ZAKLADNICA KULTURE V VRTCU MARKOVCI

Datum objave: 26.3.2018 21:00:41

Zakladnica kulture v vrtcu Markovci

Kultura je v slovarju slovenskega knjižnega jezika opisana kot skupek dosežkov, vrednot človeške družbe, ki so rezultat človekovega delovanja in ustvarjanja. Torej je kultura vse okoli nas in je opazna tudi v utrinkih našega vskadana v vrtcu. Zaznamo jo lahko preko besede, plesa, petja, ustvarjanja, ter še marsičesa.

V vrtcu Markovci smo v času od 19.-23.2.2018 namenili posebno pozornost prav kulturi. V sklopu celotnega vrtca smo izvedli tematski sklop pod naslovom Zakladnica kulture, kjer smo otroke popeljali v svet dramske, jezikovne, glasbene, likovne in plesne umetnosti.

Naše kulturno popotovanje smo pričeli z ogledom dramatizacije Kdo je najmočnejši? Pripravili so jo otroci iz skupine Smeški, pod vodstvom vzgojiteljice Nuše Kolenko in Mojce Erhatič. Torek smo imeli glasbeno ter plesno obarvan. Najprej se nam je predstavil zborček vrtca Markovci, pod vodstvom vzgojiteljice Polonce Strelec-Čuš. Nato so nas z obiskom razveselili še člani hišnega ansambla društva upokojencev Markovci. Z velikim veseljem so se odzvali našemu povabilu in nam popestrili dopoldan. Zaigrali in zapeli so nam kar nekaj pesmi, ter predstavili svoje instrumente. Otroci so bili navdušeni. Ob njihovi glasbi so tudi zaplesali in rajali. Ob koncu našega druženja smo skupaj zapeli še pesem Mi se imamo radi. Sredo smo namenili pravljicam. Vzgojiteljice smo izvedle pravljično uro, ampak ne kar tako kot običajno. Postale smo pravljičarke in obiskale sosednjo skupino otrok. Sama sem otroke motivirala s posebno lutko-medvedkom pravljičarjem. Skrit je bil v čarobni torbi. Otroci so torbo najprej z zanimanjem opazovali in ugibali kaj se skriva v njej. Medo pravljičar je s seboj prinesel zavito darilo-pravljico. Lutka je didaktično sredstvo, ki vedno pritegne otrokovo pozornost. Zanimivo jim je bilo tudi, da jih je obiskala druga vzgojiteljica. V četrtek smo otrokom po skupinah pripravile knjižne kotičke, kjer so imeli možnost spoznati različne literarne zvrsti (pravljice, pesmi, deklamacije). Pri dejavnostih so spoznavali delo pisateljev, pesnikov in ilustratorjev. Nato so si izdelali vsak svojo pesniško knjigo-Poezije. Vzgojiteljice smo jim pripravile deklamacije in pesmi, ki jih otroci že poznajo, ter jih spele v knjigo. Preizkusili so se v vlogi ilustratorjev, ter spoznali kako nastanejo knjige. Za zaključek naše kulturne zakladnice pa smo spoznavali še folkloro. Najprej so se nam s plesom pedstavili otroci iz skupin Smeški in Sončki, ki obiskujejo interesno dejavnost folklorne urice. Vodi jih vzgojiteljica Petra Zorko. Nato se nam je s svojim programom predstavila še folklorna skupina osnovne šole Markovci, pod vodstvom učiteljice Brigite Horvat. Predstavili so nam folklorna oblačila, igrico Škarjice brusit, ter splet ljudskih plesov.

Veseli smo, da smo imeli možnost spoznavati in sodelovati z lokalnimi ustvarjalci in prenašalci kulturne dediščine. Otroci se učijo predvsem preko zgleda odraslih, zato je zelo pomembno, da vrtec in domače okolje sodelujeta z roko v roki.

Vzgojiteljica:

Janja Pilinger