OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA VRTCA MARKOVCI

Datum objave: 25.6.2018 8:46:15

OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA VRTCA MARKOVCI

V začetku šolskega leta 2017/18 smo otroke povabili, da oblikujemo prvo otroško folklorno skupino v vrtcu Markovci. Skupino je oblikovalo trideset članov, ki so skozi leto spoznavali delček bogate kulturne dediščine. Na prvem srečanju folklornih uric so otroci brez dvoma trdili, da bomo na naših srečanjih plesali. Nobena druga misel se jim ni porodila, kaj bi še lahko počeli. In res smo plesali. A kaj kmalu so ugotovili, da folklorna dejavnost ni le ples. Na naših srečanjih smo se predvsem igrali in izštevali in spet igrali. Igrali smo se ljudske igre pri katerih smo včasih potrebovali le kakšen kamenček, večinoma pa besede, korake in dobro voljo.

Občinstvu smo se med letom predstavili trikrat. Prvič smo nastopili v mesecu februarju ob zaključku tematskega sklopa Zakladnica kulture. Z igrami in plesom smo pričeli prireditev Zapojmo, zaplešimo All together in kmalu zatem nastopili na zaključnem srečanju otroških folklornih skupin vrtca in Osnovne šole Markovci. Zadnji nastop smo zaključili s plesnimi koraki na odru; in sicer v Gasilskem domu v Stojncih. Nastopov seveda ne bi bilo brez našega pomembnega člana, harmonikarja Aneja Florjaniča.

Naši najmlajši folklorniki, upam, da boste tudi na novi šolski poti spoznavali ljudske plese, igre, pesmi in tako ohranjali steber kulturne dediščine v Markovcih.

Zapisala: Petra Zorko