Šturmovec

Datum objave: 2.6.2017 10:41:36

Skupina Balončki smo raziskovali idilični Šturmovec. Naše pozornosti ni pritegnila le njegova prekrasna narava, temveč tudi zanimive življenjske zgodbe ljudi vezane na Šturmovec. Osrednji poudarek projekta je bil otrokom približati Šturmovec kot kraj bogatih spominov, kot kraj, kjer se je nekoč kosilo, grabljalo in pelo. Otrokom smo torej želele predstaviti običaj košnje v Šturmovcu in z njo povezano vožnjo z ladjami.

Najprej smo se sprehodili do Krajinskega parka, kjer smo doživeli harmonično naravo. Opazovali smo bogat rastlinski in živalski svet. Ogledali smo si cvetoče in že pokošene travnike, poslušali ptičje petje, opazovali metulje in iskali kačje pastirje. Na poti smo se z mogočnega jezu zazrli v reko Dravo in proti kraju, kjer so se nekoč do Šturmovca vozili z ladjami.

Sledil je osrednji del; košnja v Šturmovcu. Vzgojiteljice smo jo otrokom najprej približale s posnetkom, ki prikazuje omenjeni običaj. Otroci so si ga z zanimanjem ogledali in postavljali radovedna vprašanja. Naš naslednji cilj je bil, da se dekleta in fantje sami preizkusijo v vlogi koscev in grabljic.

V torek, 23. 5. 2017, so se pred vrtcem zbrali mladi kosci z lesenimi kosami in mlade grabljice z grabljami. Ni bilo ob svitu, vsekakor pa za nas dovolj zgodaj dopoldan. Polni pričakovanj smo se napotili proti »Fošnarvi« domačiji, kjer smo s pesmijo naznanili naš prihod. Ker smo bili še v vsem zelo nevešči, smo si z gospodarjevo pomočjo najprej naklepali in nabrusili kose. Mladi fantiči so si pravilno nadeli na rame svoje lesene kose in se napotili na delo. Od zadaj so jim sledile pridne in prikupne grabljice. Ko so mladi kosci zagledali travnik, so že nestrpno čakali na svoj izziv. Kaj hitro so vneto posnemali izkušenega kosca. Navdušeno so zamahovali s svojimi kosami in pogledovali, koliko trave so že nakosili. Po košnji so se svojega dela končno lahko lotile grabljice. Tudi njim je gospodarica pokazala, kako so to dekleta počele nekoč. Mlade grabljice so zavzeto raztresale pokošeno travo, da je frčala na vse strani. Obšli nismo niti »trčkanja«, ki spada h košnji trave.

Po doživeto opravljenem delu so si mladi kosci in grabljice zaslužili južino. V senci, pod drevesom, so segli po pogači in jo z užitkom pojedli. Zahvalili smo se gospodarju in gospodarici za res topel sprejem ter se z vriskanjem napotili proti vrtcu.

Napisala: Petra Zorko