Tradicionalni slovenski zajtrk

Datum objave: 26.11.2014 11:17:59

Medeni zajtrk, ki je potekal zadnjih nekaj let v vrtcih in šolah, se je preimenoval v »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Medu, ki naj bi bil pogosto na jedilniku za zajtrk se je pridružil tudi črn domači kruh, maslo, jabolko in mleko.

Poudarek »Tradicionalnega slovenskega zajtrka« je tudi na dobavi živil iz bližnjih kmetij, vsekakor pa hrana slovenskega proizvajalca.

Čeprav je Tradicionalni slovenski zajtrk potekal v petek 21. novembra, smo aktivnosti z otroki izvajali kar ves teden. Obiskali smo Svržnjakovo - Arnečevo kmetijo, kjer smo si ogledali krave in tako spoznali od kot dobimo mleko. Otroci so spoznavali mlečne izdelke in tudi sami pripravljali skutne namaze. Pogovor z otroki smo vodili tudi o kruhu. Otroci so spoznavali različno zrnje, moko in različne vrste kruha. Obiskali smo tudi Koroščev mlin, kjer so otroci opazovali mletje zrnja. Ogledali smo si tudi čebelnjak v Markovcih, kjer je predsednica ga. Tilčka Petrovič otrokom predstavila zaščitno oblačilo pri delu s čebelami. Otroci so z zanimanjem opazovali tudi čebele v panjih.

V petek so otroci ob svečanem pogrinjku, ki so ga pripravili skupaj s svojimi vzgojiteljicami ob prisotnosti čebelarjev in gospe Marinke Kolenko, uživali ob resnično kvalitetnem zajtrku, ki jim je mimo grede zelo teknil.

Dopoldan so otroci zaključili z obiskom tržnice, kjer je gospodinja prodajala različne pridelke. Otroci so kupili jabolka, jih nadevali z marmelado in si pripravili slastni poobedek, ki ga je spekla prijazna kuharica Slavica. Iz medu in limone so si otroci naredili osvežilno medeno limonado in si tako potešili žejo.

Čeprav živimo na podeželju ugotavljamo, da naši otroci imajo zelo malo možnosti spoznavati od kot in kako pridejo živila na prodajne police. Obisk kmetije, mlina in čebelnjaka je vsekakor pripomogel k širjenju tovrstnega znanja naših otrok. Iskrena hvala družini Svržnjak, Korošec in ga. Tilčki Petrovič, ki so nam omogočili oglede in tako pripomogli k izvedbi projekta.

Zapisala: Cvetka Ferčič