TEDEN OTROKA-JESENSKA KMEČKA OPRAVILA V VRTCU

Datum objave: 24.10.2017 19:15:00

JESENSKA KMEČKA OPRAVILA V VRTCU

Jesen je potrkala na vrata z različnimi opravili. V Vrtcu Markovci smo jo z veseljem sprejeli in se zavzeto lotili spravil njenih dragocenih plodov. Letošnji Teden otroka smo namreč namenili ohranjanju tradicije; obujanju starih običajev iz časov naših babic in dedkov. Svoje spretnosti smo preizkusili v različnih kmečkih opravilih. Za spravilo pridelkov nismo potrebovali traktorja ali kombajna, ampak le spretne roke in dobro voljo.

Otroci iz skupin Klobučki, Palčki, Lunice in Oblački so se lotili pobiranja krompirja. Res so njihove ročice še premajhne za izkopavanje z motiko, vsekakor pa so dovolj spretne za ročno pobiranje krompirja.

V skupini Cofki smo se posvetili kožuhanju; enemu najpomembnejših jesenskih kmečih opravil, ki je v preteklosti lepšal večere na kmetijah. Kmetje so koruzo najprej ročno potrgali, jo spravili v skedenj in jo ob večerih pokožuhali. To je bil vesel dogodek; veselica za različne generacije. Tudi Cofki smo odšli na bljižnjo njivo in se trudili s trganjem koruze. Veliko bolj spretni kot pri trganju smo bili pri njenem kožuhanju. Ob koncu smo bili zelo zadovoljni s svojim trudom, saj smo obdelali skoraj ves del njive, ki nam je bil namenjen.

Zvezdice so se lotile ročnega trebljenja buč, ki je zagotovo bolj zamudno, kakor današnje strojno. Otroci so vzgojiteljice presenetili s svojo zavzetostjo in kupčkom iztrebljenih semen. Balončki so luščili fižol. Starejši otroci iz skupin Smeški in Sončki so na svoje rame naložili grablje in v bližnji okolici pograbljali odpadlo jesensko listje.

Tako smo se otroci in vzgojiteljice vsaj za en dan preselili v čas, ko še ni bilo sodobne kmetijske mehanizacije in so bila kmečka opravila skorajda praznik, ob katerem so se ljudje družili, veselili in krepili medsebojne vezi ob nudenju sosedske pomoči.

V Tednu otroka smo ob spoznavanju običajev peli ljudske pesmi, ustvarjali male umetniške izdelke iz jesenskih plodov, si ogledali dramatizacijo pravljice Razbita buča in se igrali igre naših babic in dedkov.

Hvala vsem, ki ste sodelovali ali s prispevanjem pridelkov omogočili izvajanje dejavnosti.

Zapisala: Petra Zorko

UTRINKI

Pobiranje krompirja pri najmlajših

Luščenje fižola

trebljenje buč

Trganje in kožuhanje koruze

Grabljanje listja