MESEC POŽARNE VARNOSTI

Datum objave: 19.11.2018 20:52:11

»Spoznajmo gasilce«

V mesecu oktobru smo se v vrtcu Markovci spremenili v prave male gasilce. Obeležili smo namreč vse slovenski gasilski projekt »Mesec požarne varnosti«, kateremu smo največ pozornosti namenili v tednu od 22.10. do 26.10.2018.

Da je bilo spoznavanje gasilca in njegovega dela še pristnejše, smo v vrtec povabili gasilce PGD Markovci, kateri so se prijazno odzvali našemu povabilu in z njimi preživeli tri prav posebne »gasilske« dni.

V torek, 23.10. so nas v vrtcu obiskali trije prostovoljni gasilci. Najprej so nam na kratko povedali in predstavili svoje delo, nato pa pokazali oblačila, ki jih uporabljajo za različne namene. Otroci so tako lahko spoznali svečano gasilsko oblačilo, oblačilo za tekmovanja in intervencijsko oblačilo. S seboj so prinesli tudi različne gasilske pripomočke kot so: čelade, gasilne aparate, dihalke, torbo, v kateri so pripomočki za nudenje nujne medicinske pomoči,…le-te so lahko otroci tudi preizkusili, jih pomerili, se z njimi rokovali.

V sredo, 24.10. smo se odpravili do gasilskega doma Markovci, kjer so nas pričakali prijazni gasilci in nas popeljali po njihovih prostorih. Razkazali so nam, kje imajo shranjene gasilske obleke, gasilske pripomočke in nam podrobneje predstavili gasilski avto. Otroci so znova z veseljem pomerjali gasilska oblačila, čelade, škornje, rokavice in se tako poistovetili z gasilci. Tudi sedenja v gasilskem vozilu ni zamudil niti en otrok.

V petek, 26.10. so nas ponovno obiskali prostovoljni gasilci iz Markovc. Tokrat so s seboj pripeljali gasilske cevi in gasilska vedra (brentače) katere so otroci lahko preizkusili. Največje veselje je seveda bilo pri preizkušanju in rokovanju z gasilskimi vedri, s katerimi so lahko ciljali tarče.

Tekom vseh dni smo se seveda naučili gasilsko številko 112, veliko likovno ustvarjali, peli in se učili gasilskih pesmic ter spoznali gasilski pozdrav »na pomoč«, s katerim smo se tudi od gasilcev poslovili.

Na tem mestu se iskreno zahvaljujem predsedniku PGD Markovci g. Mlinarič Matjažu in pa seveda vsem gasilcem, ki so si vzeli svoj dragoceni prosti čas ter preživeli nekaj lepih in za naše malčke znanja polnih uric z otroci iz vrtca Markovci.

Vzgojiteljica:

Helena Vogrinec