DAN VRTCA

Datum objave: 22.4.2019 18:55:16

Dan vrtca Markovci

Vedela sem, da me čaka vloga idejnega vodja prireditve ob dnevu vrtca, zato sem kar hitro pričela zapisovati svoje ideje. Vodilo me je razmišljanje kako občinstvu prikazati, da se otroci v vrtcu veliko naučijo in da so ravno oni tisti, ki nas usmerjajo k temam, katere jim nato zaradi njihovega interesa približamo.

Priprave na letošnji dan vrtca so potekale skozi celoletni program in so zajemala vsa področja kurikuluma za vrtce. Vzgojiteljice smo skozi to obdobje otroke seznanjale z že ustaljenimi temami, kot so letni časi, zdrava prehrana, gibanje, klasična glasba, ter temu dodale še teme povezane z našim osončjem, kako kaj izdelamo-pridobimo in kaj je balet.

Ker so starši v otrokovem razvoju najpomembnejši člen sem se odločila, da prireditev popestrimo tako, da jih povabimo k sodelovanju kot naše nasprotnike. Izbrani so bili predstavniki iz sveta staršev in le-te smo v mesecu marcu seznanili z njihovo vlogo ob tej priložnosti. Ti so se na povabilo odzvali z veseljem in pozitivo.

Pridobljeno znanje skozi to šolsko leto smo v sredo, 27.3.2019, skupaj s starši prikazali v obliki kviza z naslovom: »Male sive celice«. Otroci so kot skupine, suvereno prikazovali; kako se živali pripravljajo na zimo, kako izdelamo leseno igračo, kako nastane med, poligon ter planete našega osončja. Skozi didaktično igro so demonstrirali delo Mozarta, sestavili prehrambeno piramido in kot baletniki zaplesali Labodje jezero. Pri tem so si pomagali z izvirnimi rekviziti ter tako dokazali, da znajo več kot si mislimo. Starši so prav tako presenetili s svojo iznajdljivostjo, saj so nekatere izmed svojih odgovorov posredovali celo s prikazi. Pri okušanju hrane s prevezo na očeh pa ugotovili, da čutilo za okušanje ni popolnoma zanesljivo. Ravno to je otrokom vrtca Markovci omogočilo zmago v kvizu »Male sive celice«.

Kot vedno dela res ni bilo malo in eden brez drugega ne bi uspeli programa izpeljati tako, kot sem si ga zamislila. In lahko trdim, da tudi tokrat velja rek: » V slogi je moč«.

Deborah Strelec