PRI KMETIJAH VERŠIČ IN POLJANEC V SKLOPU TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA

Datum objave: 27.11.2017 18:58:34

PRI KMETIJAH VERŠIČ IN POLJANEC

V SKLOPU

TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA

V sklopu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, v katerem sodelujemo vsako leto, smo v vrtcu Markovci pripravili številne dejavnosti.

Preko fotografij smo si ogledali značilno hrano slovenskega zajtrka in se o njej pogovarjali. Pogledali smo tudi, od kje to hrano dobimo. Likovno smo ustvarili čebelice iz papirjev in tulcev, krave iz tulcev, hlev in čebelnjak iz škatel, nekatere skupine v našem vrtcu pa so to upodobile na risalne liste s tempera barvami ali drugimi likovnimi tehnikami. Poslušali smo tudi pesmi in pravljice o čebelah in kravah. Preko video projektorjev smo si ogledali pridobivanje medu in obiskali bližnje jablane. Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka so nas med zajtrkom obiskali še čebelarji Čebelarskega društva Markovci. Z obiskom so nas počastili še župan, direktorica občinske uprave, ravnatelj in vodja vrtca. Obiska so naši otroci bili zelo veseli. Z otroci iz skupin Balončki, Smeški in Sončki pa smo se odpravili na večji pohod in obisk h kmetijama Poljanec in Veršič v Novi vasi. Pri kmetiji Poljanec nam je gospod Marjan Poljanec pokazal njihove krave in nam prikazal molzenje mleka. Veliko je povedal tudi o splošnih značilnostih krav in o pridobivanju mleka, pokazal pa nam je tudi ostale živali, katere imajo na kmetiji. Na koncu so nas z njegovimi bližnjimi še zelo prijetno in prijazno pogostili. Pri kmetiji Veršič pa nam je gospa Jožica Veršič podrobno in zanimivo prikazala pridobivanje moke. Pokazala nam je različna žita, že mleto, pakirano moko, katero se pri njih da tudi kupiti, in seveda mletje moke v njihovem mlinu. Spekla je tudi kruh iz njihove moke, katerega smo lahko poskusili, in nas z napitki in posladkom. Otroci so obiska kmetij bili zelo veseli in zadovoljni smo se vrnili nazaj v vrtec. Obema kmetijama se iskreno zahvaljujemo za njihovo izčrpno predstavitev in neizmerno prijaznost.

Ob koncu projekta smo v vrtcu spekli še kruh in se posladkali z medenimi jabolki. Otroci iz skupine Balončki pa so za vse ostale otroke v vrtcu in njihove vzgojiteljice odigrali glasbeno dramatizacijo »Živali in kmetje«, katera je požela veliko pohval. V sklopu projekta so naši otroci spoznali veliko novega, ter preživeli prijetne in vesele trenutke.

Zapisala: Mateja Gabrovec