POTOVALI SMO K DRUŠTVOM NAŠIH VASI

Datum objave: 21.6.2017 11:32:37

V sklopu projekta Z igro do prvih turističnih korakov smo v vrtcu Markovci, v skupini Sončki, pripravili mesečni sklop dejavnosti z naslovom Potujemo k društvom naših vasi. Za ta namen smo obiskali pet društev v bližini vrtca v naši občini. O vsakem društvu smo si pred obiskom ogledali različne fotografije in morebitne videoposnetke. Po obiskih pa smo na temo društev še likovno ustvarjali, ter spoznali kakšno novo pesem.

Najprej smo obiskali Čebelarsko društvo Markovci, kjer nam je predstavnica društva pokazala čebelnjak in čebele, opisala nam je delo čebel in delo čebelarskega društva, ter otrokom za pokušino ponudila med. V vrtcu smo nato spoznali narodno pesem Čebelar in ustvarili večji čebelnjak iz škatle, ter čebelice iz papirja. Sledil je obisk Gasilskega društva Markovci, kjer nam je njihov predstavnik pokazal in opisal gasilski dom, gasilski avtomobil, gasilsko opremo, ter njihovo delo. Spoznali smo pesem o gasilcih, likovno pa smo ustvarili gasilski dom in gasilske avtomobile iz škatel. Po tem smo obiskali Konjeniško društvo Nova vas pri Markovcih. Pričakala sta nas dva člana. Pokazala sta nam konjeniško opremo, konja (kobilo), kočijo, ter predstavila delo v njihovem društvu. Doživeli smo tudi ježo konja. Otroci so kobilo lahko pobožali ter sedeli na kočiji, kar jim je bilo najbolj všeč. Spoznali smo pesem Moj črni konj, likovno pa smo ustvarili konje s tempera barvami. Nato sta nas v vrtcu obiskali predsednica in članica Društva podeželskih žena, kateri sta nam opisali njihovo delovanje, nato pa skupaj z otroci spekli piškote, s katerimi smo se na koncu vsi posladkali. Naslednji dan so otroci ustvarili različne piškote iz das mase, ob tem pa poslušali ljudske pesmi. Na koncu našega projekta so nas v vrtcu obiskali še mladi člani Folklornega društva Markovci, in nam predstavili njihovo delovanje ter oblačila, nato so nam zaplesali še njihove folklorne plese. Ob koncu obiska so se lahko tudi otroci preizkusili v plesanju njihovih plesov, nad čim so bili zelo navdušeni. Na temo tega obiska so otroci ustvarili plesalce iz papirja.

Konec našega projekta smo v avli vrtca pripravili razstavo fotografij obiskov in likovnih izdelkov posameznih društev. Ker so otroci uživali pri vsakem obisku društev, bi takšno potovanje z veseljem ponovili in obiskali še več društev. Vsem omenjenim društvom se Sončki z vzgojiteljicama iskreno zahvaljujemo.

Zapisala: Mateja Gabrovec