro so demonstrirali delo Mozarta, sestavili prehrambeno piramido in kot baletniki zaplesali Labodje jezero. Pri tem so si pomagali z izvirnimi rekviziti ter tako dokazali, da znajo več kot si mislimo. Starši so prav tako presenetili s svojo iznajdljivostjo, saj so nekatere izmed svojih odgovorov posredovali celo s prikazi. Pri okušanju hrane s prevezo na očeh pa ugotovili, da čutilo za okušanje ni popolnoma zanesljivo. Ravno to je otrokom vrtca Markovci omogočilo zmago v kvizu »Male sive celice«.

Kot vedno dela res ni bilo malo in eden brez drugega ne bi uspeli programa izpeljati tako, kot sem si ga zamislila. In lahko trdim, da tudi tokrat velja rek: » V slogi je moč«.

Deborah Strelec

 

 


                  
1-10 of 70