PRISPEVKI


DAN VRTCA- CIRKUS

objavljeno: 3. apr. 2018 09:13 avtor: Administrator Vrtec Markovci

DAN VRTCA MARKOVCI

 

Na začetku je bila le ideja, ki se je porodila že pred začetkom šolskega leta. Po predstavitvi zamisli sodelavkam, smo se strinjali, meseca marca pride v vrtec Markovci cirkus!

Cirkus smo otrokom približale že v pustnem času, ko smo se našemili v klovne in svoje norčije skupaj s starši in otroci prenesle v povorko v Markovce. Ob začetku meseca marca pa smo zavihali rokave in v tritedenskem sklopu otrokom skušale predstaviti cirkus na čimbolj zabaven način. Najprej nas je obiskal čisto pravi cirkus, no - takšen z lutkami in lutkovno predstavo »Cirkus Ganibilo«. V dnevih, ki so sledili, smo spoznavali veščine in norčije cirkusa in cirkuških predstav skozi razne pravljice, deklamacije, ob spoznavanju barv, dni v tednu, cirkuških vadbenih urah in likovnih dejavnostih na temo cirkus. Zelo smo se zabavali, ob vsem tem pa smo seveda tudi pridno vadili svoje točke, ki smo jih predstavili na dnevu vrtca. Taklo je, kot bi trenil, napočil četrtek, 22. 3. 2018, ko se je v Markovcih odvijal čisto pravi cirkus. Otroci so prikazali različne točke, sodelovali so tako najmlajši, kot tudi starejši otroci. Ob nagajivi cirkuški glasbi so gledalci lahko opazovali magične čarodeje, strašne leve, tigre, zebre s svojimi krotilci, norčave klovne, pogumne bruhalce ognja, neverjetne mišičnjake, lepe plesalke in dih jemajoče krotilce kač, spretne akrobatke na konjih in mojstre nožev. In seveda, cirkus ne bil cirkus brez žonglerjev in akrobatk na trampolinu. Predstava je gledalcem pričarala pravi cirkus, ki ga zagotovo tako kmalu ne bodo pozabili.

A ideja bi ostala le ideja. Z ustvarjalnimi otroki  in vzgojiteljicami, smo skupaj sestavili magičen mozaik pridnosti in zabave.

 

                                                                                                          Nuša Kolenko

             
      


  

  
ZAKLADNICA KULTURE V VRTCU MARKOVCI

objavljeno: 26. mar. 2018 14:00 avtor: Administrator Vrtec Markovci

Zakladnica kulture v vrtcu Markovci

 

Kultura je v slovarju slovenskega knjižnega jezika opisana kot skupek dosežkov, vrednot človeške družbe, ki so rezultat človekovega delovanja in ustvarjanja. Torej je kultura vse okoli nas in je opazna tudi v utrinkih našega vskadana v vrtcu. Zaznamo jo lahko preko besede, plesa, petja, ustvarjanja, ter še marsičesa.

V vrtcu Markovci smo v času od 19.-23.2.2018 namenili posebno pozornost prav kulturi. V sklopu celotnega vrtca smo izvedli tematski sklop pod naslovom Zakladnica kulture, kjer smo otroke popeljali v svet dramske, jezikovne, glasbene, likovne in plesne umetnosti.

Naše kulturno popotovanje smo pričeli z ogledom dramatizacije Kdo je najmočnejši? Pripravili so jo otroci iz skupine Smeški, pod vodstvom vzgojiteljice Nuše Kolenko in Mojce Erhatič. Torek smo imeli glasbeno ter plesno obarvan. Najprej se nam je predstavil zborček vrtca Markovci, pod vodstvom vzgojiteljice Polonce Strelec-Čuš. Nato so nas z obiskom razveselili še člani hišnega ansambla društva upokojencev Markovci. Z velikim veseljem so se odzvali našemu povabilu in nam popestrili dopoldan. Zaigrali in zapeli so nam kar nekaj pesmi, ter predstavili svoje instrumente. Otroci so bili navdušeni. Ob njihovi glasbi so tudi zaplesali in rajali. Ob koncu našega druženja smo skupaj zapeli še pesem Mi se imamo radi. Sredo smo namenili pravljicam. Vzgojiteljice smo izvedle pravljično uro, ampak ne kar tako kot običajno. Postale smo pravljičarke in obiskale sosednjo skupino otrok. Sama sem otroke motivirala s posebno lutko-medvedkom pravljičarjem. Skrit je bil v čarobni torbi. Otroci so torbo najprej z zanimanjem opazovali in ugibali kaj se skriva v njej. Medo pravljičar je s seboj prinesel zavito darilo-pravljico. Lutka je didaktično sredstvo, ki vedno pritegne otrokovo pozornost. Zanimivo jim je bilo tudi, da jih je obiskala druga vzgojiteljica. V četrtek smo otrokom po skupinah pripravile knjižne kotičke, kjer so imeli možnost spoznati različne literarne zvrsti (pravljice, pesmi, deklamacije). Pri dejavnostih so spoznavali delo pisateljev, pesnikov in ilustratorjev. Nato so si izdelali vsak svojo pesniško knjigo-Poezije. Vzgojiteljice smo jim pripravile deklamacije in pesmi, ki jih otroci že poznajo, ter jih spele v knjigo. Preizkusili so se v vlogi ilustratorjev, ter spoznali kako nastanejo knjige. Za zaključek naše kulturne zakladnice pa smo spoznavali še folkloro. Najprej so se nam s plesom pedstavili otroci iz skupin Smeški in Sončki, ki obiskujejo interesno dejavnost folklorne urice. Vodi jih vzgojiteljica Petra Zorko. Nato se nam je s svojim programom predstavila še folklorna skupina osnovne šole Markovci, pod vodstvom učiteljice Brigite Horvat. Predstavili so nam folklorna oblačila, igrico Škarjice brusit, ter splet ljudskih plesov.

Veseli smo, da smo imeli možnost spoznavati in sodelovati z lokalnimi ustvarjalci in prenašalci kulturne dediščine. Otroci se učijo predvsem preko zgleda odraslih, zato je zelo pomembno, da vrtec in domače okolje sodelujeta z roko v roki. 

 

                                                                                                          Vzgojiteljica:

                                                                                                          Janja Pilinger       
     
      
     

VABILO NA PRIREDITEV -DAN VRTCA-

objavljeno: 15. mar. 2018 09:37 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 15. mar. 2018 09:56 ]

VABILO 


VABIMO VAS NA PRIREDITEV OB DNEVU VRTCA MARKOVCI,

POD NASLOVOM »CIRKUS«.

PRIREDITEV BO V ČETRTEK, 22. 3. 2018, OB 18. URI

V VEČNAMENSKI DVORANI MARKOVCI.

 

OTROCI IN DELAVCI VRTCA MARKOVCI
 

IGRALI SMO SE NA SNEGU

objavljeno: 11. mar. 2018 13:27 avtor: Administrator Vrtec Markovci

Igrali smo se na snegu

V sklopu projekta sodelovanje s starši smo v skupini zvezdic iz vrtca Markovci izvedli že drugo srečanje. Prvo je bilo v decembru, kjer so se mamice otrok odlično odrezale  z izvedbo dramatizacije. Tokrat drugič, smo se igrali na igrišču vrtca. Otroci so uživali v zimskih radostih, starši pa nič manj. Zelo hitro so se vključili v proces in uspelo nam je narediti velikega Sneženega moža. Prav zabavali smo se vsi skupaj. Nanj smo bili precej ponosni,  predvsem otroci! Opremili so ga tako kot se zanj spodobi, ter veselo nadaljevali igro na snegu. Ko nas je že malce zazeblo,  smo si privoščili topel čaj in nekaj piškotov.

 Tedaj se je začel ta drugi del našega druženja. Starši so klepetali, otroci hitro pomalicali in hop naprej. Lepo jih je bilo videti! Opazila sem, da je med njim prijetna klima, sproščenost, razigranost. Prav prijetna so druženja v taki obliki, kadar so starši aktivni ob svojem otroku. Menim, da je to pravi pomen sodelovanja vrtca in staršev.  Druženje je bilo tako prijetno, da nismo opazili ko se je stemnilo. Vsi skupaj smo pospravili naše veliko igrišče in se počasi poslovili od Sneženega moža.

Spoštovani starši! Spet ste se pokazali kot odličen del našega vrtca. Hvala vam za tako dobro sodelovanje. Vidimo se ponovno v maju.

                       

                                                                                                                                Zapisala: Erika Janžekovič

HIP HURA VRTEC SE PREDSTAVJA

objavljeno: 25. feb. 2018 02:30 avtor: Administrator Vrtec Markovci

Hip hura vrtec se predstavlja

Tako kot vsako leto so tudi letos vrtec obiskale različne pustne maske. Zraven značilnih pustnih likov (korant, picek, rusa, vile...), ki smo jih spoznali, smo si izdelali masko klovna. Ima rdeč nos, velika usta, čevlja pa kot čolna...Klovn je norčava, razigrana maska. In res je! Ko so se zbrali klovni iz vseh skupin vrtca na zabavi v avli, seboj pripeljali še druge maske,  je bilo zelo veselo. Zraven plesa so ustvarjali vragolije, se šalili na svoj način.

Markovski klovni so se udeležili dveh pustnih povork. V soboto so se fašenka v Markovcih udeležili otroci v velikem številu. Med klovni so bili tudi starši, ki so jih spremljali. Nato pa še pustne povorke vrtcev na Ptuju. Kljub močnemu sneženju so bili veseli, nasmejani. Tukaj moram pohvaliti skupini Smeškov in Sončkov, ki sta vložili veliko truda in energije.

 

     

 

                                                                          Zapisala: Erika Janžekovič

MAMICE ODIGRALE DRAMATIZACIJO

objavljeno: 10. jan. 2018 03:56 avtor: Administrator Vrtec Markovci   [ posodobljeno 10. jan. 2018 04:38 ]

Mamice odigrale dramatizacijo

December je za nami. Prinesel nam je  veliko lepega. Padle so prve snežinke, obiskali so nas dobri možje...Otroci so z navdušenjem pričakovali vsak trenutek in pripovedovali o njem. Še prav posebej so čakali dan, ko bodo v vrtec prišli njihovi starši, jim mamice odigrale pravljico. In res napočil je dan, večer. Vsi skupaj smo se dobili v avli vrtca Markovci. Otroci, atiji, babice, dedki in vzgojiteljici smo si z velikim zanimanje ogledali dramatizacijo Babica Zima. Vse mamice otrok iz skupine Zvezdice so odigrale  eno izmed vlog. Bile so izrazito sproščene, nasmejane. Prav vsaka je bila naravnost odlična. Videti je bilo kako uživajo v vlogi. Med dramatizacijo sem opazovala otroke. Nepremično so sedeli in opazovali, doživljali pravljico. Vsak je ponosno gledal vse, še posebej svojo mamico. Občinstvo je bilo več kot navdušeno. Otroci so aplavz pospremili z močnim vzklikom: Bravo mamice! Navdušeni so bili tudi atiji otrok, pokazali so veliko željo po sodelovanju.

V skupini Zvezdic v tem šolskem letu namenjamo večjo pozornost sodelovanju s starši. Tako sem v začetku leta starše nagovorila in jih spodbudila k tesnejšemu sodelovanju. Starši so se odzvali z navdušenjem in dogovorili smo se, da bomo skupaj izpeljali tri srečanja. Prvo srečanje, kjer so bili starši vključeni kot pomemben del v vrtcu je za nami. Sedaj nas čakata še dve. Drugo srečanje bo ob koncu meseca februarja. Dobili se bomo na igrišču vrtca, kjer se bomo skupaj igrali na snegu. Upajmo, da bo sneg! In še zadnje srečanje bo v mesecu maju. Ogledali si bomo risani film v mestnem kinu Ptuj.

Spoštovani starši hvala vam za lepe trenutke, ki ste nam jih pričarali. Otroci so pripovedovali o ptičkih, lisičkah, volkih, medvedkih, zajčkih, ki jih je babica Zima toplo oblekla še dolgo.

 

                                                                                                                           Erika JanžekovičNOVOLETNO VOŠČILO

objavljeno: 13. dec. 2017 11:28 avtor: Administrator Vrtec Markovci

Vsak dan, ki ga preživimo je smiseln,

če v njem prepoznamo

tudi košček sreče.

Upajte in verjemite v svojo srečo

tudi v letu, ki prihaja.

Majhni in veliki Vam iz srca želimo,

da najdete tiste drobne poti,

ki vodijo k uspehu, pa tudi tiste,

ki vodijo od srca do srca,

k sreči, zdravju in zadovoljstvu.

SREČNO 2018

              Otroci in vzgojiteljice vrtca Markovci

 

 

 

PRI KMETIJAH VERŠIČ IN POLJANEC V SKLOPU TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA

objavljeno: 27. nov. 2017 10:58 avtor: Administrator Vrtec Markovci

PRI KMETIJAH VERŠIČ IN POLJANEC

 V SKLOPU 

TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA

 

V sklopu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, v katerem sodelujemo vsako leto, smo v vrtcu Markovci pripravili številne dejavnosti.

Preko fotografij smo si ogledali značilno hrano slovenskega zajtrka in se o njej pogovarjali. Pogledali smo tudi, od kje to hrano dobimo. Likovno smo ustvarili čebelice iz papirjev in tulcev, krave iz tulcev, hlev in čebelnjak iz škatel, nekatere skupine v našem vrtcu pa so to upodobile na risalne liste s tempera barvami ali drugimi likovnimi tehnikami. Poslušali smo tudi pesmi in pravljice o čebelah in kravah. Preko video projektorjev smo si ogledali pridobivanje medu in obiskali bližnje jablane. Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka so nas med zajtrkom obiskali še čebelarji Čebelarskega društva Markovci. Z obiskom so nas počastili še župan, direktorica občinske uprave, ravnatelj in vodja vrtca. Obiska so naši otroci bili zelo veseli. Z otroci iz skupin Balončki, Smeški in Sončki  pa smo se odpravili na večji pohod in obisk h kmetijama Poljanec in Veršič v Novi vasi. Pri kmetiji Poljanec nam je gospod Marjan Poljanec pokazal njihove krave in nam prikazal molzenje mleka. Veliko je povedal tudi o splošnih značilnostih krav in o pridobivanju mleka, pokazal pa nam je tudi ostale živali, katere imajo na kmetiji. Na koncu so nas z njegovimi bližnjimi še zelo prijetno in prijazno pogostili. Pri kmetiji Veršič pa nam je gospa Jožica Veršič podrobno in zanimivo prikazala pridobivanje moke. Pokazala nam je različna žita, že mleto, pakirano moko, katero se pri njih da tudi kupiti, in seveda mletje moke v njihovem mlinu. Spekla je tudi kruh iz njihove moke, katerega smo lahko poskusili, in nas z napitki in posladkom. Otroci so obiska kmetij bili zelo veseli in zadovoljni smo se vrnili nazaj v vrtec. Obema kmetijama se iskreno zahvaljujemo za njihovo izčrpno predstavitev in neizmerno prijaznost.

Ob koncu projekta smo v vrtcu spekli še kruh in se posladkali z medenimi jabolki. Otroci iz skupine Balončki pa so za vse ostale otroke v vrtcu in njihove vzgojiteljice odigrali glasbeno dramatizacijo »Živali in kmetje«, katera je požela veliko pohval. V sklopu projekta so naši otroci spoznali veliko novega, ter preživeli prijetne in vesele trenutke.

 

 

 

 

 

                                                                                 Zapisala: Mateja Gabrovec

    
   
 


GASILCI NA OBISKU V VRTCU

objavljeno: 9. nov. 2017 09:45 avtor: Administrator Vrtec Markovci

GASILCI  NA  OBISKU  V  VRTCU
V  mesecu  požarne  varnosti- oktobru, so  nas, na  naše  povabilo, obiskali  gasilci  gasilskega  društva  Markovci.

Otrokom  so  predstavili  gasilsko  vozilo, vso   opremo  in  vse  pripomočke   za  gašenje  z  vodo.

Otroci  so  se  preizkusili  v  gašenju  z  vodo, poskusili  si  nadeti  gasilsko  čelado  in  spoznali  vso  potrebno  opremo.

Zelo  temeljito  in  otrokom  primerno, so  gasilci  razložili  vse  podrobnosti, ki  so  jih  zanimale.

Gasilci  so  se  otrokom  znali  približati  in  otroci  so  pridobili  veliko  novega   znanja  o  pomeni  gasilca.

Iskrena  hvala  gasilci  za  vaš  čas  in  strokovno  razlago.

Zapisala: vzg. Martina  Majcenovič.    

                           

TEDEN OTROKA-JESENSKA KMEČKA OPRAVILA V VRTCU

objavljeno: 24. okt. 2017 12:15 avtor: Administrator Vrtec Markovci

JESENSKA KMEČKA OPRAVILA V VRTCU

 

Jesen je potrkala na vrata z različnimi opravili. V Vrtcu Markovci smo jo z veseljem sprejeli in se zavzeto lotili spravil njenih dragocenih plodov. Letošnji Teden otroka smo namreč namenili ohranjanju tradicije; obujanju starih običajev iz časov naših babic in dedkov. Svoje spretnosti smo preizkusili v različnih kmečkih opravilih. Za spravilo pridelkov nismo potrebovali traktorja ali kombajna, ampak le spretne roke in dobro voljo.

Otroci iz skupin Klobučki, Palčki, Lunice in Oblački so se lotili pobiranja krompirja. Res so njihove ročice še premajhne za izkopavanje z motiko, vsekakor pa so dovolj spretne za ročno pobiranje krompirja.

V skupini Cofki smo se posvetili kožuhanju; enemu najpomembnejših jesenskih kmečih opravil, ki je v preteklosti lepšal večere na kmetijah. Kmetje so koruzo najprej ročno potrgali, jo spravili v skedenj in jo ob večerih pokožuhali. To je bil vesel dogodek; veselica za različne generacije. Tudi Cofki smo odšli na bljižnjo njivo in se trudili s trganjem koruze. Veliko bolj spretni kot pri trganju smo bili pri njenem kožuhanju. Ob koncu smo bili zelo zadovoljni s svojim trudom, saj smo obdelali skoraj ves del njive, ki nam je bil namenjen.

Zvezdice so se lotile ročnega trebljenja buč, ki je zagotovo bolj zamudno, kakor današnje strojno. Otroci so vzgojiteljice presenetili s svojo zavzetostjo in kupčkom iztrebljenih semen. Balončki so luščili fižol. Starejši otroci iz skupin Smeški in Sončki so na svoje rame naložili grablje in v bližnji okolici pograbljali odpadlo jesensko listje.

Tako smo se otroci in vzgojiteljice vsaj za en dan preselili v čas, ko še ni bilo sodobne kmetijske mehanizacije in so bila kmečka opravila skorajda praznik, ob katerem so se ljudje družili, veselili in krepili medsebojne vezi ob nudenju sosedske pomoči.

V Tednu otroka smo ob spoznavanju običajev peli ljudske pesmi, ustvarjali male umetniške izdelke iz jesenskih plodov, si ogledali dramatizacijo pravljice Razbita buča in se igrali igre naših babic in dedkov.

Hvala vsem, ki ste sodelovali ali s prispevanjem pridelkov omogočili izvajanje dejavnosti.

                                                                                                                                                                              Zapisala: Petra Zorko

 

 

 

 

 

UTRINKI

 

 

Pobiranje krompirja pri najmlajših


 

                                                                          Luščenje fižola
 trebljenje buč 
 

 Trganje in kožuhanje koruze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grabljanje listja

 

 

1-10 of 47