INTERESNA DEJAVNOST-ZBORČEK

Datum objave: 25.6.2018 8:57:42

V mali vasi je » velik« zborček

V letošnjem šolskem letu je interesno dejavnost zborček obiskovalo kar 66 otrok, kar je največ doslej. Torej, če nam zakaj ni potrebno skrbeti v naši občini, je to za mlade pevce. Velika večina jih septembra prestopa šolski prag, kjer verjamem, da bodo nadaljevali svojo pevsko pot.

Z mladimi pevci smo se srečevali enkrat tedensko in se imeli neizmerno lepo. Seveda smo predvsem prepevali in se učili pravilnega petja. Včasih, če je ostalo še kaj časa, pa je stekel pogovor tudi o kakšni »nepevski« temi. Priznati moram, da sem vsako leto tudi sama bogatejša za kakšno pevsko izkušnjo s strani otrok, tako da niso samo otroci tisti, ki se česa naučijo.

Velikokrat so me otroci ob srečanju na hodniku spraševali »Vzgojiteljica, kdaj bo zborček, a bo danes spet zborček?«.

Takrat sem spoznala, da je glavni cilj, ki sem si ga zadala – vzbuditi otrokom veselje do petja, realiziran.

Za nami je aktivno šolsko leto, kar se tiče nastopov. Prvič smo se predstavili na prireditvi

za Male in velike v mesecu decembru. Zapeli smo tudi na interni vrtčevski prireditvi v sklopu kulturnega tedna v mesecu februarju.

V začetku maja smo predstavili svojo dejavnost na prireditvi Zapojmo, zaplešimo all together, ki je bila v bistvu nadgradnja našega prvega samostojnega koncerta.

Mentorice interesnih dejavnosti v vrtcu smo namreč prišle na idejo, da združimo moči in prikažemo celoletni trud na eni skupni prireditvi.

Sledil je še nastop na koncertu vseh zborov osnovne šole v Markovcih ter kot zadnji, nastop na prireditvi Ciciban poje in pleše, ki se odvija v Mariboru.

Na slednjem se, tako kot vsako leto, žal ni moglo predstaviti vseh 66 pevcev, saj je število pevcev s strani organizatorjev omejeno. S tem sem bila postavljena pred težko odločitev, koga izbrati. A druge možnosti skorajda ni, razen ta, da otroke izberem že v začetku šolskega leta. Ponekod sicer to počno, sama pa menim, da s tem lahko otroku zbiješ voljo do petja oz. pevsko samozavest za vse življenje, saj poznam kar nekaj ljudi, ki imajo prav takšno izkušnjo z zavrnitvijo petja pri zboru. Poleg tega pa mislim, da je vseeno bolje, da so otroci prikrajšani le za en nastop, kot pa za vse preostale nastope ter celoletno petje in ostale pevske izkušnje.

Da pa vsaj malo poplačamo otrokom njihov celoletni trud, smo se odpravili še na tradicionalen izlet do mestnega parka na Ptuju, kjer nam je čas, tako kot vedno, prehitro minil.

Dragi moji pevci.

Pojte še naprej in ohranite to veselje do petja v sebi, ki je ključnega pomena, da postanete nekoč veliki in dobri pevci. Postali ste del moje pevske zgodbe, ki mi jo piše življenje, upam, da postanem tudi jaz uvod v vašo.

Vzgojiteljica Polonca Strelec Čuš