Otroci v vrtcu Markovci so zelo ponosni na svoj kraj

Skupina Sončki sodelujemo v projektu Pomahajmo v svet. Cilj projekta je pomahati z roko v svet.  Vsak prst na roki je pomemben. Dejavnosti so pripravljene tako, da se preko prstov na roki spoznavamo. Otroci iz skupine Sončki spoznavamo vrtec iz Litve. Veliko smo že izvedeli o njih. Spoznali skupino, njihove hobije, starše, vrtec. Zelo zanimivo je bilo spoznati njihov kraj. Njihov vrtec stoji v velikem mestu Vilnau. Ko so nam predstavili svoj kraj in nam povedali koliko prebivalcev ima,  smo bili zelo presenečeni. Namreč,  ima 100 krat več prebivalcev kot Markovci. Spoznali smo njihovo veliko katedralo, grad, visoko goro. Naučili smo se nekaj litovščine, njih pa smo naučili nekaj slovenskih besed. Otroci iz naše skupine so sestavili kraj iz kock, nato smo stavbe opremili z napisi v litovščini. Narisali smo zastavo, grb. 

Preko video srečanja smo si pomahali, prav zanimivo je bilo spoznavati se. Najbolj ponosni so otroci iz Markovec na svojo pustno tradicijo. In prav to so predstavili na posebej zanimiv način. Narisali krožišča, vanju  postavili koranta in vse ostale pustne like. 

To pa še ni bilo vse! Na video srečanje smo povabili župana, ravnatelja in vodjo vrtca in vsi skupaj pomahali otrokom iz Litve. 

                                                                                                                                                                                                        Zapisala Erika Janžekovič

Policist Leon na obisku v vrtcu Markovci

V mesecu aprilu se je skozi vrata igralnic nenehno slišal slogan »Red je vedno pas pripet«. V vrtcu Markovci se namreč že vrsto let vključujemo v projekt Pasavček, ki ga vodi in koordinira Sektor za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v okviru Javne agencije RS za varnost v prometu. In tudi letos smo mu namenili posebno pozornost.

Osnovni namen projekta je spodbuditi dosledno in pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev in pripetost otrok med vožnjo. Namreč otroci in mladostniki so najpogosteje udeleženi v prometnih nesrečah, v katerih utrpijo tudi hujše posledice, prav tako potniki v vozilih. Z dosledno pripetostjo otrok med vožnjo bi lahko tveganje izredno zmanjšali.

Z zavedanjem pomembnosti ozaveščanja smo strokovne delavke pripravile različne aktivnosti in dejavnosti, skozi katere so se otroci seznanjali z varnim vedenjem in se učili, kako živeti in ravnati varno v prometu. Znanje so črpali iz ogledov različnih didaktičnih posnetkov, se učili deklamacije, se spoznavali in rokovali z maskoto Pasavček, likovno ustvarjali, spoznavali prometne znake, reševali interaktivne igre, didaktične naloge in uganke, na izdelanem plakatu skrbno beležili vsakodnevno pripetost v avtomobilu, spoznavali poklic policista, si ogledali in demonstrirali pravilno uporabo varnostnih sedežev in še bi lahko naštevali.

Projekt smo pa letos zaključili s prav posebnim obiskom. K sodelovanju smo povabili starše, policiste, ki so se prijazno odzvali in nam pripravili prijetno presenečenje. Ne samo, da so nam predstavili, pokazali in razložili, kakšno je delo policista, s seboj so pripeljali svojo maskoto medvedka, policista Leona, ki je poskrbel za pravi spektakel. Otroci so bili navdušeni, se z njim rokovali in fotografirali. Veselje na otroških obrazih je bilo opaziti že od daleč in v avli vrtca, kjer smo pričakali njegov prihod, je bilo slišati vzklike, radost in otroški smeh.

V imenu celotnega vrtca se zahvaljujem staršema, policistki Anji Vajda, iz PU Slovenska Bistrica in policistu Davidu Križanič, iz PU Maribor, da sta svoj dragoceni čas namenila nam in nam pričarala nepozaben zaključek projekta. Iskrena hvala za podarjeno gradivo, didaktični material in seveda sladko razvajanje, predvsem pa za voljo in pripravljenost k sodelovanju.

Iskrena hvala tudi policistki iz PU Slovenska Bistrica, ki se je za čas obiska preobrazila v policista Leona in v otroških srčkih pustila nov, nepozaben spomin, dogodivščino, ki bo ostala za vedno.

                                                                                                                          Vzgojiteljica:  Helena Vogrinec

    Dan vrtca Markovci 2024

 "VIDKOVA SRAJČICA"

V četrtek, 28. marca 2024, smo imeli mali in veliki v vrtcu Markovci tradicionalno prireditev DAN VRTCA.

Otroci so uprizorili glasbeno  pravljico, ki jo je konec 19. stoletja napisal slovenski pisatelj Fran Levstik z izvirnim naslovom Kdo je napravil Vidku srajčico.

Vse šolsko leto smo poudarjali pomen prebiranja različnih besedil.

Odločili smo se, da skupaj z otroki naredimo glasbeno pravljico Vidkova srajčica.

 Glavni junak predstave je deček Videk, ki je imel  zelo rad naravo. Vedno znova je Videk dobival srajčice, ki so bile stare in ponošene, saj so jih nosili vsi bratci in sestrice pred njim. Zgodba pa ima v resnici globlje sporočilo; Videk je dobrosrčni deček, ki živi v sožitju z naravo. Zaradi njegove  pozornosti in naklonjenosti živalim in rastlinam ga imajo te še posebno rade, zato mu uresničijo željo po novi srajčici. 

Kako živali in rastline sploh lahko naredijo novo srajčico?

Prav to so otroci, ob pomoči svojih vzgojiteljic, odlično prikazali na odru. Pesmice je odpel otroški zborček Vrtca Markovci, mlajši otroci pa so z gibanjem in s plesom uprizorili dogajanje.  Otroci iz najstarejših skupin so se preskusili v pripovedovanju in igranju.

Glasbeno pravljico smo končali s skupno pesmijo Nece Falk »Rad imej živali in cvetlice«, ki so jo zapele vzgojiteljice skupaj z otroki.

 

 

Pa naj spregovorijo fotoutrinki.

                                                                                                                                       Zapisala: Sonja Ambrož Zelenik

PUST – TEDEN VESELJA IN DRUŽENJA V VRTCU MARKOVCI

Praznovanje pusta ali po naše »fašenka« ni samo zabava in rajanje, je nekaj več. Je spoznavanje kulture in običajev naroda, kjer otrok živi. Nosi sporočilno vrednost in skrbi za ohranjanje tradicije.

Večini otrok na območju občine Markovci je pustno vzdušje in šemljenje že položeno v zibko, saj jih starši vpeljemo v ohranjanje tega ljudskega izročila že zelo zgodaj.

Priprave na pustni čas so se v našem vrtcu začele z zbiranjem idej za skupinsko masko. Odločili smo se, da se našemimo in spremenimo v meduze, obenem pa opozorimo na pomembnost varovanja in ohranjanja čiste VODE – enega izmed najpomembnejših naravnih virov na Zemlji.

V četrtek, 1. 2. 2024, smo vzgojiteljice pripravile PUSTNE DELAVNICE, kjer so si otroci s pomočjo staršev izdelali masko MEDUZE. Dežnike različnih barv smo okrasili s pisanimi trakovi, dodali velike oči in že smo bili pripravljeni, da se skupaj s šolarji Osnovne šole Markovci udeležimo pustne povorke.

Dejavnosti so se v pustno obarvanem tednu dotaknile tudi spoznavanja zanimivosti o meduzah in likovnega ustvarjanja na to temo.

Kljub temu, da otrokom znanja o etnografskih pustnih likih našega območja ne manjka, si vsako leto znova z veseljem ogledamo zbirko etnološke dediščine v občinski stavbi. Med sprehodi smo si ogledovali pustne skulpture po vasi Markovci in opazovali pustno okrasitev v okolici. Najbolj veselo in glasno je bilo na pustnem rajanju, ko smo našemljeni v avli vrtca razigrano plesali in se sladkali, kot se za pustni čas spodobi.

Otroci ta veseli čas še nekaj dni podoživljajo v svoji igri in čeprav se je pust že končal, na risbicah še nekaj dni zatem kraljujejo koranti, ruse in vsi ostali pustni liki, ki so v otroških srcih pustili velik vtis.

                                                                                                                                                                                                  Zapisala: Mihela Kukovec

VRTEC MARKOVCI JE OBISKAL KLOVN TOMI


Konec januarja nas je v vrtcu Markovci obiskal veseli klovn Tomi, ki je otrokom pričaral nasmehe na obrazih. Biti iskren, početi dobra dela so vrednote srčnosti. Opravljati dobra dela in ob tem ničesar pričakovati v zameno, so izjemne sposobnosti posameznikov. V sredo, 30.1.2024 smo bili v vrtcu Markovci del srčnosti, dobrega dela in dobrodelnosti. Bili smo del zabavne predstave vesela klovna Tomija. Otroke je razveselil s čarovnijami in vragolijami, ki jih zmorejo le klovni. Iskreni otroški nasmehi, veselje, sreča in predvsem zabava, je bilo tisto, kar so doživeli otroci in delavci vrtca.

Tomi Gomilšek, iskrena hvala za obisk.

 

Zapisala: vzgojiteljica Simona Hameršak

Zdravnik na obisku

V našem vrtcu Markovci nas je kot vsako leto, tudi letos obiskala pediatrinja Irena Puntarec Djukanovič

Ob koncu meseca januar izvedemo projekt zdravje v vrtcu. Otroci spoznajo kaj in kako skrbimo za svoje zdravje. Zraven hrane, ki je zelo pomembna, moramo skrbeti za dovolj gibanja, higieno svojega telesa. Kljub temu, da skrbimo za vse od naštetega, lahko zbolimo. Kaj storimo takrat? Če ni prehudo ostanemo damo, pijemo čaj in se spočijemo kakšen dan, dva. Včasih pa to ni dovolj! Obiskati moramo  zdravnika. Zdravnik nas pregleda, predpiše zdravilo. Vendar tudi zdravljenje z zdravilom včasih ne pomaga. Takrat nam zdravnik napiše napotnico, nas napoti na zdravljenje v bolnico.

In prav to je bila glavna tema tedna v našem vrtcu. Avlo smo spremenili v bolnico. Zaposleni v bolnici so bili otroci iz skupine Sončkov. Vse je potekalo preko igre. V bolnici so bili zdravniki, medicinske sestre, rentgenologi, kirurgi in seveda pacienti. Otroci so ustvarjali igro, ki pa je izgledala kot vsakodnevno delo v pravi bolnici. V njihovo igro se je odlično vključila prava zdravnica Irena. Povezala se je z otroki, jih vodila, svetovala. Vse to so opazovali otroci iz drugih skupin, ki so prihajali v avlo. Na pregled v ambulanto smo povabili tudi njih. Veliko otrok se je opogumilo, se približalo zdravnici.

Zdravnica je bila v našem vrtcu celi dve uri. V tem času je navezala stik z veliko otroki. Otroci so bili ob njej zelo sproščeni. Preko igre je bil dosežen cilj – spoznati poklic zdravnika. Veliko otrok je s tem izgubilo tudi strah pred zdravnikom. Ob koncu smo se zahvali naši gostji. Podarili smo ji sliko. Otroci so ji močno zaploskali v zahvalo. Zdravnica Irena je bila darila zelo vesela. Povedala je, da je zelo uživala v našem vrtcu. Dejala je še, da komaj čaka, da nas obišče spet naslednje leto.

V tem tednu nas je obiskal gospod Mitja Zebec, ki je pripeljal na ogled reševalno vozilo. Otroci so imeli možnost ogleda vozila. Najpogumnejši so lahko vstopili v samo reševalno vozilo in si ga pogledali tudi znotraj. Bili so navdušeni nad njegovo notranjostjo, hkrati pa zelo presenečeni, kaj vse se skriva v njem. Res, hvala zelo prijaznemu gospodu Mitju za predstavitev reševalnega vozila. Prav tako iskrena hvala za čas, ki si ga je z veseljem vzel za naše otroke. Ta reševalec je tudi ati deklice, ki obiskuje naš vrtec.

Zapisala Erika Janžekovič

VRTEC MARKOVCI V ŽARU PRAZNIČNIH LUČK 

December, mesec pričakovanj, veselja, upanja in seveda lučk.

Tudi letos smo vzgojiteljice vrtca poskrbele, da so otroci občine Markovci doživeli mesec december čimbolj čarobno in pestro. Vrtec smo odeli v praznično podobo, okrasili božično drevo in izobesili okraske po prostorih. Pred vrtcem pa smo letos postavili snežno deželo. Na ogled je bila postavljena ves december, v njej pa so si vsi občani naše in pa drugih občin lahko razne nagajive snežake, prijazne polarne medvede, razposajene pingvine in zimske hiške. Seveda vse to v lesketajočem siju pisanih lučk.

Že v začetku meseca smo v sodelovanju z občino organizirali delavnice in Božičkov nabiralnik. Starši in otroci so v prostorih vrtca skupaj napisali pismo Božičku, da so ga obvestili o vseh svojih željah za prihajajoče praznike. Pred vrtcem v snežni deželi pa so svoja pisma odvrgli v čisto pravi Božičkov nabiralnik.

Kot vsako leto, smo tudi letos vzgojiteljice pripravile dramsko – lutkovno igrico z naslovom zvezdica Zaspanka. Predšolski otroci so si jo ogledali pred prihodom Božička v naši občini. Šolskim otrokom pa smo z igrico popestrile zadnji dan šole pred nastopom novoletnih počitnic.

                                                                                                              Zapisala: vzg. Nuša Kolenko

Tradicionalni slovenski zajtrk 2023 v vrtcu Markovci

V mesecu novembru se je narava oblekla v prečudovite, tople jesenske barve ter nas obdarila s plodovi. 

Vsako leto tretji petek v novembru obeležujemo »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Letošnja zlata nit projekta se je glasila »Kruh za zajtrk-super dan.«                                                              

V vrtcu Markovci so otroci iz desetih skupin, skozi dvotedenski sklop spoznavali domačo, lokalno pridelano hrano.  Podrobneje smo spoznali izvor živila-kruh.       Sklop sem zasnovala s pobudo na raziskovanju, eksperimentiranju, opazovanju, občutenju, učenju in pridobivanju izkušenj.  Vse to so otroci počeli skozi zanimivo in prijetno igro. Okušali, razvrščali in primerjali so tri vrste kruha, in sicer pšenični, koruzni in ajdov kruh.  Spoznavali so tudi zrnje pšenice, koruze in ajde. Poskrbljeno je bilo za otroke s toleranco na gluten, laktozo idr.  Ogledali so si različne video projekcije in slikovno gradivo z namenom, da spoznajo in primerjajo izvor in pridelavo kruha nekoč in danes.                                                                                  

Sledil je tudi ogledi Koroščevega Mlina, sprehodi po okolici in opazovanje polj posejanih s pšenico in ostalimi žiti, opazovanje sadnega drevja, kmetij, kmetijskih strojev in domačih živali. Kruh smo otrokom predstavili tudi skozi zgodbe, slikanice, pripovedke in lutkovne predstave.  V nekaterih skupinah so otroci podrobneje spoznali sestavine in postopek za peko kruha, in si kruh tudi spekli. V drugih skupinah so improvizirali in izdelovali izdelke iz slanega testa (npr. kruh, rogljičke, žemlje).  Prav tako so otroci spoznavali ostala lokalno pridelana živila (npr. jabolko, mleko, maslo), ki so del Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Izkustvo in pridobljeno znanje so otroci tudi likovno upodobili v različnih tehnikah, z različnimi materiali in to tudi razstavili na ogled v avli vrtca.

Tradicionalni slovenski zajtrk smo slavnostno obeležili po igralnicah. V petek, 17. novembra, smo pripravili pogrinjek in zajtrkovali lokalno pridelana živila (kruh, maslo, med in jabolka). Pri zajtrku so nas obiskali čebelarji ČD Markovci, župan Občine Markovci Milan Gabrovec, ravnatelj OŠ Markovci Ivan Štrafela in vodja vrtca Sonja Ambrož Zelenik.

Poleg tega, da so otroci spoznali izvor kruha, je bil namen ozavestiti otroke  o pomembnosti kruha skozi zgodovino človeštva in vse do danes, da kruh, tako kot ostalo hrano, ne mečemo v koš za smeti in z njim racionalno ravnamo. Obstaja veliko možnosti in receptov, da vso hrano porabimo in je ne zavržemo.

Ozaveščajmo in privzgajajmo otrokom naklonjenost do lokalno pridelanih živil in do racionalnega razpolaganja z njimi.

            

                                                                                                                                 Zapisala: Blanka Špur, dipl. vzg.

Gasilsko društvo vrtec Markovci

 

» Gasilci so junaki, pravi strokovnjaki, ko sirena se zasliši, hitro odhitijo k hiši. Trudijo se na vso moč, da ponudijo pomoč.«, 

Tako so otroci iz vrtca Markovci v tednu požarne varnosti, spoznali plemeniti poklic gasilca in ob tej priložnosti ustanovili  GASILSKO DRUŠTVO VRTEC MARKOVCI.

Teden požarne varnosti z naslovom: Gasilsko društvo vrtec Markovci smo pričeli z obiskom PGD Markovci.  Člani gasilskega društva se vsako leto potrudijo z zanimivim programom, da otroci doživijo prijetno gasilsko izkušnjo. Popeljali so nas skozi prostore gasilskega doma, kjer smo si ogledali kje shranjujejo  oblačila, obutev in čelade. Razkazali so nam gasilsko vozilo in pripomočke, katere uporabljajo pri gašenju. Predstavili in demonstrirali so nam tudi vajo reševanja na lestvi, kar je otrokom bilo še posebej zanimivo. Po ogledu je sledilo fotografiranje z gasilci in pogostitev s sokom in prigrizki. Res hvala PGD Markovci za nepozaben dan - otroci so izjemno uživali.

Drugi dan so pri nas gostovali gasilci PGD Stojnci. Na šolskem igrišču so predstavili  gasilska vozila, gasilski čoln in pripravili prav posebno gašenje majhne hiške, kjer so otroci s pomočjo gasilcev gasili pravi pravcati požar.  Otroci so ob tem zelo uživali, ker so se prvič preizkusili v takšni vlogi. Prijazni gasilci so odprli vrata v gasilsko vozilo, kjer so otroci spoznali notranjost vozila in slišali pogovor med gasilci preko radio-telefona. Predstavili so nam tudi gasilski čoln, v katerem smo lahko nekaj časa posedali. Po vsem tem izredno zanimivem programu je sledil pogovor z gasilci in skupinsko fotografiranje. Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila GPD Stojnci za zelo izviren gasilski program, s katerim so izredno slikovito popeljali otroke v delo gasilcev, še posebej z interaktivnim primerom gašenja požara. 

V sredo so otroci v oddelkih ogledali kratke didaktične filme/ posnetke na temo gasilstva in spoznali pomembno telefonsko številko za klic v sili - 112. Pripravili smo različne gasilske kotičke, kjer smo spoznavali gasilske pesmi in igrali gasilske vloge.

Naslednji dan so si otroci izdelovali gasilske čelade ali kape, najmlajšim so jih pomagale izdelati vzgojiteljice. Vsako čelado so opremili še s posebno značko, ki ponazarja naše društvo in tako postali gasilci PGD vrtca Markovci. 

V petek je bilo za naše gasilsko društvo poseben dan.  Na igrišču vrtca smo pripravili gasilski poligon, kjer so otroci premagovali gasilke ovire. Poligon je bil sestavljen iz različnih vaj, kjer je gasilec/ka pokazal/a svoje spretnosti.

Po zboru gasilcev, kjer je bilo nošenje gasilske čelade obvezno, so otroci od poveljnice dobili navodila za varno izvajanje nalog.  Naloge, ki so jih otroci opravili, so bile sledeče:

·    Hoja po gorečem mostu 

·    Reši živali iz gorečega hleva

·    Skozi ozek tunel se prebij na varno stran

·    Gori hiša, takoj ukrepaj in jo pogasi

·    Reši mačko na drevesu in jo odnesi na varno

·    Gori medvedji brlog, hitro ukrepaj in reši medvedjo družino

Ob izvajanju teh nalog so otroci izredno uživali, saj so morali pokazati veliko spretnosti in poguma.

 

Upamo, da smo našim nadobudnežem slikovito prikazali poklic gasilca, mogoče celo kakšnega navdušili, da bo nekoč reševal življenja in lastnino, predvsem pa upamo, da smo v vsakem vzbudili iskrico spoštovanja do tega plemenitega poklica.

       Zapisala: Nataša Pišek

Kros med generacijami v vrtcu Markovci

V tednu otroka so v vrtcu Markovci dejavnosti potekale na malce drugačen način. Imeli smo zastavljena dva velika cilja. Spoznati, doživljati in predvsem uživati v usmerjeni dejavnosti je bil naš prvi cilj. In drugi, razveseliti naše najbližje. Skupine otrok so se naučile kratko plesno koreografijo.

Pripravili smo srečanje za starše na nivoju celotnega vrtca.  Udeležence srečanja so skupine otrok presenetile s plesnimi koraki ob izbrani glasbi. Otroci so naše povabljene dobro segreli, kajti sledil je kros. Ampak, to ni bil običajen kros! Na kros smo povabili naše starše, bratce, sestrice, babice in dedke. Tako sta na štartni liniji stali dve generaciji, babice, dedki ter njihovi vnuki. Videlo se je, kako so uživali med tekom skupaj. Potekalo je res medgeneracijsko druženje. Njihov trud je bil poplačan z medaljami, ki so si jih prav vsi prislužili. Nato so se generacije družile še ob sladki dobroti, ki jo je pripravil naš kuhar.

Naše medgeneracijsko druženje je zelo uspelo. K temu so pripomogli vsi zaposleni v vrtcu. Vsakodnevni pogovor o krosu, povabljenih, nabiranje kondicije na zunanjih površinah so pripeljale do doseženega cilja. Predvsem pa naši otroci, ki so svoje babice in dedke vabili, z njimi tekali na domačih dvoriščih. S tem so opravili veliko delo, saj boljšega vabila ni mogoče podati.

Zanimive izjave:

Otrok: Ja vzgojiteljica, jaz vsaki dan tekam z mojim dedkom po dvorišču. Moram ga trenirati, da bo lahko tekal na krosu!

Moj mož: V naši vasi pa vsi dedki pa babice trenirajo za kros v vrtcu. Moj ata vsak dan teka z mojim sinom, mu pove sodelavec v službi.

 

Zapisala Erika Janžekovič

Praznovali smo dan vrtca z naslovom »Iz srca nam sije mavrica«.

Po treh letih premora in dolgi sivi zimi smo v vrtcu Markovci že nekako pogrešali barve narave. Da bi tematsko zaokrožili prireditev ob dnevu vrtca dne, 23. 3. 2023, smo si za rdečo nit izbrali čudovit nebesni pojav »Mavrico«, ki smo jo pričarali kar v domači večnamenski dvorani, iz katere je odmeval napev »IZ SRCA NAM SIJE MAVRICA«.

V vrtcu smo v času prireditve imeli devet skupin otrok in vsaka izmed njih je predstavila svojo barvo z izvirno točko. V mavrici je sicer sedem osnovnih barv, vendar brez dneva in noči, torej brez črne in bele barve, le te ne obstajajo. 

Črna je barva teme in noči,

črni krtek koplje rov v zemljici.

Cele dneve brca zemljo vstran,

tu pa tam, prikuka pa na plan.

                       Mrzla zima brije.

In kakor delo čarodeja, do koder seže ti oko,

bela snežna je odeja.

Po zraku zdaj snežinka poplesava bela,

preden pade ti na nosek,

jo že je druga dohitela.


Vijolična je barva domišlije,

skopnel je sneg,

vijolica iz zemlje klije.

Naj ti sonce sije,

da zrasteš v prelepi cvet,

takrat lep metuljček pride te objet. 

Temno modra barva je modrosti,

če modro sadje jem,

učakam se starosti.

Doma me čaka sadja polna skleda,

borovnice, grozdje, slive,

zanje vitamini prava je beseda.

Modra je barva harmonije,

modro je morje,

ko v jasnem dnevu nebo v njem se umije.

Če potopimo v njegovo se modrino,

ribice plavajo pred veliko zdaj zverino.

Vsi bežijo pred ostrimi zobmi,

saj morski pes kosilo svojo zdaj lovi.

Zelena je barva rojstva, pomladi,

že življenje se prebuja na livadi.

od zunaj se sliši rast listkov in trav,

zato v tem času ljubezen ni nenavaden pojav.

Gosenica draga, ja kam pa hitiš?

če vse boš pojedla,

 se še v metulja spremeniš.

Barva prijateljstva je rumena,

ob ribniku capljata racak in njegova žena.

Za njima capljajo račke tri,

je ura že pozna,

se jim plavat mudi.

Oranžna barva predstavlja veselje,

juhu, gradili bomo,

tovornjak se že pelje.

Poglej, poglej se hiša gradi,

oranžna čelada na glavi stoji.

Tovornjak je oranžen in čaka na to,

kar oranžen mešalec zmešal nam bo.

Oranžno opeko rabimo še,

in dom je zazidan za te in me.

Ljubezni naše je barva rdeča,

nikoli ne spi je vedno goreča.

Iz dveh polovic srce je celota,

ena je tvoja, ena je moja,

V obeh je zlo in v obeh je dobrota.   Zdaj, ko vidite moje        barve srca,

iz njega mi sije mavrica.


Zapisala:

 vzgojiteljica Nataša Pišek


PUST ŠIROKIH UST V VRTCU MARKOVCI

Pustovanje je eden najbolj veselih, norčavih in pisanih ljudskih praznikov, kar jih poznamo. To je čas veselja, plesa, pustnih krofov in preganjanja zime. Vsako leto se strokovni delavci trudimo, da z obujanjem, spodbujanjem in nadaljevanjem čudovitega slovenskega običaja v otrocih zanetimo iskrico navdušenja in spoštovanja do ohranjanja tradicije.        

V vrtcu Markovci smo se na pustno dogajanje pripravljali kar nekaj časa. Otroci so spoznavali tradicijo pusta, etnografske pustne like našega kraja, skupaj smo razmišljali, načrtovali in izbirali ideje za skupinsko masko. Tako se je porodila zamisel, da bomo postali »GUSARJI ZNANJA«. To so gusarji, ki so vedoželjni, vsakodnevno kopičijo znanja, vrednote, dobre navade, igro, dobre medsebojne odnose in okoljsko ozaveščenost na otoku življenja. Da so otroci dobro začutili lik gusarja smo v tednu pred pustom pripravile različne dejavnosti. Otroci so si samostojno izdelovali gusarske kape in daljnoglede, krasili  igralnice in hodnike vrtca, peli in plesali na gusarski zabavi, katera je bila v avli vrtca.

 Skupinski maski so se pridružili tudi učenci in učitelji OŠ Markovci. Kostume smo si skupaj s starši izdelali v vrtcu na pustnih delavnicah. Kostume smo si izdelali iz črnih pvc vrečk in rdečega blaga. Iz kartonov smo izdelali dve gusarski ladji, ki sta nam sledili na pustni povorki. Z materiali smo ravnali  zelo varčno, saj smo iz ene pvc vreče dobili kar tri kostume. V soboto, 18.2.2023, smo se s skupinsko masko udeležili tradicionalne povorke v Markovcih. Skupno nas je bilo preko 400 gusarjev. Med potjo smo si prepevali gusarsko himno, mimoidoči pa so nas pogostili s sladkimi krofi in sokom. V ponedeljek, 20.2.2023, so se otroci iz skupine Sončki in Smeški z vzgojiteljicami udeležili otroške povorke na Ptuju, kjer so prav tako ponosno predstavili gusarje znanja. Sledil je pustni torek in zabava v različnih pustnih kostumih otrok. Rajanje smo zaključili polni lepih in zanimivih vtisov. Tako se je pustni čas v našem vrtcu zaključil in že si pod bližnjimi grmički ogledujemo prve zvončke, ki ponosno razkazujejo svoje bele cvetove.


                                                                                       Zapisala: vzgojiteljica Simona Hameršak

Zdravnica obiskala vrtec v Markovcih

Že nekaj let vrtec Markovci sodeluje s pediatrinjo Ireno Puntarec Djukanovič iz Ptuja. Tudi letos nas je obiskala.

Otroci se v vrtcu zelo radi igrajo zdravnika.  Teden, ki je za nami smo posvetili pomenu zdravega življenja. Z otoki spoznavali kako skrbimo za zdravje, kaj je pomembno. Kljub temu, da skrbimo za zdravje (hrana, gibanje, higiena…), lahko zbolimo. Kaj naredimo takrat? Obiščemo zdravnika.

Pediatrinja je obiskala vsako igralnico, komunicirala z otroci, jih poslušala in tudi katerega (če je želel) pregledala. Otroci so krasno sodelovali v pogovoru z njo. Nekaj najbolj zanimivih:

Otrok: Zdravnica, kaj bi me lahko zmasirala?

Zdravnica: Ja, jaz pa nisem maserka!

Otrok: Ja, saj me zdravnik tudi lahko zmasira.

Zdravnica: Deli recepte in vpraša fantka, če rabi recept?

Otrok: Ja ne vem .. Kaj sem bolan? Ti si zdravnica, ti mi boš povedala.

Otrok: Zdravnica, ti si moja zdravnica veš!

Zdravnica: Kako to misliš?

Otrok: Ja tam v pravi ambulanti, ko te obiščem.  Veš kdaj sem bila pri tebi?

Zdravnica: To pa se ne spomnim natančno.

Otrok: Ko sem tak kašljala se ne spomniš.

Otroci so zdravnico dodobra nasmejali. Res je uživala ob njih.  Prav tako so bili otroci veseli njenega obiska. V zahvalo ji je vrtec podaril sliko, ki jo je ustvarila deklica iz najstarejše skupine. Slika bo krasila njeno ambulanto,  je povedala.

Takšen način sodelovanja je zelo pomemben, saj otrok zdravnika spozna na drugi način, v drugačnem okolju. Pediatrinja Irena je zelo topla, prijazna in je delo v vrtcu odlično opravila. Hkrati je dobila nove izkušnje v njenem življenju, počutila se je kot vzgojiteljica.


                                                                                                                           Zapisala: Erika Janžekovič

                                                Božična vas v vrtcu Markovci

December je mesec  pričakovanj, veselja, sreče, daril in iskric v otroških očeh. Pričarati otrokom čarobnost in veselje je nekaj najlepšega in neprecenljivega.

Zaradi koronskih razmer dve leti nismo imeli pravega božičnega druženja. V vrtcu Markovci smo razmišljali, kako ponovno pričarati božično vzdušje. Odločili smo se, da pripravimo pravo božično vas in otrokom približamo domovanje dobrega moža Božička.  V sredo, 14. 12. 2022, smo skupaj z občino Markovci razveselili 195 otrok. V večnamenski dvorani smo otrokom pripravili poučno dramatizacijo Miška išče prijatelja. Igro so zaigrale vzgojiteljice, nato pa jih je Božiček povabil v svojo vas, kjer so si otroci ogledali hiške, se sladkali z dobrotami gospe Božičke, si ogledali zavijalnico daril, spoznali jelenčka Rudolfa in njegovo zgodbo ter se seveda srečali  z Božičkom. Ker so bili vso leto otroci zelo pridni, so prejeli čudovito darilo. Prepričali smo se, kako preprosti in iskreni so otroci ter koliko jim pomenijo drobna doživetja. 

V letu 2023 pa si želimo, da bi ostali takšni kot smo – veseli, razigrani in vedoželjni. Vsem vam pa iz srca želimo, da bi v novem letu okusili srečo v trenutkih, ki jih preživite s svojimi najdražjimi, v uspehih na delovnem mestu in na vseh poteh, ki nas vse vodijo do zastavljenih ciljev.

                                                                       Zapisala: Sonja Ambrož Zelenik, pomočnica ravnatelja vrtca

  TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Vsak tretji petek v novembru obeležujemo praznik tradicionalne slovenske hrane.

Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je izobraževati in ozaveščati mlade in širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad ter lokalno pridelanih živil slovenskega izvora.

V vrtcu Markovci otroci uživajo najpogosteje zajtrke z živili kot so kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Prav tako dajemo velik pomen gibanju, ki je ključnega pomena za zdravje otrok.

Vrtec se nahaja v kraju, kjer je čebelnjak (ČDM), domačije s sadovnjaki, posejana polja z žiti, mlin, kmetije s kravami mlekaricami idr. Lokalno pridelana hrana otrokom ni tuja, nekateri že zelo dobro poznajo njen izvor.

Letošnja osrednja tema je bila namenjena mleku in mlečnim izdelkov pod sloganom »Zajtrk z mlekom - super dan«. Pod omenjenim naslovom smo izvedli projekt, ki je trajal dva tedna, vključno od 7. 11. 2022 do 18. 11. 2022.

Da bi otrokom približali živila, smo se posluževali pristopov, ki temeljijo na igri, eksperimentu, okušanju in raziskavi. Pri mlajših otrocih smo se posluževali okušanja, vonjanja, tipanja in zaužitja živil oz. napitka.

Otroci so se seznanili z izvorom mleka, z mlečnimi izdelki in sodelovali pri izdelavi masla in kakava. Otroci v večjih skupinah so tudi sami sodelovali pri pripravi omenjenega živila ali napitka. Spoznali so izvor in sestavine kruha. Izdelali so jabolčno sladico z medom in medeno limonado. Sestavine, napitke in živila so tudi okušali ter pripravljene pojedli ali popili.

Spoznali in utrjevali so glavne sestavine živil, ki zajemajo tradicionalni slovenski zajtrk (tj. kruh, maslo, med, jabolko in mleko).

Živila, ki sestavljajo tradicionalni slovenski zajtrk, so otroci tudi upodobili v različnih likovnih tehnikah in z različnimi materiali. Poseben izziv je bilo slikanje kipečega mleka in masla s peno za britje. Vsi otroci v vseh skupinah so se zelo potrudili in nastala so čudovita likovna dela z upodobitvijo vseh živil, ki so del tradicionalnega slovenskega zajtrka. V avli vrtca smo vsa likovna dela tudi razstavili.

V petek, 18. 11. 2022, smo po igralnicah pripravili praznične pogrinjke s tradicionalno slovensko hrano. Povabilu na tradicionalni slovenski zajtrk so se odzvali čebelarji (ČDM), župan Milan Gabrovec in ravnatelj Ivan Štrafela. Tako smo v vrtcu Markovci obeležili že 12. tradicionalni slovenski zajtrk.

Menim, da je otroke treba seznanjati in jih ozaveščati o pomenu vključevanja zajtrka v prehrano. Pomembno je, da v zgodnjih letih privzgojimo otroku pozitiven odnos in empatijo do okolja. Prav tako je ključnega pomena tudi odnos do lokalne hrane ter samega rokovanja z njo. Odrasli smo otrokom zgled in pomembno je, kakšno življenjsko popotnico jim bomo dali.  

 

                                                                                                                                                                                                             Avtor: Blanka Špur, dipl. vzg.

Mednarodni dan strpnosti - 16. november

Vrtec Markovci se je tudi letos pridružil mednarodnemu projektu MEDNARODNI DAN STRPNOSTI. Projekt poteka pod okriljem Izobraževalnega centru Eksena.  Dan strpnosti je 16. november in ta dan smo izpeljali delavnice na temo letošnjega projekta LEPA BESEDA LEPO MESTO NAJDE.

Namen projekta je, poglobiti védenje o pomenu strpnosti in izpostaviti problematiko nestrpnosti. Namen projekta je tudi, da skozi uresničevanje vseh ciljev spodbujamo prijateljstvo med otroki, medsebojno spoštovanje, razumevanje, sprejemanje ter posledično tudi sodelovanje med njimi.

V projektu so sodelovale 3 skupine (Sončki, Smeški in Balončki), otroci stari od 4 do 6 let. Na delavnicah so se najprej pogovarjali o strpnosti med prijatelji, nato so likovno ustvarjali na vsebino. Likovne izdelke smo tudi  razstavili v avli vrtca.

                                                                                       Zapisala: Sonja Ambrož Zelenik

KO POŽAR PREŽI, POKLIČI 112

»Mi pa vedno smo pripravljeni, na pomoč hitimo, če gori …«, tako se je v mesecu požarne varnosti pelo in slišalo v vrtcu Markovci. 

Kot že tradicionalno, smo se v mesecu oktobru v vrtcu Markovci ponovno spremenili v prave male gasilce.  Vseslovenski gasilski projekt, mesec požarne varnosti, smo strnili v enotedenske aktivnosti, ki smo jih izvedli drugi teden v oktobru.

Letošnji vrtčevski gasilski teden je nosil naslov »Ko požar preži, pokliči 112«! Tako smo prvi dan projekta čas in pozornost namenili podrobnejšemu seznanjanju z nevarnostmi požara, si ogledali didaktične filme/posnetke, ugotavljali kje in zakaj požar nastane in se učili, kako primerno odreagirati v nevarni situaciji. Pogovarjali smo se o poklicu »gasilec«, spoznavali gasilska vozila in njihove pripomočke ter seveda spoznali in utrjevali klicno številko za pomoč »112«.

Torkov dan je minil v znamenju krajšega gasilskega predavanja. Prostovoljni gasilci iz PGD Markovci so se prijazno odzvali našemu povabilu in za nas pripravili zanimivo in znanja polno predstavitev na temo »požari«. Predsednik gasilskega društva Markovci, g. Franc Prelog, je otrokom predaval o nevarnostih požara, jim predstavil kako in kje lahko nastanejo ter kako ukrepati ob nevarnostih.  Spremljala sta ga dva člana gasilskega društva, katera sta nam predstavila različne gasilne aparate in gasilsko zaščitno delovno obleko.

 V sredo smo se podali na obisk in ogled gasilskega doma Markovci, kjer so nas člani društva prijazno sprejeli in nas pospremili po prostorih gasilskega doma. Pokazali, razkazali in razložili so nam vse, kar je bilo razstavljeno in kar je otroke zanimalo. Predstavili in demonstrirali so nam tudi vajo reševanja na lestvi. Da pa je bila pot nazaj v vrtec lažja, so za nas pripravili tudi okrepčila. Otroci so z veseljem popili sok in se posladkali s slastnimi bonboni.

Na predzadnji dan gasilskih aktivnosti, je v vrtcu odzvanjala gasilska glasba. Avla in hodniki vrtca so se namreč spremenili v prizorišče gasilske veselice. Otroci iz skupine Sončki so se preimenovali v PGD Sončki in organizirali pravi gasilski spektakel. Za otroke iz ostalih skupin so predhodno izdelali vabila za gasilsko veselico in jih tako povabili na druženje.

Ob vstopu na prizorišče so jih najprej pozdravili redarji, ki so seveda ves čas dogodka skrbeli za red.Sledilo je rajanje ob t.i. hišnem ansamblu Sončki, poskrbljeno je bilo tako za žejo kot tudi lačna usta. Seveda pa na veselici ni manjkal niti srečelov, pri katerem je bila vsaka srečka dobitna, glavna nagrada pa je šla v roke prav organizatorjem veselice, skupini Sončki. S polnimi trebuščki, sladkimi nagradami in nasmejanimi obrazi, se je uspešno zaključil četrtkov dopoldan.

Petkov dan in s tem zaključek projekta, je potekal v znamenju gašenja. Člani PGD Markovci so nas obiskali in nam demonstrirali prikaz gašenja začetnega požara. Ob tem so nam prijazno razložili kdaj in ob katerih primerih intervencije uporabljajo gašenje z vodo in kdaj s peno. Po želji so se otroci lahko rokovali z gasilsko cevjo in se preizkusili v ciljanju tarče z gasilskimi vedrovkami (brentačami). Razkazali so nam tudi gasilski avto in predstavili pripomočke v njem. Od prijaznih gasilcev smo se poslovili ob utripanju gasilskih luči in zvoku gasilske sirene.

Projekt nam ne bi v taki meri uspel, če ne bi bilo sodelovanja in pomoči zunanjih organizacij in posameznih prostovoljcev.

Na tem mestu se iskreno zahvaljujemo predsedniku PGD Markovci, g. Francu Prelogu in pa seveda vsem prostovoljcem, članom gasilskega društva Markovci, ki so si vzeli svoj dragoceni prosti čas ter preživeli z nami nekaj lepih in za naše malčke nepozabnih ter znanja polnih trenutkov.

 Pa naj vas za konec pozdravimo v gasilskem slogu »na pomoč«.

                                                                                                                                      Vzgojiteljica   Helena Vogrinec

TEDEN OTROKA

Teden otroka je program Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki ga izvajamo v vrtcih že vrsto let, v povezavi z različnimi temami. Letošnja osrednja tema tedna otroka je bila »Skupaj se imamo dobro«.

V prvih letih življenja je za otroka pomembno, da si pridobi socialne veščine, s katerimi si zna poiskati prijatelja, saj ima vse to nanj izredno pomemben vpliv. Pravzaprav definira, kako bo kot odrasel avtonomen posameznik, znal ustvarjati dobre in zdrave odnose za življenje.

Ob tednu otroka smo ravno zaradi tega, v našem vrtcu namenili pozornost, pomenu prijateljstva in sklepanju le-tega.  Pogovori z otroki, so bili osredotočeni na področji, kaj je to prijateljstvo in kakšen naj bi bil prijatelj.  Izdelali so si zapestnico prijateljstva, likovno ustvarjali ter se povezovali skozi socialne igre. Ob vseh načrtovanih aktivnostih pa smo se vzgojiteljice nenehno trudile, da smo otrokom, v tem času, še posebej polepšali njihove dneve v vrtcu.

Prvi dan smo za otroke pripravili prav poseben obisk, saj so nas obiskale nekdanje vzgojiteljice Cvetka Ferčič,  Martina Majcenovič in Silva Pilinger. Ta dan so se otroci združili v eni izmed igralnic, kjer so prisluhnili izkušenim pripovedovalkam zgodbic. Kot zanimiv dan, so otroci izpostavili tudi dan, ko so se naše igralnice, hodniki in avla spremenili v igralne kotičke. Otroci so prehajali iz enega igralnega kotička v drugega in z velikim veseljem izkoristili igranje s prijatelji iz sosednjih igralnic.

Letošnje leto nam je torej ponovno omogočilo združevanje otrok po skupinah in druženje celotnega vrtca kot tudi druženje s starši, kar smo v tednu otroka s pridom izkoristili. Tako smo organizirali tudi športni popoldan z naslovom »TEK PRIJATELJSTVA«, kjer so mlajši otroci tekli skupaj s starši. Starejši otroci pa so pot do cilja premagali samostojno. Izkazali so se tudi pogumni očetje, ki so bili kos predpostavljenemu izzivu in tekli kar vzvratno. Za sodelovanje na Teku prijateljstva, so otroci prejeli medalje. Druženje, katerega bistven namen je bilo sodelovanje, smo zaključili s pogostitvijo, s sirovo pogačo, gibanico, rogljički in čajem. Za vse te dobrote se zahvaljujemo našemu kuharju Robiju.

Teden otroka smo zaključili v obliki skupne prireditve v avli vrtca, kjer se je vsaka skupina predstavila s svojo plesno ali glasbeno točko. Prireditev smo končali s skupno zabavo, na kateri so otroci veselo zaplesali.

Velika zahvala gre staršem in Vsem ostalim, ki so na kakršen koli način sodelovali pri izvedbi tedna, ki je našim otrokom na obraze narisal ogromne nasmeške. In s tem je bil moj trud po organizaciji tega tedna zagotovo poplačan.

 

Zapisala; Deborah Strelec


Ob koncu vrtčevskega leta v vrtcu Markovci

Kolesa časa se hitro obračajo, kar še posebej opažamo vsi, ki delamo v vrtcih.  Zelo sveži so še spomini na prve septembrske dni, ko so bili našim strokovnim delavkam v varstvo in vzgojo zaupani novi malčki. Prvi tedni so bili za marsikaterega otroka, in tudi za starše, naporni. Stisk niso doživljali le otroci, tudi marsikdo od staršev novincev je na skrivaj potočil kakšno solzico ob jutranjem slovesu.

Otroci so hitro sprejeli vzgojiteljice za svoje, sploh tisti najmlajši, najbolj nebogljeni.  Starši ste pridobili zaupanje v vrtec in ob enem začutili, da je vašim otrokom pri nas lepo. Solzic ob jutranjem ločevanju in tekom dneva je bilo iz tedna v teden manj, vse več pa je bilo veselih, nasmejanih in razigranih otroških obrazov. Vsi skupaj smo se iskreno veselili napredkov naših otrok – od tistih majhnih, drobcenih stopinj, pa vse do velikih korakov na poti otrokovega razvoja in samostojnosti.

Na nivoju celotnega vrtca smo se trudili, da smo za otroke ustvarjali okolje, v katerem so zoreli in se razvijali, vsak v svojem tempu, v okviru svojih zmožnosti. Ker se zavedamo, kako zelo pomembno je predšolsko obdobje za razvoj otrokovih potencialov, smo še posebno pozornost namenili gibanju, razvijanju ročnih spretnosti in dejavnostim, ki spodbujajo otrokov miselni razvoj.

Vzgojiteljice so skrbno načrtovale delo v oddelkih tako, da so vanj preko igrivih in otrokom privlačnih dejavnosti vključile vsa področja kurikula – od gibanja, jezika, narave in družbe, do umetnosti in matematike. S skupnimi tematskimi sklopi smo poskrbeli, da so pomembna področja, kot je skrb za zdravo telo, ekologija, prometna varnost in naša kulturna dediščina, spoznavali prav vsi otroci, in sicer na načine, ki so  primerni njihovi starosti.

V vrtcu Markovci se trudimo opaziti in upoštevati tudi drobne in posebne želje otrok in staršev, ki včasih še kako pripomorejo k dobremu odnosu in zaupanju. 

Vrtčevsko leto smo zaključili s skupnim srečanjem POLETNA VETRNICA. Skupaj smo doživeli lep in ustvarjalen popoldan, od vrtca se je uradno s kratkim programom poslovilo 36 otrok.

Naj se ob tej priložnosti zahvalim vsem staršem, ki ste nam na kakršenkoli način pomagali. Hvaležni smo vam za zaupanje in podporo pri skrbi za vaše otroke. Vam in vašim otrokom želimo vesele, varne  ter zdrave počitniške dni,  MINIMATURANTOM 2022, ki nas v jeseni zapuščajo, pa želimo vse dobro v šolskih klopeh, polno  novih spoznanj in dogodivščin.

Zavedanje našega poslanstva, skupna želja in pozitivna naravnanost ter velika podpora občine Markovci nam  je omogočila, da zaključujemo še eno uspešno vrtčevsko leto, ki je bilo pestro, dejavno in bogato.

 

                         Sonja Ambrož Zelenik, pomočnica ravnatelja vrtca»KO BOM VELIK, BOM…«. 

DAN VRTCA

 

Tone Pavček je v eni izmed svojih pesmi zapisal: 

»Vsi otroci so naši otroci  je rekel prijazen glas,

vse smrklje in frklje in froci,

vsi svetli in črni in kodrastih las,  vsi naši.« …

S temi besedami je po mojem mnenju povzel ves smisel našega vzgojiteljskega dela med majhnimi, zvedavimi in izvirnimi nadobudneži, našimi otroci. 

Že vrsto let za Dan vrtca strokovne delavke in otroci vrtca Markovci v živo pripravimo prireditev za praznovanje tega dne. Ampak COVID razmere so nam to že drugo leto zapored preprečile. Ker je tudi letos v začetku šolskega leta, vse nakazovalo na to, da se ne bo nič spremenilo, smo takrat znotraj vrtca sklenile, da  otrokom kljub vsemu omogočimo, da se predstavijo svojim staršem in širši okolici, in sicer tako, da v mesecu marcu posnamemo otroke pri izvedbi zamišljenega programa ter tako vse skupaj  predstavimo preko televizijskih ekranov. In tako se je pričelo vse skupaj odvijati.

 

Oddaja z naslovom: »KO BOM VELIK, BOM…«, se je razvila iz premislekov in izkušenj. Kot idejni vodji, se mi je porodila ideja, ki je plod mnogokrat zastavljenega vprašanja otrok »VEŠ KAJ BOM PA JAZ, KO BOM VELIK?«. V povezavi s tovrstnim vprašanjem, pa je ideja kar stekla. Želela sem predvsem predstaviti poklice, tako otrokom kot tudi staršem, ki jih otroci najpogosteje omenijo pri svojih željah za prihodnost.

O poklicih smo govorili že od začetka tega šolskega leta. Skozi različne dejavnosti smo se seznanjali z različnimi poklici, s katerimi se otroci srečujejo v vrtcu, doma, na potovanjih… pravzaprav na vsakem koraku svojega življenja. V mesecu oktobru, smo imeli tako možnost skozi evakuacijsko vajo pobliže spoznati poklic gasilca in njihovo delo. Seznanili smo se tudi z varnim ravnanjem na sprehodih, pripetostjo v avtomobilih, kar smo povezali s spoznavanjem poklica policista in seznanjanju z delom ter delovnimi pripomočki le-tega. Skrb za zdravje je vsa leta pomemben dejavnik v vrtcu, ta nam približa delo zdravnika kot tudi zobozdravnika. V različnih letnih časih smo opazovali okolico, njive, gozdove... in spremembe na njih, na ta način smo spoznali delo kmetovalca in gozdarja. Vrtne grede na igrišču vrtca in njihova obdelava, pa nam je približala delo vrtnarja. In tako smo tekom leta spoznali različne poklice.

V mesecu marcu sem po igralnicah določila poklic, za katerega so vzgojiteljice z otroki pripravile različne pripomočke in oblikovale kotičke, v katerih so otroci posameznih igralnic prevzeli vloge dodeljenega poklica. Ob tem je bilo poskrbljeno, da so izvajane dejavnosti zajemale vsa področja kurikuluma.  Vse skupaj so nato otroci s pomočjo strokovnih delavk sestavili v zgodbo, ki se je pričela odvijati z gradnjo gledališča in urejevanjem okolja. Za varnostne ukrepe in standarde so v nadaljevanju poskrbeli gasilci, z gasilsko vajo, policisti pa za red pred gledališčem ob prihodu gledalcev. Vse skupaj se je nadaljevalo s scenografi, ki so pripravili sceno za materinski dan. Temu je sledila vaja in priprava plesalcev in orkestra za nastop v gledališču, kjer so otroci zaplesali in zaigrali mamam, v zahvalo za njihovo ljubezen in skrb. Za kostume v gledališču so poskrbeli kostumografi in šivilje. Za masko, pričeske in dobro počutje pa lepotilni salon. V primeru poškodb so bili tam na voljo zdravniki. V vrtcu vlogo režiserja in scenarista prevzamejo vzgojiteljice, zato je bil na koncu predstavljen tudi ta poklic. Celotno zgodbo je spremljal in dopolnjevala skupina otrok, ki je prevzela vlogo družine ter na ta način predstavila dogajanje doma, ob ogledu oddaje pred TV ekrani. 

Med spoznavanjem poklicev in snemanjem prireditve smo skupaj z otroki prišli do pomembnega spoznanja, o enakovrednosti, pomembnosti in medsebojni odvisnosti poklicev. 

V povezovalni vlogi sta se kot novinarja in voditelja dokazala Hana Horvat  in Vito Kelenc.  

Vzgojiteljice so se ponovno dokazale s svojo izvirnostjo pri rekvizitih in z motivacijo otrok. Izziv jim je predstavljal otroke popeljati pred kamero, saj za njih to ni vsakdanja situacija. Vendar so jim prostor pripravile tako, da so se otroci sprostili in s svojo spontanostjo in srčnostjo, odlično odigrali svoje vloge. 

 

 

 

Zapisala: Deborah Strelec


PREŠERNOV DAN

Kot vsako leto, smo tudi tokrat pripravili v vrtcu dejavnosti namenjene tednu kulture. Veliko različnih dejavnosti smo sestavili v celoto. Tako so otroci spoznali pomen tedna namenjenega kulturi. Nastali so čudoviti posnetki, krasna prireditev.


Spoštovani starši!

Vabljeni k ogledu prireditve v čast našemu pesniku Francetu Prešernu.

Zapisala Erika Janžekovič

VESELI DECEMBER V VRTCU MARKOVCI  

  »V DEŽELI ŠKRATOV«

December je čaroben mesec, ki prinaša dobro voljo in pričakovanje, predvsem za otroke. Vse to in še več je bilo čutiti tudi v našem vrtcu. Strokovne delavke smo v avli vrtca pripravile pravljično deželo škratov, ki nam je krasila vrtec skozi cel mesec december. Iz naravnih materialov smo izdelale božični vlak, na katerem se je peljalo sedem škratov, ki so bili tudi rdeča nit celotnega tematskega sklopa in dejavnosti. Podrobno smo spoznali kdo je Božiček in od kje prihaja, pisali pismo Božičku, spoznavali škratke, peli in poslušali praznično glasbo, ustvarjali praznično dekoracijo, krasili smrečico, igralnice in zunanjost vrtca, izdelovali novoletne voščilnice in  bili zunaj, tudi ko je zapadel prvi sneg. Sledil je teden zabave, ki smo ga poimenovali »ŠKRATOVANJE«. Vse igralnice v vrtcu so se spremenile v škratovalnice, tako kot tudi otroci in vzgojiteljice. Po igralnicah smo si izdelali škratkove kapice, priredili smo si škratkovo zabavo, na kateri ni manjkalo sladkih dobrot. Kot pravi škratje smo si igralnico za en dan spremenili v škratji kino, kjer smo si ogledali najljubšo božično risanko.                  Za popoln zaključek čarobnega decembra pa je poskrbel prihod Božička. Otroci so ga posamezno po skupinah obiskali v deželi škratov, kjer so otroke čakala darila. Otroci so Božička presenetili s prelepimi pesmicami, plesom, toplim čajem in piškoti. Veselega decembra je bilo hitro konec in sedaj je tukaj novo leto, zato naj bo leto 2022 SREČNO, ZDRAVO, VESELO IN RAZIGRANO!

                                                                                        Zapisala:

                                                                                         vzgojiteljica Simona Hameršak

         Podjetje Dorssen IMS d.o.o. nam je pričaralo iskrice v očeh 

Mesec december je prav poseben mesec. Je mesec veselja, pričakovanj in mesec čarobnosti. Pričarati otrokom iskrice v očeh pa je nekaj najlepšega in neprecenljivega. Že peto leto zapored  nas je podjetje Dorssen IMS d.o.o. iz Borovcev prav prijetno razveselilo in v otroških očeh narisalo veselje.

 Pod smreko v vrtcu so nam postavili darila in nam zaželeli čaroben praznični čas.

ZA PREJETO DONACIJO SE ZAHVALJUJEMO. 

Otroci in delavci vrtca Markovci.

                                                                                     Zapisala;  Sonja Ambrož Zelenik

Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Markovci

V Sloveniji že 11. leto zapored vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga vrtci in šole tradicionalno obeležimo s slovenskim zajtrkom. Na ta dan otroci uživajo domača živila, ki so pridelana na lokalnih kmetijah. Namen je poudariti pomen zajtrka, čebelarstva, domače lokalne hrane, ohranjanje kmetijstva, podeželja, obdelovalnih površin in varovanje okolja. Že stari rek pravi: ,,Po jutru se dan pozna!,, Otroke je potrebno osveščati o pomenu rednega in zdravega prehranjevanja, kamor sodi tudi pomembna zdrava navada: dan začnimo z zdravim zajtrkom!

V vrtcu smo izvedli tedenski projekt. V ponedeljek smo vzgojiteljice otroke seznanile s pomenom tradicionalnega slovenskega zajtrka, spoznavali smo živila: kruh, maslo, med, mleko, jabolka in njihov izvor preko pogovora, slikovnega materiala in poučnih posnetkov. V torek smo spoznavali čebele, njihovo delo ter pomen za ljudi. Otroci so spoznali slovensko avtohtono čebelo: KRANJSKO SIVKO. V večjih skupinah so si ogledali tudi izobraževalni posnetek. Za zaključek dejavnosti smo zaplesali ob pesmicah Zum zum, Čebelice,… V sredo smo spoznavali nastanek medu, nato pa likovno ustvarjali z različnimi tehnikami: izdelovanje čebel s trakom, ki prikazuje nastanek medu, čebele, panji, čebelnjaki,… Četrtkov dan smo si popestrili s prstnimi igricami. Spoznali in igrali smo se prstno igro Tukaj je panj, ter nadaljevali likovne dejavnosti. V petek smo si pripravili pogrinjke, nato je sledil tradicionalni slovenski zajtrk. Med zajtrkom so nas obiskali: g. župan Milan Gabrovec, ravnatelj Ivan Štrafela in predstavnik Čebelarskega društva Markovci. Po zajtrku je sledil ,,čebelji ples,,-plesna zabava s čimer smo zaključili poučen in zabaven teden. Pred igralnicami smo pripravili razstave likovnih izdelkov. Pri vhodu v vrtec je bil pripravljen poslikan pano za fotografiranje.

Otroci so spoznali, da hrana ne zraste na policah trgovin, temveč jo kmetje pridelajo na njivah, sadovnjakih, v hlevih,… Ob pogovoru, raziskovanju, odkrivanju in poslušanju smo vzgojiteljice otroke preko različnih dejavnosti popeljale v spoznavanje narave, družbe, jezika, glasbe,…

Najpomembnejša naloga čebele je opraševanje, saj s tem pomembno vpliva na pridelavo hrane za ljudi in živali, pa tudi na zdravje ljudi in druge življenjske dejavnike. Zavedati bi se morali pomena čebel in skrbeti za okolje. Že iz preteklosti je znana modrost, da se človeštvu ne obeta nič dobrega, če bi čebele izumrle. Skupaj poskrbimo za ohranjanje čistega okolja in s tem tudi za naše čebele. V naših rokah je, kaj predajamo otrokom jutri!

                                                                                                    Zapisala:    vzgojiteljica Janja Pongrac

TEDEN OTROKA 2021.mp4

ŽIVALSKI JESENSKI ŽIV ŽAV- TEDEN OTROKA V VRTCU MARKOVCI

»Razigran uživaj dan!« je bila osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki se je začel v ponedeljek, 4. oktobra 2021. Kot protiutež posledicam epidemije COVID-19 smo želeli poudariti pomen igrivosti, sproščenosti in druženja, zato smo se v tem tednu veliko posvetili igri in igranju (Zveza prijateljev Mladine Slovenije).

V našem vrtcu smo v tem tednu pripravili tematski sklop z naslovom Živalski jesenski živ žav. Otroci so skozi igro spoznali živali, ki jih srečajo v svoji okolici. Velik poudarek smo namenili skrbi za živali in njihovi pomembnosti za okolico. Vsaka skupina se je osredotočila na eno žival (petelinček, zajček, mravljica, pajek, račka, ježek, gosenica, miška in polžek).

V ponedeljek smo skozi knjige, slike, video posnetke in tudi neposredno v okolici spoznavali živali. Otroci so skupaj z vzgojiteljicami pripravili plakat in ga navdušeno predstavili na hodniku.

Torek je bil namenjen glasbi in plesu. V vsaki skupini so se naučili pesmico o živali, ki so jo predstavili pred skupino. Naučili so se tudi plesnih korakov ob glasbeni melodiji pesmi značilne za žival njihove skupine (PETELINČEK, MRAVLJICE, ZAJČEK ZLATKO… )

V sredo so otroci postali modni kreatorji, kjer so pripravljali in oblikovali kostume za predstavitev svoje živali. Ko so izdelke dokončali so jih z veseljem ob glasbi tudi preizkusili.

V četrtek smo pripravljali in okušali jedi receptov za lačne živalce. Nekateri otroci so se preizkusili v vlogi kuharjev, drugi pa v vlogi pokuševalcev hrane. Naj vam zaupamo nekaj jedi z nagajivimi imeni. JAGODNA KAŠA S ŠČEPCEM ZEMLJICE, MRAVLJINA SADNA KUPA, KORUZNE KOKICE, JEŽKOV KAKAV, KORENČKOVE REZINICE so samo nekatere iz med njih.

Petek je potekal v športnem vzdušju, zato smo ga poimenovali MIGI MIGI dan. Vsaka skupina je pripravila poligon, kjer so otroci tekmovali v vlogi živali in ob tem razgibali telesa. Vsak otrok je na koncu prejel medaljo za uspešno opravljeno vajo.

Otroci so v tem tednu zelo uživali. Spoznali veliko zanimivih dejstev o živalih, okušali jedi, plesali, oblikovali kostume in se predvsem sproščeno družili s prijatelji, pomembno pa je bilo, da smo vsak dan to počeli razigrano!

                                           ZAPISALA: vzgojiteljica NATAŠA PIŠEK

»Ko nevarnost preti, nam gasilec na pomoč prihiti« 

Mesec oktober, mesec požarne varnosti, ima vsako leto posebno mesto pri načrtovanih dejavnostih in ciljih, ki si jih zadamo v vrtcu Markovci. Pomen gasilskega meseca, nova znanja in izkušnje strnemo v enotedenske aktivnosti.

In tako smo letos vrtčevski gasilski teden poimenovali »Ko nevarnost preti, nam gasilec na pomoč prihiti«. Ker smo si letos zadali, da izvedemo evakuacijsko vajo, se je bilo potrebno najprej o le-tej podučit. Prvi dan »gasilskega« tedna smo se seznanili s pomenom evakuacije, spoznali vse o evakuacijskih načrtih, evakuacijskih vajah, pogledali in poiskali smo evakuacijske poti v vrtcu in se seznanili z različnimi evakuacijskimi simboli ter varnostnimi tablami.

V torek smo izvedli evakuacijsko vajo pri kateri nam je pomagalo tako društvo prostovoljnih gasilcev Markovci kot tudi PGD Bukovci. Otroci so bili prijetno vznemirjeni in na trnih ob poslušanju siren, čakanju gasilskih vozil in ogledu evakuacijske vaje gasilcev. Sledil je kratek ogled gasilskega vozila in rokovanje ter spuščanje vode z gasilskimi cevmi. Za zaključek dneva nam je predsednik gasilskega društva Markovci, g. Franc Prelog, podal kratka navodila in smernice, kako ravnati v primeru potresa.

V sredo smo se odpravili na ogled gasilskega doma v Markovcih. Člani PGD Markovci so nam prijazno razkazali prostore gasilskega doma. Ogledali smo si lahko, kje imajo shranjena gasilska oblačila, obutev in čelade, kje imajo pospravljene in pripravljene pripomočke ter rekvizite za intervencije, razkazali so nam gasilsko vozilo in gasilski reševalni čoln, ob tem pa prijazno opisovali in razlagali o pomembnosti in poteku njihovega dela. 

Četrtkov »gasilski dan« je bil športno obarvan. Otroci so svoje spretnosti urili in se preizkušali na poligonih z različnimi gibalnimi nalogami, obogatenimi z gasilko vsebino.

Na petkov dan in s tem zaključek gasilskega tedna, se je iz igralnic slišala gasilska pesem, ples ob otroški glasbi z gasilsko tematiko in igra z rekviziti, ki so igralnico spremenili v gasilke postaje.

Tekom vseh dni smo pridno urili in utrjevali gasilsko številko 112  ter spoznali gasilski pozdrav »na pomoč«, s katerim smo se tudi od gasilcev in meseca požarne varnosti poslovili.

 

Na tem mestu se iskreno zahvaljujemo predsedniku PGD Markovci g. Francu Prelog in pa seveda vsem gasilcem iz PGD Markovci in PGD Bukovci, ki so si vzeli svoj dragoceni prosti čas ter preživeli z nami nekaj lepih in za naše malčke znanja polnih trenutkov.

                                                                                                                       

                                                                                                      Vzgojiteljica

                                                                                                                              Helena Vogrinec

                                                      »MINIMATURANTI  2021 HEJ, HEJ , HEJ«

Kot bi tlesknil s prsti, se izteka šolsko leto 2020/21 in za otroke, ki bodo v novem šolskem letu prestopili šolski prag, se pričenja novo poglavje v življenju. Tradicionalni dan MINIMATURANTOV je bil v petek, 11. 6. 2021. Letos se od vrtca poslavlja 54 otrok.

Ob tej priložnosti je župan Milan Gabrovec sprejel mini-maturante v prostorih občine. Po občinski zgradbi je odmeval glas piščalk in veselje ob otroškem direndaju, seveda pa se je slišala tudi tista znana pesmica »Mi smo mini maturanti, iz vrtca gremo vsi, ker že maksi smo postali, v šolo bomo šli. Za nas se igra je končala hej, hej, hej …..« Župan jim je zaželel vesele počitnice in jim pripravil majhno presenečenje. Pred občinsko stavbo so jih pričakali starši, stari starši, prijatelji in jim iz srca zaploskali.

  Mini maturanti so se s pesmijo poslovili tudi od otrok, prijateljev  in vzgojiteljic v vrtcu.

Vsem bodočim prvošolcem želimo  prijetne počitnice in vse dobro ter uspešno na novi poti, vrtec pa naj vam ostane v lepem spominu.

                                                                        Zapisala: Sonja Ambrož Zelenik, pomočnica ravnatelja vrtca

Z igro do prvih turističnih korakov je turistični projekt, v okviru katerega najmlajši v vrtcih odkrivajo znamenitosti svojega kraja.

Letošnja rdeča nit projekta je MOJ KRAJ MOJ "CHEF", otroci so v projektu spoznavali kulinariko domačega kraja. V poročilu si oglejte aktivnosti otrok.

Projekt VRTEC IN TURIZEM šol.leto 2020-21.pdf

VRTEC MARKOVCI PRAZNUJE 20 LET

Letošnje šolsko leto si bomo zagotovo zapomnili kot leto koronavirusa, a je letošnje leto, ne glede na vse, za vrtec Markovci posebno, saj praznuje 20 let delovanja. 

Pred več kot dvajsetimi leti se je med Markovčani porodila ideja o odprtju vrtca v domačem kraju. Potrebe po varstvu malčkov so bile namreč vse bolj izrazite, predvsem s strani staršev. 

3. septembra 2001 so otroci z nahrbtniki in copatki prvič zakorakali v vrtec. Vrtec Markovci  je  odprl svoja vrata 51 malčkom. Ob odprtju sta pomembno vlogo imela ravnatelj Jože Foltin in župan Franc Kekec. Vrtec smo uredili v prostorih šole. Novo delovno mesto nas je dobilo 7 delavk, in sicer šest vzgojiteljic in ena kuharica. Vsi delavci šole in vrtca smo bili na začetku negotovi, a vrtec je kmalu zaživel v polnosti, za kar smo seveda poskrbeli vsi, ki smo bili vpeti v delo vrtca. V procese in aktivnosti  smo vložili veliko znanja, idej, predvsem pa svojega časa, dela in ljubezni. 

Potrebe staršev po  varstvu in vzgoji otrok so se iz leta v leto povečevale, zato smo  leta 2004 odprli dodaten oddelek. Leta 2009 smo odprli kar peti oddelek vrtca, leto kasneje še šestega. Ker smo zaradi večanja oddelkov v vrtcu vedno bolj posegali v prostor osnovne šole, so se pokazale potrebe po samostojnem objektu. Z velikim zanimanjem smo skupaj z otroci spremljali gradnjo novega vrtca, saj je le-ta potekala v neposredni bližini šole. Gradnja je potekala od junija 2012 do februarja 2013. Z velikim veseljem smo marca 2013 zakorakali v novi in najsodobnejši vrtec. Danes imamo v vrtcu 10 oddelkov in varstvo nudimo 182 otrokom.

Vrtec se je torej tekom let širil, razvijal ter zaživel s krajem. Naše delo so obogateli različni posamezniki in različna društva iz domačega kraja. Za vsa prisrčna srečanja in dogodke se jim zahvaljujemo. Tu je še podpora staršev, ki nam zaupajo in v naše poslanstvo verjamejo. Najboljši pokazatelj uspešnega dela v vrtcu so zadovoljni otroci. 

Kako preprosto je vse za otroke, iz preprostih stvari naredijo čudeže. Tako je bilo, ko smo jih povprašali, kako bi praznovali 20. rojstni dan vrtca. Otroci so sami predlagali ideje, bilo jih je veliko in kljub trenutnim razmeram v državi, smo nekatere izpeljali.

Seveda velika zabava zaradi koronavirusa odpade in odpade tudi prireditev, ki smo jo imeli vsa leta ob DNEVU VRTCA. Vendar praznovanju obletnice se nismo povsem odpovedali. Kot idejni vodja sem naredila načrt aktivnosti za cel mesec marec. Otroci so spoznavali naš vrtec (prostore, zaposlene in njihova delovna mesta), preko video posnetkov so spoznali zgodovino vrtca, likovno ustvarjali, izdelovali foto plakate, makete vrtca… Nastala je čudovita razstava, katero smo zaradi epidemije imeli na prostem, in sicer pred vhodom v vrtec. 

Pričakovanje je vsak dan bolj naraščalo. V ponedeljek, 22. 3. 2021, je otroke v avli vrtca presenetila velika torta, zgrajena iz desetih nadstropij, saj je toliko tudi oddelkov v vrtcu.  Vsak otrok je na torto pritrdil svoj znak skupine. V četrtek, 25. 3. 2021, je bil dan praznovanja, zato smo po skupinah prepevali, plesali in se sladkali s pravo torto. Za konec smo pripravili tudi televizijsko oddajo »VRTEC MARKOVCI PRAZNUJE 20 LET«, v kateri smo predstavili življenje v vrtcu Markovci.

Saša Vegri je v svoji pesmici zapisala: »Vrtec je hiša, kamor hodi Miša, v njej so tudi Nejci, Drejci, Nine, Brede in najlepše petletne sosede…«, a ni vsak vrtec kot naš. V našem vrtcu vstopamo v svet otrok, svet poln domišljije, radosti in enkratnih doživetij. Čeprav je kdaj tudi otožen, je največkrat vesel in radostno razpoložen. Vizija našega vrtca je ustvarjanje čim boljših pogojev za delo vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic, ustvarjanje pogojev za čim boljši razvoj otrok na vseh področjih ter ustvarjanje vrtca, v katerem se bodo otroci počutili varne, sprejete, v katerem bodo otroci zadovoljni in v katerega se bodo radi vračali. 

Ob dvajsetletnici vrtca – 

HVALA VSEM, KI STE USTVARJALI NAŠO ZGODBO, JO USTVARJATE IN JO BOSTE USTVARJALI ŠE NAPREJ.

                                      Zapisala:  Sonja Ambrož Zelenik, pomočnica ravnatelja vrtca

MI smo KULTURA

Postal bo kmečki fant, si je ponosno mislil oče. Znajde se tako na polju kot v hlevu.

Preveč je bister, da bi delal na kmetiji, je očeta vedno znova prepričevala mama.

Čeprav je v znanju blestel in so njegovo ime zapisali v zlato knjigo učencev na šoli, pa je France kmalu spoznal, da noče postati gospod, kot je to želela njegova mama.

Dr. Fig, dr. Fig! So ga klicali in si od njega izprosili nekaj suhih fig….

Zaljubil se je!

France Prešeren je postal največji slovenski pesnik. Njegova pesem Zdravljica pa je leta 1991 postala slovenska himna-simbol države Slovenije in ponos vseh Slovencev. 

Njemu v čast smo v vrtcu Markovci pripravili ob Kulturnem prazniku razstavo. Otroci po skupinah so se potrudili in pripravili odlične izdelke. Porter Franceta in Julije. Njegova rojstna hiša, izštevanke, Poezije… Po več kot 200 letih je nastala pesem posvečena Juliji.  Visoko v zraku je plapolalo veliko zastav-ponos vseh Slovencev!

                                                                                         Erika Janžekovič

KULTURNI MOZAIK V VRTCU MARKOVCI

Datum objave: 5.2.2020 18:51:30

Skozi vse leto v vrtcu skrbimo za ustrezno kulturno vedenje. Ob kulturnem tednu še toliko bolj posvetimo pozornost vljudnostnemu izražanju. Tokrat so otroci skozi sklop: «Kulturni mozaik« spoznali življenje in dela našega velikega pesnika Franceta Prešerna. Prvi teden smo izmenično po skupinah obiskali knjižnico, kjer smo se seznanili s hrambo knjige. Knjižničar Milovan Milunič se je zelo potrudil in otroke presenetil s prijetno zgodbo ter zanimivimi knjigami. Razložil nam je, kakšen je pomen knjige, kako se s knjigo rokuje, in kako se knjigo v knjižnici izposodi.

Drugi teden so otroci skozi igro na igrivi in družaben način spoznali, kaj vse je kultura. Ustvarili so zelo lepe portrete Franceta Prešerna, se plesno izražali ob himni vrtca, se seznanili s slovensko himno in zastavo, ki so jo prav tako likovno upodobili v različnih tehnikah. Ob koncu smo vse izdelke razstavili in priredili proslavo, kjer so nekateri otroci nastopili v zborčku in folklori. Ostali so sodelovali kot gostje na kulturni proslavi. Na proslavo smo povabili tudi prva razreda OŠ Markovci. Na koncu so bili otroci nagrajeni s slaščicami, tako kot je nekoč to počel Dr. Fig – France Prešeren.

Blanka Špur dipl. vzg.

ZDRAVJE V VRTCU

Datum objave: 5.2.2020 18:36:23

Zdravje je največje bogastvo, poskrbimo zanj!

Spet je leto na okrog! V mesecu januarju smo v vrtcu Markovci posvetili več pomena zdravju. Skozi tematski sklop, ki je trajal  teden dni želimo  otrokom približati teme, ki so pomembne za zdravje. Zato smo v tednu, ki je za nami izvajali temu primerne dejavnosti. V ponedeljek nas je obiskala pediatrinja Irena Puntarec – Djukanovič. Obiskala je prav vsako igralnico, uživala. Zakaj uživala? Letos ni zdravila bolnih medvedkov, kužkov, zajčkov…. Otroci so ji prepevali, igrali, plesali, pripovedovali, jo naučili novih stvari. Spoznala je,  kaj počnemo v vrtcu.  Tudi spontanega pogovora ni zmanjkalo. Sodeč po nasmehu na njenem  obrazu ko je odhajala sklepam, da je zelo uživala. Upam, da se je tudi kaj novega naučila. V zahvalo za njeno vsako letno sodelovanje, so ji otroci iz skupine Sončkov naslikali  na platno Štiri letne čase. Želimo, da bi slike še dolgo krasile njeno ambulanto. Hvala, da si vzameš čas in nas obiščeš.

Vprašanje otroka:" Vzgojiteljica, kaj je zdravnica tudi lahko bolna?"

V torek,  smo dejavnost namenili gibanju. Vse igralnice so se odpravile na sprehod po okolici Markovec.  Saj vemo, gibanje je dobro za vse!  V naslednjih dneh smo se navajali na pravilno umivanje rok, zobkov. Zobke nas  uči umivati sestra Brigita, ki prihaja iz Zobozdravstvene ustanove na Ptuju. Obišče nas vsaj trikrat na leto. Zelo je prijazna in odlično se zna približati otrokom.  Pri navajanju na pravilno umivanje rok, nam je pomagala zgodbica o traktorju na travniku. Poskrbeli smo, da na rokah niso ostali bacili. Upajmo!  V avli vrtca je ob koncu tedna nastala razstava izdelkov na temo zdravja. Starši si lahko ogledajo risbice s pediatrinjo, plakate s slikovnim materialom, zobke iz vate, rešilne avtomobile, Lumpije in Capije. Tudi Medvedek z buško na glavi se nahaja tam.  Lepi in domiselni izdelki so nastali.  

Ob koncu moram dodati le še to:

Za zdravje ni dovolj skrbeti samo en teden v letu, zanj skrbimo vsak dan!

Zapisala Erika Janžekovič

PRIJETNO SODELOVANJE VRTCA Z DRUŠTVI IN POZAMEZNIKI NAŠE OBČINE

Datum objave: 31.12.2019 22:15:17

V sklopu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk smo v vrtcu Markovci pripravili številne dejavnosti, ob katerih smo sodelovali z dvema društvoma in posameznikom iz naše občine.

Najprej smo se z otroci pogovorili o pomenu tradicionalnega slovenskega zajtrka in njegovih sestavinah ob fotografijah. Nato so sledile različne aktivne dejavnosti. Obiskali sta nas predsednica in članica Društva podeželskih žena, kateri sta nam prijazno prikazali izdelavo kruha. Otroci so neizmerno uživali ob prikazanem, posebej, ker so lahko tudi sami sodelovali pri izdelavi. Sledila je gledališka predstava »Sladka dobrota«, na temo moje istoimenske izmišljene pravljice. Po končani predstavi so otroci likovno ustvarjali (čebelice iz papirja ali s tempera barvami, čebelnjake iz škatel itd.), in likovne izdelke potem dali na razstavo pred svoje igralnice. Da je v vrtcu, kot vedno, bila matematika prijetna izkušnja, smo šteli in preštevali jabolka in jih razvrščali po velikosti. Nato smo si iz jabolk naredili solato in jo sladkali z medom, kar je otrokom bilo posebej všeč. Na uradni dan tradicionalnega slovenskega zajtrka pa so nas med zajtrkom obiskali še čebelarji Čebelarskega društva Markovci, kateri so nam dobrosrčno podarili njihov sladek med, v večji skupini so z otroki tudi pozajtrkovali. Čebelarje je spremljal in nas pozdravil še naš župan.

S tem se je tedenski projekt v celotnem vrtcu zaključil, v skupini Lunice, kjer so otroci od 2 do 3 leta, pa smo podaljšali dejavnosti v sklopu tega projekta. Tako smo si ogledali še nekaj posnetkov o pridelavi medu, obiskali smo bližnje jablane, poslušali pravljico o čebelah, ter obiskali bližnjo kmetijo družine Svržnjak, kateri nas vsako leto prijazno sprejmejo in nam pokažejo, kaj vse imajo. Tam smo tako videli krave, mleko in kako z mlekom hranijo teličke. Videli smo še konje in mačke, pobližje pa smo si ogledali še traktor, na katerem so otroci lahko posedeli. Obisk kmetije je bil za otroke nekaj posebnega.

V sklopu projekta so otroci spoznali veliko novih in zanimivih stvari, predvsem pa so doživeli veliko prijetnih trenutkov. Čebelarskemu društvu Markovci, Društvu podeželskih žena in družini Svržnjak se iskreno zahvaljujemo za prijazno sodelovanje.

Mateja Gabrovec,

vzgojiteljica

OTROŠKI JESENSKI FESTIVAL

Datum objave: 24.11.2019 16:32:58

Jesen je čas, ki v vrtec prinaša veliko veselja, radosti in pričakovanj.

V mesec oktober tradicionalno sodi TEDEN OTROKA in z njim veliko različnih dejavnosti, med drugim tudi srečanje s starši. 

Igrišče vrtca Markovci je bilo v petek, 11.10.2019 pisano obarvano, saj je potekal otroški jesenski festival. Otroke, ki so prišli v spremstvu staršev, bratcev in sestric je pričakalo 7 različnih aktivnih postaj oziroma delavnic. 

PREMAGOVANJE OVIR, kjer so se otroci preizkusili v motorični spretnosti preko različnih ovir in prenašanju jesenskih buč. 

DELAVNICA PRI JESENSKI VILI, kjer so otroci ustvarjali iz naravnih materialov. 

PIHAJ PIHAJ JESENSKI VETER in izdelovanje zmajev v vetru. 

POSLIKAVA OBRAZA, otroci so imeli možnosti poslikave obraza na temo različnih jesenskih živali. 

TARČA JEŽEK, kjer so se otroci preizkusili v ciljanju žogic v tarče ježkov in izdelovanje ježkov iz krompirja. 

POSTANI TETKA JESEN TUDI TI, kjer je lahko vsak, ki je želel, za trenutek postal tetka jesen in nastale so čudovite fotografije. 

PLESNA ANIMACIJA, kjer so otroci plesali na različno zabavno glasbo in se naučili plesno koreografijo na pesmico »Živali jeseni«. 

KUHINJA PRI ZVITI LISICI, pri kateri smo se lahko okrepčali in posladkali z dobrotami iz jesenskih plodov. 

Otroci in starši so bili navdušeni nad festivalom, saj je bilo opaziti veliko otroškega smeha in veselja. Ob druženju smo uživali v prijetno toplem jesenskem popoldnevu.

Zapisala:

vzgojiteljica Simona Hameršak

IGRAJMO SE GASILCE

Datum objave: 24.11.2019 14:13:38

Tudi letos, kot že tradicionalno, smo v vrtcu Markovci ponovno obeležili vseslovenski gasilski projekt »Mesec požarne varnosti«, ki se vsako leto odvija v mesecu oktobru.

Tako so v tednu od 14. do 18. oktobra bile dejavnosti v vrtcu obarvane v rdečo barvo, obdane z  zvoki gasilskih siren in oblečene v gasilska oblačila.

Tudi letos smo k sodelovanju povabili gasilce PGD Markovci, ki so se prijazno odzvali povabilu in nam z velikim veseljem obogatili naše dneve. V sredo smo se z otroki odpravili v gasilski dom, kjer so nas pričakali prijazni gasilci. Ogledali smo si prostore gasilskega doma, pomerili gasilska oblačila in zaščitne čelade, pokazali in razkazali so nam gasilska vozila in opremo. Tudi na sladka presenečenja gasilci niso pozabili. Ob odhodu so nas obdarili s sokovi, bonboni in piškoti.  

V četrtek smo gasilce povabili v vrtec. Na asfaltnem igrišču so za nas pripravili ogled majhnega in velikega gasilskega vozila. Otroci so se lahko podrobneje seznanili s pripomočki, ki jih gasilci potrebujejo na intervencijah. Za nas so pripravili igro »ciljanje tarč«, katere ni zamudil skoraj noben otrok. Z zanimanjem so spremljali, se rokovali in preizkušali gasilska vedra (brentače). Pobližje smo si ogledali tudi gasilsko cev in ročnik, tisti ta pogumni, pa so se preizkusili tudi v ciljanju in »gašenju«.

V petek smo tako naš »gasilski« teden zaključili na igrišču vrtca, kjer smo za otroke pripravili različne gibalne naloge, vezane na temo gasilcev. Otroci so imeli tako na voljo tri postaje. Pri prvi nalogi so otroci metali žoge v ogenj. Navodilo je bilo, da čim več plastičnih žogic vržejo v luknje na leseni tarči, izrezani v obliki ognja. Druga naloga se je poimenovala gašenje »ognja«, pri kateri so otroci z gasilskimi vedri ciljali in podirali tarče. Tretja postaja pa je bila poligon z različnimi ovirami in preprekami. Otroci so si nadeli gasilska vozila, katera so si sami izdelali in tako popeljali svoj avtomobil čez ovire.

In tako smo naš »gasilski« projekt zaključili razigrano in razgibano, polni novega znanja in izkušenj. Vse to pa seveda ne bi bilo tako dobro in popolno, če nam ne bi prijazno pomagali prostovoljci GD Markovci. Zato iskrena hvala prav vsem, ki ste si vzeli nekaj svojega dragocenega časa ter otrokom polepšali, popestrili dneve in seveda njihove glavice napolnili z novim znanjem.

Helena Vogrinec, vzgojiteljica

IGRA V MESTNEM PARKU

Datum objave: 23.7.2019 7:46:58

Tudi to šolsko leto se končuje. Zadane cilje smo uresničil, no skoraj v celoti. V skupini Zvezdic vrtca Markovci smo se ob začetku leta s starši dogovorili, da bomo skupaj izvedli dva srečanja. Potekala bi predvsem v obliki igre, zabave, druženja.

Prvo srečanje nam je v mesecu decembru uspelo izvesti brez težav, drugo v maju, pa nam je precej nagajalo. Krivec je bilo vreme! Tako smo se na prvem srečanju igrali elementarnih iger. Starši in njihovi otroci so tekmovali med seboj, se borili kot levi. Velike nevšečnosti so se dogajale ob košu. Žoga kar ni hotela skozi. Prav zabavno je bilo in otroci so se smejali svojim staršem od srca. Drugo srečanje bi naj izvedli v Mestnem parku na Ptuju. Ob prvem predvidenem terminu je deževalo kot iz škafa in še precej je bilo hladno. Nikakor ni bilo primerno za park na Ptuju, ki ponuja odlično počutje, seveda ob lepem vremenu. Na pobudo staršev smo termin prestavili kar za tri tedne naprej. Res smo pričakovali vsi skupaj ta dan. Joj, že ob začetku tedna se je vreme ponovno poslabšalo. Kaj sedaj, smo se spraševali? Otroci so bili v velikem pričakovanju. Ob spodbudi iz strani staršev, da bi srečanje nekako pospravili pod streho, smo se odločili, da bomo kar na igrišču vrtca. Če bi deževalo pa v avli. Na vso srečo in veselje otrok ravno ob pričetku našega srečanja neha deževati. Po kratkem programu pesmic, ki smo jih zapeli staršem, smo se odpravili na igrišče. Tam se je ustvarila igra. Starši so bili pomemben člen, ker so jo povezovali.

Srečanje je potekalo sproščeno, veselo. Starši so veliko klepetali med seboj, se boljše spoznali. Res lepo! Nato so nam pripeljali še pico iz picerije na Ptuju. Kakšno veselje, radost otrok. Posedli smo se kot velika družina okrog miz polnih različnih vrst pic. Bile so res odlične. Nato so otroci nadaljevali igro, starši so pridno pomagali pospraviti. Na čas smo kar pozabili…

Spoštovani starši hvala vam za čas, ki ste ga bili pripravljeni deliti z nami. Krasne trenutke smo preživeli skupaj. Vsak od vas je člen skupine, tako kot vaši otroci, skupaj sestavljamo celoto. Zdravo, polno vrednot!

Hvala vam za vse!

ZAPISALA : VZG. ERIKA JANŽEKOVIČ

TEMATSKA POT V GOZDU

Teden otroka v vrtcu Markovci

Teden otroka je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in poteka ves teden. Temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov. Ob tednu otroka se spomnimo, da ima vsak otrok pravico do preživetja in razvoja svojega potenciala, pravico, da se šola, živi brez nasilja in zlorab, da sodeluje v družbi, da je slišan…

Teden otroka vsako leto obeležimo tudi v našem vrtcu. Vzgojiteljici Janja in Jasna sva pripravili pester izbor dejavnosti, ki smo jih izvajali od 5.-9.10.2020. Povezali sva temi jesen in prijateljstvo.

Jesen nas vsako leto prevzame s svojimi raznolikimi barvami, ki skupaj tvorijo čudovito celoto. Prav takšni so otroci: vsak je edinstven, a hkrati lahko z drugimi stke čudovito prijateljstvo. Skozi različne dejavnosti smo odkrivali, da je prijateljstvo dragoceno. Vzgojiteljice smo dejavnosti izvajale po skupinah. Teden smo pričeli s pogovorom o prijateljstvu (spoznavali smo kaj lahko počnemo s prijatelji, kakšni so prijatelji), nato smo jim pomen prijateljstva približale skozi pravljični svet ob pripovedovanju pravljic. Naslednji dan smo dogajanje obogatile z ogledom dramske predstave in izdelovanjem lutk, s katerimi so se otroci tudi igrali. V sredini tedna nas je v igralnici pričakalo pismo. V njem nas je gozdna miška povabila v gozd. Pripravila nam je tematsko pot z različnimi nalogami. Iskali smo pajkove mreže, se razgibali v parih, objemali drevesa, opazovali listke, zapeli pesmice gozdnim živalim in še marsikaj, predvsem pa nismo pozabili na bonton v gozdu. Gozdna miška je dobro vedela, da je za jaslične skupine pot do gozda predolga, zato jim je tematsko pot pripravila v okolici vrtca. Ker smo vse skupine odlično opravile pripravljene naloge, nas je v vrtcu pričakalo sladko presenečenje. Svojo spretnost in ustvarjalnost so otroci likovno izrazili pri ustvarjanju na temo prijateljstva. Otroci starejših skupin so povedali tudi svoje misli o prijateljstvu. Izdelke smo razstavili v garderobah. Teden smo zaključili z izvajanjem iger zaupanja in sodelovanja v večjih skupinah (krog prijateljstva, skupinska masaža,…), v jasličnih pa z izvajanjem glasbeno-didaktičnih iger.

Letošnja tema ZPMS je bila odgovor je pogovor. Pogovor ustvari most med svetom ene in svetom druge osebe. Ne pozabimo v stiku z otroki biti pristni in iskreni, predvsem pa jim je potrebno prisluhniti in jih slišati. Za konec pa še misel Catherine M. Wallace:

„ Pozorno poslušajte kaj vam otrok govori.

Če ne boste poslušali majhnega otroka,

ki vam govori o majhnih stvareh,

vam takrat, ko bo večji ne bo

pripovedoval o velikih stvareh.

Zanj je bilo namreč vse, kar vam je povedal,

velika stvar.” 

                                                                                                   Zapisala:

                                                                               vzgojiteljica Janja Pongrac

GASILCI NEKOČ IN DANES

»Gasilci smo in pogasimo vse kar je v ognju…«, tako se je v mesecu oktobru pelo in slišalo v vrtcu Markovci.

Ker je ta tema otrokom zelo blizu, prinaša veliko novih, zanimivih, uporabnih informacij in izkušenj ter daje otrokom vpogled, kako pomembno vlogo za varnost življenj imajo prav gasilci, smo tudi letos tej temi v vrtcu namenili čas in pozornost.

Mesec požarne varnosti, ki poteka v mesecu oktobru, smo strnili v en teden in to tematiko obravnavali med 19.10. - 23.10.2020.

Zgodovina gasilstva je zelo bogata in tako se je porodila ideja, da otrokom pobližje prestavimo le to. Naša vsebina je tako nosila naslov »Gasilci nekoč in danes« in se je nanašala na spoznavanje gasilcev, njihovega dela, opreme in pripomočkov  od začetka gasilstva na slovenskih tleh, pa vse do danes.

»Gasilski« teden smo tako pričeli prav z ogledom didaktičnih filmov/posnetkov, preko katerih so otroci spoznavali korenine gasilstva in razvoj vse do danes. Vse skupaj smo podkrepili še s slikovnim gradivom, na katerem so otroci spoznavali in prepoznavali prav lastnosti nekoč/danes. Ogledali smo si kakšna vozila, oblačila, vodne črpalke in druge pripomočke, različne rekvizite, opremo, gasilske domove in dr. so imeli gasilci nekoč, kakšna imajo danes ter jih med seboj primerjali, opisovali in poimenovali.

Torkov »gasilski« dan je bil virtualno in didaktično obarvan. Kot motivacijski uvod smo najprej reševali virtualne naloge. Gasilska zveza Slovenije ponuja na njihovi spletni strani različne računalniške igre z gasilsko vsebino in tematiko. Tako smo se lotili reševanja računalniške igre Ježek, kjer smo lahko virtualno vstopili v njegovo sobo in si ob raziskovanju le te ogledali likovno razstavo v obdobju desetih let, reševali kviz, ogledali smo si lahko lutkovno predstavo, slišali zvok sirene, se naučili dve pesmi, spoznali ukrepe ob nesreči, reševali uganke, se igrali igro spomin, spoznali vse o številki 112 itn. Da bi otroci čim bolj ozavestili vsebino in pomembnost gasilstva, smo vse skupaj nadgradili še z lastno izdelanimi didaktičnimi igrami. Izdelovali smo si sestavljanke z gasilskimi motivi in igro Spomin.

V sredo smo se odpravili na ogled gasilskega doma v Markovcih. Člani PGD Markovci so nam prijazno razkazali prostore gasilskega doma. Ogledali smo si lahko, kje imajo shranjena gasilska oblačila, obutev in čelade, kje imajo pospravljene in pripravljene pripomočke ter rekvizite za intervencije, razkazali so nam gasilsko vozilo in gasilski reševalni čoln, ob tem pa prijazno opisovali in razlagali o pomembnosti in poteku njihovega dela. 

Četrtkov dan je potekal v znamenju gašenja. Člani PGD Markovci so nas obiskali in nam na šolskem igrišču pokazali/demonstrirali ter uprizorili postopek gašenja. Najprej so navidezno gasili z vodo, nato pa za gašenje uporabili še peno. Ob tem so nam prijazno razložili kdaj in ob katerih primerih intervencije uporabljajo ali gašenje z vodo ali s peno. Razkazali so nam tudi gasilski avto in predstavili pripomočke v njem. Poslovili smo se ob utripanju gasilskih luči in zvoku gasilske sirene.

Teden smo zaključili z ogledom gasilske razstave, pri kateri smo se sprehodili skozi zgodovino gasilstva.

V avli vrtca smo pripravili različne gasilske pripomočke in rekvizite. Otroci so si tako lahko v živo ogledali primerjavo med nekoč in danes. Na ogled so imeli delovna oblačila, paradna oblačila, ročne sirene, delovno obutev, rokavice, zvočne postaje, ročnike, čelade, značke za gasilska odlikovanja, dihalne maske in jeklenke, pasove/opasače, ročne svetilke in cevi.   

Gasilski teden ne bi v taki meri uspel, če ne bi bilo sodelovanja in pomoči zunanjih organizacij in posameznih prostovoljcev. Tako se moramo zahvaliti g. Petru Vrtačnik, PGD Markovci in njenim članov, saj so svoj dragoceni čas namenili nam in poskrbeli, da smo si lahko ogledali in spoznali gasilski dom, gasilsko opremo in gasilska vozila. Prav tako so za nas izvedli in prikazali način gašenja.

Omeniti moramo tudi g. Slavka Vrtačnik in g. Aleša Lenart, velika ljubitelja in zbiratelja gasilski stvari in pripomočkov.  Hvaležni smo, da sta z nami delila svoje zbirateljske dragocenosti in nam tako omogočila, da smo zgodovino gasilstva spoznali, izkusili in začutili čisto pred očmi.

Pa naj vas za konec pozdravimo v gasilskem slogu »na pomoč«.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Vzgojiteljica   Helena Vogrinec

VRTEC MARKOVCI POJE... — 25.6.2019 18:07:05

FOLKLORNE URICE — 3.6.2019 4:32:56

PREDSTAVITEV PROJEKTA PASAVČEK — 19.5.2019 20:13:07

PUST — 22.4.2019 18:59:40

DAN VRTCA — 22.4.2019 18:55:16

DAN VRTCA — 16.4.2019 20:32:15

VRTEC NA SNEGU — 9.3.2019 8:21:54

KULTURNI MEDVEDEK — 21.2.2019 19:40:09

ZDRAVNIK V VRTCU — 21.2.2019 19:33:46

VRTEC RAZSTAVLJA — 18.2.2019 19:33:15

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK — 9.12.2018 19:16:41

MESEC POŽARNE VARNOSTI — 19.11.2018 20:52:11

VRTČEVSKI  VRTILJAK ZABAVE — 14.10.2018 8:43:41

INTERESNA DEJAVNOST-ZBORČEK — 25.6.2018 8:57:42

OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA VRTCA MARKOVCI — 25.6.2018 8:46:15

MINI MATURANTJE — 20.6.2018 20:32:41

SKUPAJ V KINO-SKUPINA ZVEZDICE — 8.6.2018 15:58:12

DAN VRTCA- CIRKUS — 3.4.2018 16:13:40

ZAKLADNICA KULTURE V VRTCU MARKOVCI — 26.3.2018 21:00:41

VABILO NA PRIREDITEV -DAN VRTCA- — 15.3.2018 16:37:42

IGRALI SMO SE NA SNEGU — 11.3.2018 20:27:04

HIP HURA VRTEC SE PREDSTAVJA — 25.2.2018 10:30:15

MAMICE ODIGRALE DRAMATIZACIJO — 10.1.2018 11:56:45

NOVOLETNO VOŠČILO — 13.12.2017 19:28:06

PRI KMETIJAH VERŠIČ IN POLJANEC V SKLOPU TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA — 27.11.2017 18:58:34

GASILCI NA OBISKU V VRTCU — 9.11.2017 17:45:42

TEDEN OTROKA-JESENSKA KMEČKA OPRAVILA V VRTCU — 24.10.2017 19:15:00

JESENSKI POHOD PO HALOZAH — 24.10.2017 16:39:22

POTOVALI SMO K DRUŠTVOM NAŠIH VASI — 21.6.2017 11:32:37

»MI SMO MINI MATURANTJE -2017« — 21.6.2017 11:26:31

»OD ZRNJA DO KRUHA« — 21.6.2017 11:24:20

Projekt smo pripeljali do konca — 21.6.2017 11:19:50

ZBOROVSKO PETJE SE PRIČNE ŽE V VRTCU … — 21.6.2017 11:16:47

Šturmovec — 2.6.2017 10:41:36

PISMO ŽUPANU — 5.5.2017 10:52:57

OBISKALA NAS JE PEDIATRINJA — 5.5.2017 10:50:49

DAN VRTCA 2017 — 30.3.2017 17:20:47

PALČKI POHAJALČKI IZ VRTCA MARKOVCI — 2.3.2017 16:22:14

Spet smo se naučili nekaj novega — 2.3.2017 16:15:29

Podjetje Dorssen Mont d.d. je razveselilo otroke iz vrtca Markovci — 22.12.2016 11:44:49

Čarobni december v vrtcu Markovci — 12.12.2016 12:13:24

Pekli smo praznično pecivo — 12.12.2016 12:00:29

Tradicionalni slovenski zajtrk — 12.12.2016 11:53:33

Na krosu vrtca Markovci skupaj teklo več generacij — 21.10.2016 11:05:24

TEDEN OTROKA — 21.10.2016 8:22:19

Družina Korenkovi — 17.10.2016 10:34:42

VRTEC MARKOVCI RAZSTAVLJAL NA PIKINEM FESTIVALU — 9.10.2016 8:58:37

Dan vrtca Markovci — 9.4.2016 6:14:02

KULTURNI TEDEN V VRTCU — 7.3.2016 15:20:02

Tralala, hopsasa, pustne smo šeme — 11.2.2016 17:06:19

Dogodki v vrtcu Markovci — 26.12.2015 19:48:06

Mini maturanti iz vrtca Markovci — 23.6.2015 16:22:33

Zdravje v vrtcu — 23.5.2015 8:01:44

Veliki nemarni škornji — 11.5.2015 10:57:05

NATEČAJ  MEDVEDI  IN  MEDVEDKI  V  SKUPINI  OBLAČKI — 5.5.2015 10:10:12

PREJELI PRVO NAGRADO STROKOVNE KOMISIJE  V USTVARJALNEM  NATEČAJU  »LOČUJEM, NARAVO VARUJEM« — 24.4.2015 10:49:29

DAN VRTCA MARKOVCI — 20.4.2015 11:15:53

Veselo v vrtcu Markovci — 25.3.2015 4:45:38

Tradicionalni slovenski zajtrk — 26.11.2014 11:17:59

Tek podnebne solidarnosti — 18.11.2014 15:04:06

Dragocene stvari (projekt) — 18.11.2014 14:21:14

TEDEN OTROKA — 23.10.2014 18:30:09

Veliki nemarni škornji — 20.10.2014 10:48:43

Zdravje v vrtcu 2014 — 27.8.2014 8:05:38