TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Datum objave: 9.12.2018 19:16:41

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2018

V vrtcu Markovci smo se znova z veseljem odzvali povabilu k sodelovanju v projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki je potekal v petek, 16.11. 2018 v vrtcih in šolah po vsej Sloveniji. S projektom želimo ozaveščati otroke o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, spodbujati uživanje hrane lokalne pridelovalcev, kajti zdrava in pravilna prehrana je predpogoj za boljše počutje, ohranjanje zdravja in s tem zdravega načina življenja.

V ta namen smo v tednu od 12.11. – 16.11. 2018 vse dejavnosti v vrtcu obogatili s podnaslovom » Z zdravo prehrano in gibanjem do zdravja«. Otroci so se skupaj s svojimi vzgojiteljicami sprehodili do čebelnjaka ČDM in si ga ogledali. Obiskala nas je čebelarka gospa Tilčka Petrovič, kateri so otroci z zanimanjem prisluhnili, obleki čebelarska oblačila, otroci so jo pa razveselili s pesmicami o čebelicah. Z ustvarjalnimi delavnicami so otroci okrasili svoje igralnice in s tem pričarali čudovito vzdušje v celotnem vrtcu. Otroci iz skupine Balončki so pripravili glasbeno dramatizacijo »Čudežna skleda medu«, ki so jo samostojno odigrali otrokom iz vrtca, otrokom 1. triade OŠ, presenetili so pa tudi g. župana Milan Gabrovca in čebelarje iz ČDM, ki so nas razveselili z njihovim obiskom. S to predstavo se otroci potegujejo za lepo nagrado, saj so se prijavili na natečaj Čebelarske zveze Slovenije.

Skozi ves teden smo komaj čakali petka, ko smo lahko poskusili dobrote tradicionalnega slovenskega zajtrka. Po vseh igralnicah je zadišalo po medu, maslu, domačem kruhu, mleku in pa jabolkih.

Ljudje se premalo zavedamo, kako pomembno je uživanje domače, zdrave hrane, zato naj v prihajajočih prazničnih dneh po vaših domovih zadiši po medu in cimetu, na mizah pa naj bo slovenska domača pridelana hrana.

Zapisala: vzgojiteljica Simona Hameršak