Dogodki v vrtcu Markovci

Datum objave: 26.12.2015 19:48:06

December je čas, ko pogledamo v preteklost in se ozremo nazaj, kaj vse smo naredili v zadnjih mesecih in kaj nas čaka v novem letu. V prvih tednih šolskega leta, smo veliki poudarek namenili sprejemanju novega okolja, predvsem je bilo to pomembno za otroke, ki so prvič prestopili prag vrtca. Sprejeli smo devetintrideset novincev.

Teden otroka smo obeležili pod motom »Nekaj ti moram povedati«. V okviru tedna otroka so se odvijale različne dejavnosti, katere so imele poudarek na medgeneracijskem druženju. Otroci iz skupine »Smeškoti« so nam zaigrali lutkovno predstavo Repa velikanka, katero so si ogledali vsi otroci iz vrtca in učenci prvih razredov OŠ Markovci.

V jesenskem času smo se udeležili Mini olimpijado 2015, katere organizator je bil Olimpijski komite Slovenije in Zavod za šport Ptuj. Otroci so se preizkusili v različnih športnih panogah.

V mesecu oktobru smo prijela nagrado za uspešno sodelovanje v natečaju Medvedi in medvedki. Obiskal nas je Modi medvedek, s katerim smo se zabavali in se veselili ves dopoldan.

V okviru meseca požarne varnosti smo izvedli evakuacijsko vajo. Pri vaji je sodelovalo 80 gasilcev iz vseh gasilskih društev iz občine Markovci. Prisotni so bili tudi predstavniki Gasilske zveze Ptuj in Civilna zaščita. Vajo smo izpeljali ob prisotnosti otrok, katera je bila zelo uspešno izpeljana, saj se vsi zavedamo kako pomembno je, da smo ozaveščeni o pravilnem ravnanju v takšnih situacijah.

Prvi teden v novembru smo organizirali tečaj plavanja za vse otroke stare od 5 do 6 let. Udeležilo se ga je 42 otrok. Otroci so se prilagajali na vodo, učili osnovnih plavalnih zamahov, se zabavali in družili v vodi. Otroci, ki so že imeli izkušnje z vodo so svoje znanje nadgradili in izpopolnili. Plavalni tečaj so vodili učitelji plavanja Plavalnega kluba Terme Ptuj, ki so se zelo potrudili in otrokom nudili svoje strokovno znanje. Za varnost in pomoč ob bazenu so skrbele vzgojiteljice. Zadnji dan plavalnega tečaja smo pridobljeno znanje preverjali. Pri vseh otrocih je bil viden veliki napredek.

V petek, 20. novembra 2015, smo obeleževali dan slovenske hrane, s katerim smo želimo poudariti pomen oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Otroci so ves teden spoznavali pomen kmetijstva in čebelarstva. Ogledali so si čebelnjak Čebelarskega društva Markovci. Posebno pozornost pa smo namenili gibanju in ohranjanju zdravja. Na zajtrk smo povabili predstavnike Čebelarskega društva Markovci in direktorico občinske uprave gospo Marinko Kolenko.

Tudi v tem šolskem letu sodelujemo z Zavodom Marijana Borštnerja Dornava. V integraciji sodeluje 43 otrok iz vrtca in 6 varovancev zavoda Dornava. V jesenskem času smo jih obiskali in z njimi preživeli lep dopoldan. Obisk so nam vrnili v mesecu decembru. Posebej za njih so otroci pripravili lutkovno igrico Babica zima. Cilj integracije je sprejemanje drugačnost, zbuditi čut pri otrocih za pripravljenost sprejemanja drugačnih ljudi in razvijati medsebojne vrednote.

V času veselega decembra so otroci doživeli praznični čas skozi različne dejavnosti. Pripravili smo jim pravljične ure, izdelovali so zimsko dekoracijo, novoletne voščilnice, krasili novoletno jelko, pekli pecivo, pripravljali praznične pogrinjke. V nekaterih skupinah so pripravili srečanje s starši. Srečanja so potekala v obliki delavnic; lutkovna predstava, izdelovanje novoletnih voščilnic, dekoracije in medsebojnega druženja.

Vzgojiteljice smo za otroke pripravile lutkovno igrico Zajčkova hišica. Z njo smo gostovali tudi v kraju Zavrč, za podjetje Perutnina Ptuj, za organizacijo ŠOUM Maribor in za otroke iz občine Markovci.

Prvi delovni dan v novem letu 2016 pa bo prav poseben in slavnosten, saj odpiramo vrata novega - devetega oddelka in s tem skupno omogočamo varstvo za 168 otrok.

Novo leto je čas, ko potegnemo črto pod letom, ki mineva in delamo plane za naprej. Oblikujemo želje, sanjamo, postavljamo nove cilje. Polni volje in optimizma gledamo naprej.

Majhni in veliki iz vrtca Markovci Vam iz srca želimo, da najdete tiste drobne poti, ki vodijo k uspehu, pa tudi tiste, ki vodijo od srca do srca, k sreči, zdravju in zadovoljstvu.

Sonja Ambrož